Termal turizm işletmelerinde müşterilerin rekreasyon talebi: Balıkesir ili örneği
Recrational demand of customers who lodge in thermal tourism facilities: A case study of Balıkesir provience
- Tez No: 359794
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖZMADEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Turizm, Sports, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Turizm, Termal, Kaplıca, Spor, Yaşam, Sağlık, Aktivite, Recreation, Tourism, Thermal, Spas, Sports, Life, Health, Activity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı, Balıkesir ilinde bulunan termal otellerde konaklayan müşterilerin rekreasyon talebinin ölçülmesidir. Termal turizm, sağlıklarını yeniden kazanmak isteyen yada sağlıklı bir yaşamı hedefleyen bir kitleye hitap etmektedir. Son yıllarda alternatife turizm arayışlarına paralel olarak gerek günübirlikçi gerekse daha uzun dönemli termal tesislere yönelik olarak turist sayısında artış gözlenmektedir. Bu çalışmada termal tesislerde kalan müşterilerin boş zamanlarını değerlendirmeye yönelik faaliyetlerin planlanması ve geliştirilmesi ile ilgili tespitler ortaya konmuştur. Araştırmanın evrenini, 2013 yılının Eylül ve Aralık aylarında Balıkesir ve çevresinde bulunan termal otellerin müşterileri oluşturmuştur. Örneklemi ise Balıkesir ilindeki Asya Pamukçu Otelde bulunan , 400 müşteriye uygulanmıştır. Araştırmada, boş zaman faaliyetlerini değerlendirmeye yönelik soruları içeren, araştırmacı tarafından uzman görüşleri alınarak geliştirilen ve test tekrar test yöntemi ile oluşturulan "Müşterilerin Rekreasyon Talebini Belirleme Anketi'' uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler, SPSS.17 programı ile çözümlenmiştir. Mevcut verilerin analizinde, frekans analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, müşterilerin boş zamanlarını değerlendirmeye yönelik faaliyetlerin yetersiz olduğu anlaşılmıştır. Termal müşterilerin, rekreatif unsurları termal tesislerde görmek istediği, bu çalışma sonucunda anlaşılan bir diğer sonuçtur. Yine müşterilerin termal uygulamalar hakkında bilgilendirmeye ihtiyaç olduğu gerçeği de ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to evaluate recreation demand of customers who lodge in thermal hotels at Balıkesir province. Thermal tourism addresses to people who want to be healthier or aim to have sustainable health level. Parallel to the alternative tourism trend, in recent years there is an increase in number of tourists who visits to thermal facilities for daily trip or for a longer time period. In this study it is aimed to evaluate planning and developing spare time activities for customers who lodge in thermal facilities. The population of this research consist thermal hotel customers at Balıkesir region from September to December in 2013. Sample includes 400 customers who stay Asya Pamukcu Hotel in Balıkesir. In this research,“ Customers' Recreational Demand Determination Survey”is applied which consists of questions related to spare time activities and questioner is developed by considering expert opinion and test re-test technique. The obtained data from survey is analyzed by SPSS 17 software. Frequency distribution technique is utilized in data analysis. According to results, it is shown that, customers activities are insufficient related to spare times. Another result obtained from this research is that customers are willing to have recreational components in thermal facilities. Furthermore, it is shown that customers need information about thermal practices