Tam dişsiz alt çenede implant destekli overdenture uygulamalarında açıları ve mesafeleri farklı implantların vertikal yüklemede oluşturdukları streslerin fotoelastik yöntemle değerlendirilmesi
Photoelastic stress analysis of vertical load transfer characteristicson implant-supported overdenture treatment modality with different angle and inter-implant distances for completely edentuluos mandible
  1. Tez No: 359441
  2. Yazar: EMRE TOKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜL KARACAER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İmplant-desekli overdenture, fotoelastik stres analizi, hassas tutucu, stres dağılımı. 81, Implant-supported overdentures, photoelastic stress analysis, precision attachments, stress distribution
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
İmplant destekli mandibular overdenture'lar tam dişsiz hastalar özellikle de konvansiyonel mandibular tam protezleriyle ilgili sürekli problem yaşayanlar için etkili bir tedavi seçeneğidir. Kemik mikrohasarını ve yıkımını başlatabileceğinden dolayı, implantlarda aşırı yüklerin oluşmasına sebep olmaktan kaçınmak gerekir. Overdenture hassas tutucu sistemleri kuvvetleri implantlar ve arka dişsiz sahalar arasında dağıtır. Hassas tutucunun tipi, sayısı ve destek implantların konumu yüklerin iletim özelliklerini etkileyebilir. Çalışmamızın amacı 3 implant destekli mandibular overdenture'larda üç farklı implantlar arası mesafe ve üç farklı tutucu sistemi varlığında stres dağılımını değerlendirmektir. Bu amaçla, 3 implantın 11mm, 18 mm ve 25 mm mesafelerde yerleştirildiği üç fotoelastik model hazırlanmıştır. Her üç modelde de distal implantlar ortadaki implanta göre 200 açılı olarak yerleştirilmiştir. Bar, bar-ball ve locator tutuculu overdenture'lar hazırlanmıştır ve implantlar çevresinde oluşan stresler üç boyut benzeri fotoelastik stres analizi yöntemiyle karşılaştırılmıştır. Bütün modellerde gözlemlenen en yüksek stres seviyesi orta derecede stres olmuştur. 11 mm ve 25 mm'lik fotoelastik modellerde locator tutucu sistemi en dengeli stres dağılımını göstermiştir. 18 mm'lik fotoelastik modelde bar tutuculu overdenture tasarımı en az stres dağılımı göstermiştir. Bar ve bar-ball tutuculu overdenture'larda, implantlar arası mesafe arttıkça kuvvetler yüklenen taraftaki dişsiz kret bölgesinden ziyade yüklenen taraftaki implant tarafından karşılanmıştır.
Özet (Çeviri)
ption for edentulous patients, especially, those who have persistent problems using a conventional mandibular complete denture. In order to avoid to cause excessive loads on the implants is important because of it may be induced bone microdamage and bone loss. Attachment systems for overdentures distribute forces to implants and posterior edentulous ridges. Precision attachment type, number and location of supporting implants could be influenced load transmission characteristics. The aim of this study is to evaluate stress distribution of 3-implant-retained mandibular overdentures with three different inter-implant distances and three different attachment systems. For that purpose, three photoelastic models with three implants and 11 mm, 18 mm and 25 mm inter-implant distances were prepared. Distal implants were aligned 200 angulations corresponding to center implant each models. Overdentures with bar, bar-ball and locator attachments were fabricated and compared with quasi-3D photoelastic stress analysis method. The highest observed stress level was moderate for all of the models. Locator attachment showed the most equitable stress distribution patterns in the 11 mm and 25 mm photoelastic models. Overdenture with bar attachment design was generated less stress in the 18 mm photoelastic model. When inter-implant distance increased, overdentures with bar and bar-ball attachments the loads were transmitted to loaded side implants rather than edentulous ridge of loaded side.