Popüler spor kültürü ve din
The culture of popular sports and religion
- Tez No: 359767
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Popüler Kültür, Spor/Egzersiz Yapma, Din, SekülerleĢme, Beden ve Din AnlayıĢı, Popular culture, sport/exercising, religion, secularization, body image, conception of religion
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Popüler spor kültürü ve din konulu bu çalışma, tarihi olarak spor ve din arasında, beden algısındaki değişim ve sekülerleşme bağlamında yaşanan uzaklaşma ve yakınlaşmanın sebeplerini ve modern zamanlarda popüler kültürün din ve spor/ egzersiz yapmaya etkilerini araştırmaktadır. Uygulamalı bir araştırma olan çalışmada, toplumda gittikçe yaygınlaşan'sağlıklı yaşam için egzersiz' yapma ile gittikçe artan dindarlaşma eğilimi arasındaki ilişki betimsel olarak ortaya konmuş, elde edilen araştırma bulguları istatistiksel olarak yorumlanmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgulardan hareketle, popüler spor/egzersiz kültürü ile dindarlık göstergeleri arasında olumlu ilişkiler ve anlamlı farklılıklar bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Focusing on the subject of popular culture of sports , this study is intended to investigate the reasons and factors behind the alienation and rapprochement that have taken place between sports and religion in the context of secularization and the change of body-image as well as to survey the impacts which popular culture have on religion and sports in modern times. This empirical study attempts at describing the relationship between the notion of“sport for a healthy life”and the increasing trend of religiosity, offering a statistical analysis of the findings. On the basis of the findings acquired, the study discovers some positive relationships between the popular culture of sports and the indications of religiosity as well as meaningful differences between the two.