Ratlarda flep yaşayabilirliğine ozon gazının etkisi: Deneysel çalışma
Effect of ozone gas upon viability of flap in the rats, experimental
  1. Tez No: 359635
  2. Yazar: MEHMET HAŞİM GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. AHMET EKSAL KARGI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Ozon gazı, ozonlu yağ, ozon hemoterapi, flep, flep viabilitesi, flep perfüzyonu, Ozone gas, ozone vegetable oil, hemoozonetheraphy, flap, flap viability, flap perfusion
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, ozon gazının rekonstrüksiyon amaçlı uygulanan fleplerde, flep yaşayabilirliğine etkisini ortaya koymak ve ozon terapi yöntemlerinden hangisinin daha faydalı olduğunu belirlemektir. Literatürde yara iyileşmesi ve flep yaşayabilirliği ile ilgili birçok çalışma mevcuttur. Bu çalışmalarda değişik ajanlar kullanılmıştır. Ozon gazının antioksidan, reperfüzyon ve immünomodülatör etkinliği birçok çalışmada çalışılmış olup, başarılı sonuçlar alınmıştır. Literatürde ozon gazının flep yaşayabilirliğindeki etkisini gösteren bir çalışma mevcut değildir. Bu çalışmada, ozon gazının flep yaşayabilirliğine özellikle antioksidan ve reperfüsyon sağlayıcı etkileri ile olumlu yönde katkı sağlayacağı düşünülmüştür. Bu amaçla yapılan çalışmada 40 adet sıçan rastgele 4 gruba bölündü; 1.Grup kontrol (n=10): Herhangi bir ajan cerrahi sonrası uygulanmadı. Bir haftanın sonunda ratlar sakrifiye edildi. 2.Grup bitkisel yağ (n=10): Postoperatif dönemde, bitkisel yağ ile nemlendirilmiş gazlı bezle, 7 gün boyunca, günlük pansmanlar gerçekleştirildi. Bir haftanın sonunda ratlar sakrifiye edildi. 3.Grup ozon gazı ile perokside edilmiş bitkisel yağ (n=10): Postoperatif ozonla perokside edilmiş bitkisel yağ ile nemlendirilmiş gazlı bezle, 7 gün boyunca günlük pansumanlar gerçekleştirildi. Bir haftanın sonunda ratlar sakrifiye edildi. 4. Grup hemoozonterapi (n=10): Postoperatif rektal yoldan 7 gün boyunca, günde bir kez, hemoozonterapi uygulandı. Bir haftanın sonunda ratlar sakrifiye edildi. Sıçanlar postoperatif 7. günde sakrifiye edildikten sonra makroskobik ve histopatolojik açıdan değerlendirildi. Yaşayan yüzey flep ölçümleri yapıldığında; grup 4'de anlamlı olarak diğer 3 gruba göre en düşük flep nekroz oranlarının olduğu görüldü. Grup 1'de en düşük yaşam oranları varken, grup 2-3'de grup 1' e göre daha yüksek yaşam oranları görülmüş ancak kendi aralarında anlamlı bulunamamıştır. Histopatolojik skorlama puanları değerlendirildiğinde gruplar arasında istatiksel fark bulunmadı. Sonuç olarak çalışmada kullanılan ozon gazının hedeflenen antioksidan ve reperfüzyon etkileri sonucu flep yaşayabilirliğini olumlu etkilediği bulunmuştur. Bitkisel yağ ile ozon gazı ile perokside edilmiş bitkisel yağ arasında flep viabilitesine etki açısından fark bulunmamıştır. Hemoozonterapi yöntemi ile yapılan uygulamada en yüksek oranda fayda sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to reveal that ozone gas effect upon flap viability those flaps are aimed reconstruction and determine which type of application is useful for this issue. In the literature, there are many studies regarding to flap viability and wound healing: In these studies, various agents have been used. Antioxidant, immunomodulatory and reperfusion efficacy of ozone gas has been tried in many studies and successful results have been obtained. In the literature, a study investigating the effect of ozone gas upon flap viability is not available. In this study, especially, antioxidant and reperfusion effects of ozone gas have been thought to contribute positively to flap viability. Totally 40 wistar kind, male gender rat were included in the experiment and rats were divided randomly into 4 groups consisting equal number of rats. Group 1(n=10): Any pharmacological agent is not used after operation. After operation rats sacrified in the seventh day and the studies are avaluated. Group 2(n=10): Vegetable oil group. In postoperative term, vegetable oil impregnated gauzes were used for dressing during the following 7 days. At the end of the week, rats sacrified Group 3(n=10): Vegetable oil with ozone peroxide group. In postoperative term, vegetable oil with ozone peroxide impregnated gauzes were used for dressing during the fallowing 7 days. At the end of the week, rats sacrified Group 4(n=10): Hemoozonetheraphy group. Hemoozonetheraphy applied once a day rectally for 7 days, postoperatively, Rats were sacrificed at the end of a week. After rats were killed in postoperative 7th day, they were assesed macroscopically and histopathologically. When living areas of flaps were measured, it was seen that substantive necrosis proportion was less in group 4 than the other three groups. While group1 has less survival ratios, better survival area ratios have been seen in group 2 and group 3 compared with group 1, but it was not significant amoung group 2 and 3. Once histopathologic scores evaluated, any statistical significance has not been able to find between the groups. Finally, It was found that the antioxidant and reperfusion effects of ozone gas used in the study affected the viability of the flap positively. It was not found differences between vegetable oil and vegetable oil with ozone peroxide groups in terms of effect to the flap viability. Greatest benefit ratio were found in the hemoozonetheraphy application.