Oleander'in izole sıçan kalp kası preparatı üzerine etkilerinin elektrofizyolojik yöntemlerle araştırılması
Investigation of the of oleanderine on the rat heart preparations with electrophysiological techniques
- Tez No: 359779
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Aksiyon potansiyeli, diyabet, zakkum, Action potential, diabetes mellitus, nerium oleander
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Diyapatik kardiyomiyopati olarak bilinen ve çoğu zaman ölümle sonuçlanan patoloji, uzun süreli diyabete maruz kalan hastalarda gözlenen doğal bir sonuçtur. Uzun yıllardan beri streptozorocin (STZ) deneysel yolla hayvanlarda diyabet yapmak için kullanılmaktadır. Kimyasal yolla gerçekleştirilen bu deneysel diyabetin olmasını takip eden dört hafta içinde diyabete özel bir tür patoloji olan diyabetik kardiyomiyopati oluşmaktadır. Gelişen miyopati sonrasında, kalbin hem elektriksel hem de mekaniksel özelliklerinde bazı değişimler olmaktadır. Kalp aksiyon potansiyeli süresinin uzaması ve kasılma gücündeki azalma ön plana çıkan en temel belirtilerdir. Nerium oleander'in deneysel diyabetik sıçanlara verilmesi sonucunda kan şekeri değerinin kontrol değerlerine yaklaştığı gözlenmiştir. Bu çalışmada uygulanan NO diyabetin neden olduğu kasılma gücündeki bozulmayı düzelterek uzamış AP repolarizasyon evresinde de bir kısalmaya neden olmuştur. NO uygulaması sonrasında bu düzelme, NO' in aynen kardiyak glikozitler gibi Na+/K+ pompasının inhibisyonu aracılığı ile kalp kası hücrelerinde öncelikle depolarizasyonla başlayan bir pozitif inotropik etkiye neden olduğu görülmüştür. Sonuç olarak bu çalışmada, hem tedavi hem de koruyucu amaçlı NO uygulamaları diyabete bağlı değişiklikler üzerine pozitif etkisinin umut verici olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Diabetic cardiomyopathy is the natural secondary comlication of the long term explosure to diabets and usually ends up with the mortalities. For long being streptozotocine (STZ) is the well known chemical for the induction of experimental models of diabetes. This diabetes specific myopathy's symtoms can be seen within four weeks following the chemical administration in model studies. There have been some changes in the mechanical the electrical activities of the heart following the myopathy. Among these changes increased action potentail duration and the decreased contratile forece are the major ones. It has been shown that administration of Nerium oleander to diabetic rats restores the increased blood glucose levels. Current study for the first time have shown that the application of the NO to diabetic rats restores the diabetes induced cahnges both in the action potential and the contration parameters. Positive effect seen in here can be attributed to the inotrophic effect of NO through the Na+/K+ pump inhibition. In summary, with this study it was shown that the both for the therapeutic and the prophylactic purposes administrations of NO have some promissing results on the diabetic cardiomyopathy.