Kemik defektlerine otojen trombositten zengin plazma(TZP) ve beta-trikalsiyumfosfat uygulaması: deneysel çalışma
Application of platelet rich plasma and beta-tricalciumphosphate to bone defects: an experimental study
  1. Tez No: 129809
  2. Yazar: CANDAN EFEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELDA ERTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: tavşan, trombosit büyüme faktörleri, kemik defekti, beta-trikalsiyum fosfat, histomorfometri, mikro bilgisayarlı tomografi, rabbit, platelet rich plasma, critical size bone defect, beta- tricalciumphosphate, histomorphometrics, micro-computerized tomography
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
94 BOLUM VI 6.1. ÖZET KEMİK DEFEKTLERİNE OTOJEN TROMBOSİTTEN ZENGİN PLAZMA (TZP) VE p-TRİKALSİYUMFOSFAT UYGULAMASI: DENEYSEL ÇALIŞMA Dt. Candan EFEOĞLU Doktora Tezi, Ağız Diş ve Çene Hastalıkları Cerrahisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Selda Ertürk 2003, 110 sayfa Amaç: Yeni Zelanda tavşanlarından TZP elde edilmesi ve TZP+p-trikalsiyumfosfat kombinasyonunun osteoindüktif etkisini, kritik büyüklükteki tavşan kalvaryum defektleri üzerinde araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Deneysel modelin ve TZP elde ediliş yönteminin sınanması için 23 Yeni Zelanda tavşanından alınan kanlarda ve bunlardan elde edilen TZP'de hemogram sonuçları değerlendirilmiştir. Daha sonra 33 Yeni Zelanda tavşanının kalvaryumlarına genel anestezi altında kritik büyüklükte kemik defekti açılmış ve TZP+p-trikalsiyumfosfat karışımı implante edilmiştir. Denekler post-operatif 4, 12, 24. haftaların sonunda sakrifiye edilmişlerdir. Kalvaryum örnekleri mikro-BT ile histomorfometrik olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: TZP'deki trombosit sayısı venöz kandakine oranla %429 artmıştır. TZP+p- trikalsiyumfosfat karışımı, 6 aylık takip süresi içerisinde kemik defektlerinin tamamen kapanmasını sağlayamamıştır. Sonuç: TZP'nin oral ve maksillofasiyal cerrahideki uygulamaları ile ilgili hayvan çalışmaları için, düşük maliyetli bir model elde edilmiştir. İyileşen kemiğin histomorfometrik olarak değerlendirilmesinde, Mikro-BT kullanımı oldukça yararlıdır. Bundan sonraki çalışmalarda TZP'nin içerdiği büyüme faktörlerinin miktarı ve bunların yara içindeki salınımları araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
95 6.2. ABSTRACT APPLICATION OF PLATELET RICH PLASMA AND p- TRICALCIUMPHOSPHATE TO BONE DEFECTS: AN EXPERIMENTAL STUDY Candan EFEO?LU, DDS PhD Thesis, Department of Oral Surgery Supervisor: Prof. Dr. Selda Ertürk 2003, 110 pages Purpose: To optimize the preparation method of PRP and investigate the osteoinductive potential of PRP+p-tricalciumphosphate in critical size rabbit calvarial bone defects. Materials and Methods: Venous blood was collected from 23 New Zealand rabbits. PRP was prepared and complete blood counts were made as a preliminary study. Bone defects of 33 New Zealand rabbits were grafted with p-tricalciumphosphate and PRP. Animals were sacrificed at 4, 12 and 24 weeks postoperatively. The specimens were histomorphometrically evaluated using a Micro-CT scanner. Results: There were 429% more platelets in PRP than in venous blood. Implantation of PRP+p-tricalciumphosphate in bone defects did not result in complete bony bridging in 6 months. Conclusion: A low cost experimental model, for investigating the effects of PRP in maxillofacial surgery was defined. Micro-CT is useful for visual assessment of healing bone connectivity and carrying out histomorphometric measurements. Future studies should investigate the amount and in vivo release profile of growth factors in PRP.