Mastektominin kadınların beden imajına etkisi
The impact of mastectomy on women's body image
  1. Tez No: 359731
  2. Yazar: SEMA KOÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Beden imajı, hemşirelik, meme kanseri, mastektomi, nitel çalışma, Body image, nursing, breast cancer, mastectomy, qualitative study
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Çalışma mastektominin kadınların beden imajı algılarına etkisini saptamak amacıyla planlandı. Niteliksel türde olan araştırmanın örneklemini Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim- Araştırma Hastanesi genel cerrahi servislerinde mastektomi olan 20 hasta oluşturdu. Veriler yarı-yapılandırılmış derinlemesine görüşme yöntemi ile toplandı. Verilerin toplanmasında mastektomi olan kadınların beden imajı algılarını saptamak için araştırmacı tarafından hazırlanan sosyo- demografik özellikler için“hasta tanıtıcı özellikler formu”ve“derinlemesine görüşme yönergesi”kullanıldı. Görüşme sorularının analizinde“betimsel analiz”yöntemi kullanıldı. Mastektomi sonrası kadınların beden imajı algıları ve yaşadıkları deneyimlere ilişkin bulgular altı ana tema ve alt temalar olarak belirlendi. Bu ana temalar; meme algısı, mastektomiye ilişkin duygu ve düşünceler, ameliyat bölgesi ile karşılaşma, beden imajının olumsuz değişimi, beden imajının olumsuz değişimi ve sosyal yaşam, hastalığa ve tedaviye ilişkin endişeler şeklindedir. Kadınların mastektomi sonrası yaşadıkları meme kaybına bağlı olarak olumsuz beden imajı algısı deneyimledikleri saptandı. Kadınların ameliyat öncesi mastektomi hakkında ve ameliyat sonrası süreçte neler yaşayabilecekleri konusunda bilgilendirilmesi, kadınlara mastektomi sonrası yaşayabileceği fiziksel, sosyal ve psikolojik problemlerle nasıl baş edebileceği konusunda destek olunması, gerekirse psikolojik bir danışmana yönlendirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This research was planned to determine the impact of mastectomy on women's body image perception. The sample of this qualitative study consisted of twenty patients who had mastectomy operation at general surgery services of Recep Tayyip Erdoğan Training-Research Hospital and Karadeniz Teknik University Farabi Hospital. The data were collected with the method of semi-structured depth interview. During the process of collecting data, 'The Patient's Introductory Features Form' was used for depth interview and socio-demographic features which were prepared by the researcher to determine the perception of women's who had mastectomy operation. Descriptive Analysis was used for the interview questions' analysis. After the mastectomy operation, the findings related to women's body image perception and their experiences were specified as six main themes and sub-themes. These themes were related to types of following anxieties: Breast perception, emotion and thoughts about mastectomy, confrontation with surgical area, negative changing of body image, negative changing of body image and social life, concerns related illnes and treatment. It was stated that women experienced negative body image which was connected with the loss of breast after mastectomy. And it is suggestible that women should be informed about mastectomy before the operation and about what they will experience after the process of operation, they should be also supported about how they can cope with physical, social and psychological problems. If necessary, they should be guided to a psychological consultant.