Kan kültür sonuçlarını etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of factors affecting results of blood cultures
- Tez No: 359619
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Intensive care unit, blood culture, real positive, contamination
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bakteriyemi ve sepsis, ciddi seyirli enfeksiyonlardan olup, yüksek mortalite ve morbidite sebebidir. Tanının hızla konarak tedaviye başlanması önemlidir. Bu çalışma Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dahili Yoğun Bakım Ünitesi'nde (DYBÜ) alınan kan kültürlerinden izole edilen mikroorganizmaların tanımlaması ve kan kültürü sonuçlarını etkileyen faktörlerin irdelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bir Nisan-31 Eylül 2013 tarihleri arasında hastanemiz DYBÜ' sinden laboratuvarımıza gönderilen kan kültürü örnekleri çalışmaya dahil edildi. Kan kültürü örnekleri BACTEC 9240 (Becton Dickinson, USA) tam otomatik kan kültürü sistemine alındı. Mikroorganizmaların tanımlaması ve duyarlılık testleri konvansiyonel yöntemler ve Phoenix 100 (Becton Dickinson, USA) panelleri kullanılarak yapıldı. Çalışma süresince 180 hastadan alınan 337 kan kültürü örneği değerlendirildi. Örneklerin 155'inde (%45.9) üreme saptanmış, 180'inde (%53.4) üreme saptanmamış, 2'sinde (%0.6) yalancı pozitiflik saptanmıştır. Örneklerin hiçbirinde yalancı negatiflik saptanmamıştır. Üreme olan örneklerin 99'unda (%29.4), gerçek pozitiflik, 56'sında (%16.6) kontaminasyon bulunmuştur. Gerçek pozitiflik saptanan örneklerin birinde iki bakteri olmak üzere toplamda 100 bakteri izole edilmiştir. Üreyen bakterilerin 54'ünde (%54) Gram pozitif, 20'sinde (%20) Gram negatif, 26'sında (%26) maya üremiştir. Staphylococcus epidermidis en fazla izole edilen mikroorganizma olarak bulunmuştur (%14). Örneklerin %31.6'sında koagülaz negatif stafilokok (KNS) izole edilmiştir. C.albicans (%11) ve C.parapsilosis (%11) ikinci en fazla izole edilen mikroorganizma olarak bulunmuştur. Kan kültür sonuçlarını etkileme olasılığı olan faktörler (kaç set alındığı, hangi bölgeden alındığı ve alındıktan sonra geçen süre) irdelenmiştir. Bu faktörlerden örneğin alınmasından cihaza yerleştirilmesine kadar 2 saat içinde değerlendirilen şişelerde gerçek üremenin en fazla (%94), 3 saat ve üzerinde işleme alınan örneklerde de anlamlı oranda yüksek kontaminasyonun varlığı saptanmıştır. Kan kültürü değerli bir tanı yöntemi olmakla birlikte, gerçek sonuçların saptanması için klinik laboratuvar arası bilgi paylaşımının çok önemli olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar kelime: Yoğun bakım ünitesi, kan kültürü, gerçek pozitif, kontaminasyon
Özet (Çeviri)
Bacteremia and sepsis are among the severe course infections that have high morbidity and mortality. Quick diagnosis and beginning treatment is important. This study was carried out to evaluate the factors affecting the results of blood culture and determination of microorganisms isolated from blood cultures received from Gaziantep University Internal Intensive Care Unit (IICU). Blood culture samples sent to our laboratory from IICU between April 1-September 31, 2013 were included in the study. Blood culture samples were taken to fully automated blood culture system BACTEC 9240 (Becton Dickinson, USA). The identification and susceptibility tests were performed by conventional methods and Phoenix 100 (Becton Dickinson, USA) panels. During the study period, 337 blood culture samples received from 180 patients were evaluated. In 155 of the samples (45.9%) reproduction was detected, in 180 of the samples (53.4%) reproduction was not detected, and in 2 of the samples (0.6%) false positivity was detected. There were no false-neativity in any of the sampless. True-positivity in 99 of the samples (53.4%) and in 56 of the samples (16.6%) contamination was found. A total of 100 bacteria were isolated from the samples where true positivity was found. In 54 of the reproducing bacteria (54%) gram-positive, in 20 of them (20%) gram-negative and 26 of them (26%) yeast were reproduced. Staphylococcus epidermidis is the most commonly isolated microorganism (14%). In 31.6% of the samples coagulase-negative staphylococci (CNS) were isolated. C.albicans (11%) and C.parapsilosis (11%) were found to be the second most commonly isolated microorganisms. The factors that may affect the results of blood cultures (how many set are taken, which region are they taken and the period after they are taken) were evaluated. Among these factors, the true reproduction is found mostly (94%) in the bottles that placed to the device in 2 hours, high contamination was observed in bottles that placed to the device in 3 hours. Although the blood culture is a valuabla diagnostic method, it is concluded that for the detection of actual results information sharing between clinic and laboratory is very important.