Annelerin doğum sonu dönemde hastanede verilen ebelik/hemşirelik bakımından memnuniyetleri
Satisfaction of mothers with midwifery/nursing care given in the postpartum period in hospital
- Tez No: 359533
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞEN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Doğum sonu dönem, ebelik/hemşirelik bakımı, memnuniyet, Postpartum period, midwifery/nursing care, satisfaction
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırma annelerin doğum sonu dönemde hastanede verilen ebelik/hemşirelik bakımından memnuniyetlerinin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin doğum sonrası kliniklerinde yapılmıştır. Araştırma vajinal ve sezaryenle doğum yapan 200 anneyi kapsamaktadır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS for Windows version 15.0 programında değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde ki kare testi, t testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve sayısal değişkenler arası ilişki için Spearman korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan annelerin demografik özellikleri incelendiğinde; %31.5'inin 25-29 yaş grubunda, %49.5'nin ilköğretim mezunu, %76.5'inin çalışmadığı, %98.5'inin sosyal güvenceye sahip olduğu, %51'inin gelirinin giderlerinden az olduğu, %34.5'inin ilk gebeliği olduğu ve %58.5'inin sezaryenle doğum yaptığı belirlenmiştir. Annelerin %90'ının aldıkları hemşirelik bakımından memnun olduğu belirlenmiştir. Annelerin GAHTS ortalama puanı 7.1±2.1 olarak belirlenmiştir. Annelerin demografik ve doğurganlık özellikleri ile GAHTS'dan aldıkları puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşmamıştır(p>0.05). Annelere verilen hemşirelik bakımının; dikişlerinin kontrolü, perine bakımı, hijyen gereksiniminin karşılanması ve meme bakımı konularında, taburculuk eğitiminde bebek bakımı, evde kanama, DS evde bakım, AP, DS egzersizler ve ruhsal değişiklikler benzeri konularda yeterli olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research as a descriptive study was carried out to be evaluated mothers's satisfaction with midwifery/nursing care given in the postpartum period in hospital. The study was conducted in obstetrics clinics of Dr. Sami Ulus Obstetrics, Children Health and Diseases Education and Research Hospital and Gazi University Health Research and Practice Centre. The research includes 200 mothers having vaginal and cesarean labor. Questionnaire form prepared by the researcher. The data were assessed in SPSS for Windows version 15 program. In the evaluation of the datas received, tests of ki square, t, Mann Whitney U, Kruskal Wallis and Spearman correlation coefficient for relations between numerical values were used. When the demographic characteristics of the mothers were examined, it was determined that 32.5% of them were in 25-29 age group, 49.5% of mothers were primary school graduate. 76.5% of mothers had been working, 98.5% of them had social security, 51% of them had lower income, 34% of them had pregnancy for the first time and, 58.5% had cesarean labor. It was determined that 90% of mothers were satisfied with nursing care. Mothers' mean score of VAPSS was determined as 7.1±2.1. There was no statistically a significant difference between demographic and fertility characteristics and mean score of VAPSS (p>0.05). It was understood that in postpartum period nursing care given to the mothers in hospitals was not sufficient. Especially controlling of sutures, perine care, nipple care, newborn care, information about lochia in home, postpartum home care, family planning, postpartum exercises and emotional changes were found insufficient.