Psoriasisde IL-17 gen polimorfizmi
IL-17 gene polymorphisms in psoriasis
  1. Tez No: 359634
  2. Yazar: NURİYE ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN SOLAK TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriasis, Polimorfizm, IL-17A, IL-17F, Psoriasis, Polymorphism, IL-17A, IL-17F
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Psoriasis, ortalama görülme sıklığı %2 olan, immün aracılı mekanizmalarla gelişen, kompleks kronik inflamatuar bir hastalıktır. Etyolojide primer neden tam olarak açıklanmamış olsa bile multifaktöryel ve multigenetik bir hastalık olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada psoriasis hastalarında IL-17F (Glu126Gly, His161Arg) ve IL-17A (G197A) gen polimorfizmlerinin sıklığının belirlenmesi ve bunun psoriasis gelişim riski, başlangıç yaşı, tırnak tutulumu, psoriasis tipleri ve psoriatik artrit gelişimi üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya Dermatoloji polikliniğine başvuran 100 psoriasis hastası ve kendilerinde ve ailelerinde psoriasis ve otoimmün hastalığı bulunmayan 100 sağlıklı gönüllü alındı. Hasta ve kontrol gruplarında PCR (Polymerase chain reaction) yöntemi ile IL-17F (Glu126Gly, His161Arg) ve IL-17A (G197A) gen polimorfizmleri belirlendi, elde edilen değerler çalışma grupları arasında karşılaştırıldı. Psoriasis hastaları ve sağlıklı kontroller arasında IL-17F (Glu126Gly) ve IL-17A (G197A) gen polimorfizmleri açısından anlamlı bir fark tespit edilmedi. IL-17F His161Arg CT genotipi kontrol grubunda, psoriasis hastalarına göre anlamlı olarak yüksek olarak saptandı. (OR=5,35 P=0,003). Ayrıca gen polimorfizmleri psoriasis klinik karakterlerine göre hasta grupları arasında karşılaştırıldı. Artriti olan hastalar olmayan hastalarla karşılaştırıldığında; IL-17A (G197A) GG genotipi (p=0.028) anlamlı olarak yüksek saptandı. Tırnak tutulumu olmayan hastalar tırnak tutulumu olan hastalar ile karşılaştırıldığında IL-17F (Glu126Gly) AG genotipi (p=0.008) anlamlı olarak artmış olarak saptandı. Hasta ve kontrol grubunda üç polimorfizme ait alel sıklığı değerlendirildi. Kontrol grubunda ACA alel birlikteliği anlamlı derecede yüsek bulundu. Bu sonuçlara göre IL-17F His161Arg CT genotipinin psoriasis gelişim riski açısından koruyucu olabileceği, IL-17A (G197A) GG genotipinin ise psoriatik artrit gelişimi açısından bir risk faktörü olabileceği söylenebilir
Özet (Çeviri)
Psoriasis is a complex chronic inflammatory disease, developing by immune-mediated mechanisms with an average of 2% incidence. Although the primary cause of the etiology has not been fully disclosed its thought to be multifactorial and multigenic. In this study, in psoriasis patients, our aim was to determine the frequency of IL-17F (Glu126Gly, His161Arg) and IL-17A (G197A) gene polymorphisms and its effects on psoriasis development risk, age of onset, nail involvement, type of psoriasis and psoriatic arthritis. The study includes 100 psoriasis dermatologic clinic outpatients and 100 healthy volunteers who have no diagnosis either psoriasis or autoimmune diseases at themselves and their family. PCR (Polymerase chain reaction) method was used to determine IL-17F (Glu126Gly, His161Arg) and IL-17A (G197A) gene polymorphisms in the patient and control groups than the results of study groups were compared. There was no significant difference between in terms of IL-17F (Glu126Gly) and IL-17 (G197A) gene polymorphisms between psoriasis patients and healthy controls. IL-17F his161arg CT genotype was found to be significantly higher in the control group compared to patients with psoriasis. (P=0,003). In addition, psoriasis gene polymorphisms were compared between groups of patients according to the character. Psoriatic arthritis patients compared with psoriasis patients and IL-17 (G197A) GG genotype (p=0,028) were found to be significantly higher. Patients without nail involvement compared to patients with nail involvement and IL-17F (Glu126Gly) AG genotype (p=0,008) were found to be significantly increased. Three allelic frequencies that belong to these polymorphisms was evaluated in the patient and control groups. ACA allele was found to be significantly higer in the control group. In conclusion, IL-17F his161arg CT genotype may be protective in terms of the risk of developing psoriasis. In addition, IL-17A (G197A) GG genotype may be a risk factor for the development of psoriatic arthritis.