Benzopyrene uygulamasında ductus epididimis ve ductus deferens 'te oluşan değişikliklere bir antioksidan olan curcumin' in etkisi
The effect of curcumin as an antioxidant for possible changes in case of benzopyrene application on ductus epididymis and ductus deferens
  1. Tez No: 359426
  2. Yazar: BETÜL İNCEBEYAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL ILGAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Benzo(a)piren, curcumin, duktus epididimis, duktus deferens, Benzo[a]pyrene, curcumin, ductus epididymis, ductus deferens
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Çalışmamızda BaP' a etkin kalan sıçanlarda curcumin uygulamasının duktus epididimis ve duktus deferens dokularında olası koruyucu etkilerinin yapısal düzeyde belirlenmesi amaçlandı.Deneyde 36 adet Wistar albino cinsi erkek sıçan kullanıldı ve denekler 6 gruba ayrıldı. Benzo(a)piren (10mg/kg/gün) mısır yağında, Curcumin (100mg/kg/gün) ise DMSO içerisinde çözüldü. Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmazken, diğer gruplara sırası ile mısır yağı, BaP, DMSO, curcumin ve curcumin+BaP olmak üzere, tüm uygulamalar 6 hafta süresince her gün aynı saatte gavaj yolu ile yapıldı. Deneklerin vücut ağırlıkları her gün ölçülerek kaydedildi. Süre bitiminde yüksek doz anestezi altında feda edilen deneklerin duktus epididimis ve duktus deferens dokuları alındı. Bu dokuların ağırlıkları ölçülerek kaydedildi. Dokular histolojik izleme yöntemlerinden geçirilerek bloklandı, kesitlere Hematoksilen-Eozin ve Masson' un üçlü boyaları uygulanarak resimlendirildi. Hematoksilen-Eozin boyama sonucu elde edilen resimlerde, BaP uygulanan duktus epididimis dokularında epitel boyunun biraz daha kalın olduğu; kontrol ve mısır yağı gruplarından ayrıcalıklı olarak bu grupta lümen spermiyum içeriğinin azaldığı gözlemlendi. BaP+curcumin uygulanan gruplarda yapının BaP grubuna karşın kısmen normale döndüğü, epitel kalınlık değişimi ve lümen içeriğininde biraz daha normale döndüğü belirlendi. Duktus deferens dokusunda BaP uygulanan gruplarda genel yapının kontrollere benzediği ancak epitel apikal yüzündeki stereosilyaların daha uzun olarak lümene ulaştıkları ve yer yer birbirleriyle birleştikleri ilgiyi çekti. BaP+curcumin uygulanan gruplarda da genel yapının bir parça normale döndüğü, stereosilya düzenleniminin sadece BaP uygulanan gruba karşı biraz daha normale döndüğü ayırt edildi. Masson' un üçlü boyama bulguları ve istatisiksel veriler de bu bulguları destekliyordu.Sonuç olarak, BaP' ın duktus epididimis ve duktus deferens dokularında yapısal düzeydeki değişimlere fazla etki etmediği ancak lümen içeriğinde değişimlere neden olduğu kanısına varıldı. Curcumin' in de bu değişimleri tam olarak düzeltmediği ancak kısmen normele döndürdüğü belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study our aim is to investigate the possible protective effects of curcumin application on ductus epididymis and ductus deferens of rats in structural levels in case of to stay active BaP. In experiment, 36 male Wistar albino rats were divided into 6 groups. Benzo(a)pyrene (10mg/kg/day's) in corn oil and curcumin (100mg/kg/g's) in DMSO, was dissolved. While there were no application to the control group, by order of corn oil, BaP, DMSO, curcumin, curcumin+BaP appications were done to other groups for 6 weeks at the same time each day by gavage. Body weights of subjects were measured and recorded every day. At the end of the experiment, ductus epididymis and ductus deferens tissues were taken from subjects which was sacrificed under high-dose anesthesia, their weights were measured, and histological monitoring methods were applied. Hematoxylin-Eosin and Masson 's triple staining were performed and evaluated under a light microscope. In the pictures of Hematoxylin - Eosin staining it was seen that; in BaP applicated group, epithelial height was a little thicker in ductus epididymis tissues, lumen spermium contents decreased in this group exceptional than control and corn oil groups. In BaP+curcumin applicated group; the structure, epithelial height and luminal contens returned to partially normal than BaP group. In BaP applicated group, it was interested that, general structure was same to controls but stereocilia access to lumen much longer and they merged with each other in some places in ductus deferens tissues. In BaP+curcumin applicated group, the general structure partially returned to normal, and also stereocilia arragment partially returned to normal than BaP applicated group. Masson's triple staining findings and statistically datas also supported these evidences. As a result, it was concluded that; BaP does not much effects on ductus epididymis and ductus deferens tissues in structural levels but cause some changes in luminal contents. And curcumin is not exactly improve this changes but only partially return to normal, is determinated.