Psoriasis hastalarında hotaır ve 7Sl RNA gen ifade düzeylerinin araştırılması
Investi̇gati̇on of hotair and 7Sl RNA gene expressi̇on levels i̇n psori̇asi̇s pati̇ents
  1. Tez No: 623271
  2. Yazar: ŞEYMA YAZICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUKİYE YASAK GÜNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Uzun kodlama yapmayan RNA'lar, psoriasis, 7SL RNA, HOTAIR, long non coding RNA, psoriasis, 7SL RNA, HOTAIR
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Psoriasis batı ülkelerinde %1,5 ila %2 oranında görülen yaygın dermatolojik bir hastalıktır. Etiyolojisinde birçok faktör suçlanmaktadır. Genetik ve çevresel faktörler hastalık patogenezinde birlikte rol alırlar. Psoriasiste anormal keratinosit diferansiyasyonu ile beraber olan epidermal hiperproliferasyon ile sonuçlanan kompleks immünolojik reaksiyon vardır. Psoriasisin genetik temeli ile ilgili olarak birçok çalışma yapılmıştır. Uzun kodlama yapmayan (lnc) Rna'lar, kromatin organizasyonu, transkripsiyonel düzenleme, transkripsiyon sonrası kontrol gibi gen ekspresyonunun farklı seviyelerinde düzenleyici olarak rol almaktadırlar. Psoriasis patogenezinde lncRNA'ların araştırıldığı çalışmalar literatürde mevcuttur. Çalışmamız psoriasis hastalarında HOTAIR ve 7SL RNA düzeyinin araştırıldığı ilk çalışmadır. HOTAIR, proliferasyonu indükleyen ve IL-17 ve IL-23 düzeyinin azalması yönünde etki gösteren romatoid artrit hastalarında çalışılmış olan bir lncRNA'dır. 7SL RNA antiviral fonksiyonda görev alan bir lncRNA'dır. Ayrıca sinyal tanıma partikülünün (SRP) de bir alt birimidir. Bu bilgiler ışığında 15 psoriasis hastasının psoriatik lezyonundan ve komşuluğundaki sağlıklı derisiden deri örneği alarak HOTAIR ve 7SL RNA gen ifade düzeyini araştırdık. Toplamda 30 örnekten RNA izole edildi. Daha sonra kantitatif eş zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu kullanılarak bu lncRNA'ların ifade düzeyleri belirlendi. Hem HOTAIR hem de 7SL RNA gen ifade düzeyi psoriatik lezyonda perilezyonel sağlıklı deriye göre azalmıştı. HOTAIR gen ifade düzeyindeki azalma istatiksel olarak anlamlı değildi ancak 7SL RNA düzeyindeki azalma istatiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,028). Bu durum psoriatik lezyonlarda antiviral etkinlikte azalma, olası bir antikor varlığı açısından yeni çalışmalarla kanıtlanmaya ihtiyaç duymaktadır.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is a common dermatological disease that occurs in 1.5% to 2% in western countries. Many factors are blamed in the etiology. Genetic and environmental factors play a role in the pathogenesis of the disease. Psoriasis has a complex immunological reaction resulting in epidermal hyperproliferation associated with abnormal keratinocyte differentiation. Many studies have been conducted on the genetic basis of psoriasis. RNAs that do not have long coding (lnc) act as regulators at different levels of gene expression, such as chromatin organization, transcriptional regulation, post-transcription control. Studies investigating lncRNAs in the pathogenesis of psoriasis are available in the literature. Our study is the first study to investigate the level of HOTAIR and 7SL RNA in psoriasis patients. HOTAIR is an lncRNA that has been studied in rheumatoid arthritis patients, which induces proliferation and acts to decrease IL-17 and IL-23 levels. 7SL RNA is an lncRNA involved in antiviral function. It is also a subunit of the signal recognition particle (SRP). In the light of this information, we investigated the level of HOTAIR and 7SL RNA gene expression by taking a skin sample from psoriatic lesion and neighboring healthy skin of 15 psoriasis patients. RNA was isolated from a total of 30 samples. Expression levels of these lncRNAs were then determined using quantitative concurrent polymerase chain reaction. Both HOTAIR and 7SL RNA gene expression levels were decreased in psoriatic lesion compared to perilesional healthy skin. Decrease in gene expression level was not statistically significant, but 7SL RNA level was statistically significant (p = 0.028). This situation needs to be proven in new studies in terms of decrease in antiviral activity and presence of a possible antibody in psoriatic lesions.