Lazer uygulanmış kök kanalına farklı adeziv sistemler ile simante edilen cam fiber postların bağlantı dayanıklılığı ve mikrosızıntısı
Bond strength and microleakage of glass-fiber posts cemented with different adhesive systems on root canal walls treated with laser
- Tez No: 359610
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI SEÇİLMİŞ, PROF. DR. Cemal AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Adeziv, Bağlantı dayanımı, Er:YAG lazer, Fiber post, Mikrosızıntı, Adhesive, Bond strength, Er:YAG laser, Fiber post, Microleakage
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Fiber ile güçlendirilmiş postlar dentine benzer fiziksel özelliklere sahip oldukları, dentine kimyasal olarak bağlanabildikleri ve biyouyumlu oldukları için sıklıkla tercih edilmektedirler. Bu çalışmanın amacı farklı rezin siman sistemleri ile simante edilen cam fiber postların, kök kanal dentini ile olan bağlantı dayanımına ve mikrosızıntısına, lazer ile yüzey pürüzlendirmenin etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmada ortodontik veya periodontal sebeple çekilmiş 120 adet insan alt premolar dişleri kullanılmıştır. Bu dişler itme bağlantı dayanımı ve mikrosızıntı testi için 2 ana gruba ayrılmıştır (n=60). Her bir grup 6 alt gruba ayrılmıştır (n=10). 3 alt grubun kök kanal duvarlarına Er:YAG lazer etch uygulanmıştır. Çalışmada tek tip cam fiber post kullanılmıştır. Fiber postların simantasyonu 3 farklı adeziv sistem kullanılarak yapılmıştır: Total-etch, self-etch, self-adeziv. İtme bağlantı dayanımı testi için her dişten 3 dentin diski (2 mm kalınlığında) elde edilmiş ve bağlantı dayanımı ölçülmüştür. Koronal mikrosızıntının değerlendirilmesinde boya penetrasyon yöntemi kullanılmıştır. Lineer sızıntı derinliği stereomikroskop altında ölçülmüştür. Örneklerin bağlantı ara yüzeyi ve işlem yüzeyleri SEM ile incelenmiştir. Veriler tek yönlü ANOVA ve Tukey LSD istatistiksel testleri ile değerlendirilmiştir. İtme bağlantı testinde gruplar arasında istatistiksel olarak en yüksek bağlantı dayanımı lazer etching yapılan total-etch ve self-adeziv rezin siman gruplarında (p˂0.05), en az itme bağlantı dayanımı self-etch rezin siman grubunda elde edilmiştir (p˂0.05). Mikrosızıntı testi sonucunda istatistiksel olarak en fazla mikrosızıntı self-adeziv rezin siman grubunda bulunmuştur (p˂0.05). Diğer gruplar arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p˃0.05). Rezin siman sistemlerinin tümünde lazer etching bağlantı dayanımını arttırırken, yalnız self-adeziv rezin siman kullanılan örneklerde lazer etching mikrosızıntıyı azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
Fiber reinforced post has been prefered frequently because of their similar physical properties to the dentin, chemically bonding to dentin and biocompatible. The aim of this study was to evaluate the bond strength and the microleakage of glass-fiber posts cemented with different adhesive systems on laser-etched roots.120 human mandibular premolars, extracted for orthodontic and periodontal reasons, were used in the study. Teeth were classified in two groups for push-out bond strength test (n=60) and microleakage test (n=60). Each group was divided 6 subgroups (n=10).Er:YAG laser etching was applied on root canal walls for 3 subgroups. One type of glass fiber post was used in the study. Fiber posts were cemented with three different adhesive systems: Total-etch, self-etch, self-adhesive. For push-out test, 3 dentin discs (2mm thickness) were obtained from each tooth and bonding strengths of fiber posts were measured. Dye penetration method was used for evaluation of coronal microleakage. Linear microleakage was measured under a stereomicroscope. Bonding interfaces and operated surfaces were examined by scanning electron microscobe. Data were analyzed by one way ANOVA and Tukey LSD statistical tests. The highest bonding strength was observed total-etch and self-adhesive resin cement groups applied laser etching (p˂0.05). The least bonding strength was obtained self-etch resin cement group (p˂0.05). The most microleakage was detected self-adhesive resin cement group (p˂0.05). There were no statistically significant differences between the other microleakage groups (p˃0.05).Bonding strength was increased by laser etching in all resin cement systems. Microleakage was reduced by laser etching in self-adhesive resin cement system.