Türkçe pop şarkılarının etkileşimli öğrenme aracı olarak Türkçe eğitimi açısından incelenmesi ve değerlendirilmesi
Analysis and evaluation of Turkish pop songs as interactive learning tools in terms of Turkish education
  1. Tez No: 975757
  2. Yazar: TUĞBA GEDİKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM BAYRAK CÖMERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler müzik, Söz varlığı, Türkçe eğitimi, Populer music, Vocabulary, Turkish education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Dilin toplumlarda farklı şekilleri ile kullanılan müzik, duygu ve düşüncelerin paylaşımı açısından önemli bir kültürel ögedir. Her dönemin ve toplumun kendine özgü bir popüler kültürü olduğu gibi farklı popüler müzik türleri de vardır. 90'lı yıllarda varlığını gösteren ve o dönemde zirvesini yaşayan pop müzik, günümüzde“90'lar Türkçe Pop Müzik”olarak önemini korumaktadır. Çalışmanın amacı, Türkçe dersi temalarına uygun olarak belirlenen 17 adet 90'lar Türkçe pop şarkıyı Türkçenin söz varlığı açısından incelemek ve bu şarkıların Türkçe eğitimindeki yerini saptamaktır. Çalışma ortaöğretim öğrencilerinin en çok dinlediği müzik türü olan pop müzik ile kültürel birikimi yansıtması amacıyla 90'lar popüler müziği birleştirdiğinden ve 90'lar Türkçe pop şarkıların temaları çerçevesinde söz varlığı açısından incelediğinden dolayı önem taşımaktadır. Çalışmada kaynak tarama modeli kullanılmış, Türkçe dersi temaları ile ilişkilendirilebilecek 17 adet 90'lar Türkçe pop şarkı tespit edilmiş ve belirlenen şarkılar 16 ölçüte göre değerlendirilmiştir. Çalışmada“Millî Mücadele ve Atatürk, Millî Kültürümüz, Erdemler, Birey ve Toplum, İletişim, Hak ve Özgürlükler, Kişisel Gelişim, Zaman ve Mekân, Duygular, Doğa ve Evren, Sanat, Vatandaşlık, Çocuk Dünyası, Atatürk'ü Tanımak, Duygularımı Tanıyorum, İletişim ve Sosyal İlişkiler”temalarına yönelik şarkılar tespit edilmiş,“Okuma Kültürü, Bilim ve Teknoloji, Sağlık ve Spor, Oyun Dünyası, Geleneklerimiz, Sağlıklı Yaşıyorum”temalarına yönelik 90'lar Türkçe pop şarkı bulunamamıştır. Çalışmanın sonucunda belirlenen 16 ölçüte yönelik temalarla uyumlu olarak, dilin kazandırılması bakımından Türkçe derslerinde kullanılabilecek önemli örnekler elde edilmiştir. 90'lar Türkçe pop şarkılar derslerde temalarla uyumlu şekilde kullanıldığında zıt anlamlı kelimeler, sıfat, zarf, zamir, ses olayları gibi unsurların öğrencilere kazandırılabileceği sonucuna varılmıştır. Araştırmacılar tarafından dil eğitimi ve müzik ilişkisinin ön planda tutularak derslerde kullanılabilecek etkinlik modellerine yönelik çalışmalara daha fazla yer verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Music, used in various forms of language across societies, is a significant cultural element for the sharing of emotions and thoughts. Just as every era and society has its own unique popular culture, so too do different genres of popular music. Pop music, which emerged and peaked in the 1990s, retains its significance today as“90s Turkish Pop Music.”The study aims to examine 17 1990s Turkish pop songs, selected in accordance with Turkish language course themes, in terms of Turkish vocabulary and to determine their place in Turkish language education. The study is significant because it combines pop music, the music genre most frequently listened to by secondary school students, with 1990s popular music to reflect cultural heritage, and examines the vocabulary of 1990s Turkish pop songs within the framework of their themes. The study employed a literature review model, identifying 17 1990s Turkish pop songs that could be related to Turkish language course themes, and evaluating the selected songs according to 16 criteria. The study identified songs related to the themes of“War of Independence and Atatürk, Our National Culture, Virtues, Individual and Society, Communication, Rights and Freedoms, Personal Development, Time and Space, Emotions, Nature and the Universe, Art, Citizenship, Children's World, Getting to Know Atatürk, Getting to Know My Feelings, Communication and Social Relations.”No 90s Turkish pop songs were found related to the themes of“Reading Culture, Science and Technology, Health and Sports, Game World, Our Traditions, and Living Healthy.”As a result of the study, significant examples that can be used in Turkish lessons to enhance language acquisition were obtained, aligned with the themes identified for the 16 criteria. It was concluded that when 90s Turkish pop songs are used in lessons in accordance with the themes, students can acquire elements such as antonyms, adjectives, adverbs, pronouns, and phonetic events. Researchers should prioritize the relationship between language education and music, and focus more on activity models that can be used in lessons.