Benzoapyrene uygulamasında Tuba Uterina'da oluşan değişikliklere bir antioksidan olan curcumin'in rolü
The effect of curcumin as an antioxidant for possible changes in case of benzoapyrene application on fallopian Tube
- Tez No: 359534
- Danışmanlar: PROF. DR. SUNA ÖMEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: benzo(a)piren, curcumin, tuba uterina, Benzo(a)pyrene, curcumin, fallopian tube
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çalışmamızda BaP' a etkin kalan sıçanlarda curcumin uygulamasının tuba uterina dokusunda olası koruyucu etkilerinin yapısal düzeyde belirlenmesi amaçlandı.Deneyde 36 adet Wistar albino cinsi dişi sıçan kullanıldı ve denekler 6 gruba ayrıldı. Benzo(a)piren (10mg/kg/gün) mısır yağında, Curcumin (100mg/kg/gün) ise DMSO içerisinde çözüldü. Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmazken, diğer gruplara sırası ile mısır yağı, BaP, DMSO, curcumin ve curcumin+BaP olmak üzere, tüm uygulamalar 6 hafta süresince her gün aynı saatte gavaj yolu ile yapıldı. Deneklerin vücut ağırlıkları her gün ölçülerek kaydedildi. Süre bitiminde yüksek doz anestezi altında feda edilen deneklerin tuba uterina dokuları alındı. Gruplara ait dokuların ağırlıkları ölçülerek kaydedildi. Dokular histolojik izleme yöntemlerinden geçirilerek bloklandı. Kesitlere Hematoksilen-eozin ve Masson trikrom boyaları uygulanarak resimlendirildi.Çalışmamızda BaP uygulaması tuba uterina dokusunda, kas katmanı ve epitel kalınlığının olası atrofik etkiler nedeniyle azalttığını, dokunun kompakt yapısını bozduğunu, hücrelerde dejeneratif değişikliklere sebep olduğu saptanmıştır. BaP+curcumin uygulanan grupta ise curcumin'in bu değişimleri tam olarak düzeltmediği ancak kısmen normale döndürdüğü izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study our aim is to investigate the possible protective effects of curcumin application on fallopian tube of rats in structural levels in case of to stay active BaP. In the experiment, 36 female Wistar albino rats were used, and the subjects were divided into six groups. Benzo (a) pyrene (10mg/kg/day's) in corn oil, Curcumin (100mg/kg/day's) was dissolved in the DMSO. The control group in any application, which prepare the other groups, respectively corn oil, BaP, DMSO, curcumin and curcumin + BaP, including all applications for 6 weeks every day at the same time gavage was done with. Body weight was measured and recorded every day. High doses were sacrificed under anesthesia on expiry of the subjects were fallopian tube tissue. Results the mean weights of the tissues were measured. Tissues were blocked passage of histological tracking method. Sections for hematoxylin-eosin and Masson's trichrome was illustrated by applying paint.As a result, BaP due to the application of fallopian tube tissue of the muscle layer and the epithelial thickness possible atrophic due to influences that reduces the tissue compact impairs cell degenerative changes caused. Bap + curcumin treated group curcumin is not exactly improve this changes but only partially return to normal, is determinated.