Kronik cep telefonu radyasyonu ve koruma amaçlı uygulanan melatonin' in uterusa etkisi
Chronic mobile phone radiation and the effect of melatonin which is applied for protection, on uterus tissue
- Tez No: 359422
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ELMAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Cep telefonu, Radyasyon, Melatonin, Uterus, Mobile Phone, Radiation, Melatonin, Uterus
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde vazgeçilmez iletişim araçlarından biri olan cep telefonları ve onların baz istasyonları insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen elektromanyetik radyasyon (EMR) üretmektedirler. Radyofrekans dalga şiddeti günümüzde 2100 MHz değerine ulaşmıştır. Son yıllarda koruyucu etkisi araştırılan antioksidanlar içerisinde melatonin' in en güçlü radikal tutucu özelliği öne sürüldüğünden, bu antioksidana karşı olan ilgi artmıştır. Bu bilgiler ışığında; biz de elektromanyetik alana kronik etkin kalmanın uterus dokusunda oluşturabileceği yapısal değişimleri ve bunlara melatonin' in koruyucu etkisini incelemeyi amaçladık.Çalışmamızda 24 Wistar albino cinsi dişi sıçan 4 eşit gruba ayrıldı. 90 günlük deney süresince; kontrol grubuna hiçbir uygulama yapılmaz iken, 2. gruba her gün deri altı melatonin uygulaması, 3. gruba her gün 30 dk 2100 MHz radyasyon uygulaması, 4. gruba ise radyasyon uygulamasından 40 dk önce deri altı melatonin ve 30 dk radyasyon uygulaması yapıldı ve deneklerin vücut ağırlıkları her gün ölçülerek kaydedildi. Deney bitiminde yüksek doz anestezi altında feda edilen deneklerden uterus dokusu alındı, ağırlıkları ölçüldü ve histolojik izleme yöntemlerinden geçirildi. Hematoksilen-Eozin, Masson' un üçlü ve PAS boyaları uygulandı ve ışık mikroskobunda değerlendirildi. Hematoksilen – Eozin ile yapılan boyamada, kontrol grubuna ait resimlerde tüm uterus dokusu normal yapılarıyla dikkati çekiyordu. Radyasyon uygulanan grupta; epitel boyunun kontrollere karşın arttığı izlenirken, bezlerde kontrollere karşın epitel ve bağ dokuda da yaygın olarak tek çekirdekli kan hücre infiltrasyonu izleniyordu. Radyasyon + melatonin uygulanan gruplarda ise yüzey ve bez epitelleriyle bağ dokusu hücrelerinin normal yapıda olduğu ancak damarlardaki dolgunluğun varlığı ve yüzey epitelinde tek çekirdekli kan hücre infiltrasyonunun sürdüğü ayırt ediliyordu. Masson' un üçlü boyaması bulgularının, her bir grup için Hematoksilen - Eozin boyası bulgularıyla eşdeş olduğu dikkati çekiyordu. PAS boyaması bulguları değerlendirildiğinde, radyasyon grubunda epitel boyu ve bazal lamina kalınlığının diğer gruplara karşın arttığı izlendi ve bu bulgu istatistiksel olarak da desteklendi. Sonuç olarak; yüksek doz cep telefonu radyasyonunun uterus histolojik yapısına; bazal lamina kalınlaşması, epitel boyu yükselmesi ve tek çekirdekli kan hücre infiltrasyonunun tetiklenmesi gibi dejeneratif değişimlere neden olduğu; buna karşın melatonin uygulamasının bu etkiler üzerinde kısmen geri döndürücü etkisi olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Mobile phones which are one of the indispensable communication tools in nowadays and their base stations generate electromagnetic radiation (EMR) which is adversely affecting human health. Radiofrequency waves of violence have reached to 2100 MHz today. In recent years, the interest in melatonin has increased because of it is suggested that the most powerful radical scavenger in the investigated the protective effects of antioxidants. Based on these formations, we aimed that to investigate the effect of possible structural changes to stay active chronic electromagnetic field and the protective effects of melatonin on uterus tissue.In our study, 24 female Wistar albino rats were divided into 4 equal groups. Throughout in 90-day experiment, there has been no application to control group while subcutaneous daily melatonin was enjected to the 2nd group. 2100-MHz radiation for 30 minutes in every day applied to the 3rd group. Subcutaneous melatonin enjection was applied 40 minutes before radiation and then radiation was applied for 30 minutes to the 4th group. Body weights of subjects were measured and recorded every day. At the end of the experiment, uterus tissues were taken from subjects which was sacrificed under high-dose anesthesia, their weights were measured, and histological monitoring methods were applied. Hematoxylin-Eosin, Masson 's triple and PAS staining were performed and evaluated under a light microscope. In the pictures of Hematoxylin - Eosin staining with the control group it was seen that, all the normal structures has been on the uterus tissue. In the group which is treated with radiation; length of epithelium was increased, widely blood mononuclear cell infiltration has been watched in glands epithelium and connective tissue when viewing against controls,. In the group which is treated with radiation + melatonin, surface and glandular epithelial cells and also the connective tissue has the normal structure but vascular engorgement and blood mononuclear cell infiltration in the surface epithelium was continued. Masson 's triple staining findings was notable for the same with Hematoxylin - Eosin stain for each group. Considering the findings of PAS staining, in the radiation group, epithelial basal lamina length and thickness increase was observed despite the other groups And also this findings were statistically supported. As a result, high-dose of cell phone radiation effects the uterus histological structure in these degenerative changes; basal lamina thickening, epithelial height rising and induction of blood mononuclear cell infiltration. However it is concluded that, melatonin application has partially reverse effects on these changes.