Constant strain rate stress corrosion testing of 7050 aluminum alloy
  1. Tez No: 3598
  2. Yazar: SAMİ MASADEH
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gerilimli korozyon, Sürekli daldırma, Aralıklı daldırma, Sabit gerilim hızı, 7050 Al alaşımı. -vn
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET SABÎT ÇEKME HIZLARINDA 7050 Al ALAŞIMININ GERİLİMLİ K0R0ZY0N DAVRANIŞI MASADEH, Sami Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Fil iz Sanoğlu Mart 1988, 98'. sahife Bu çalışmada 7050-173651 Al alaşımının gerilimli korozyon davranışı incelenmiştir. Yüksek dayançlı bu alüminyum alaşımı özellikle havacılık endüstrisi için geliştirilmiştir. Deneylerde hadde yönüne göre üç ayrı yönde hazırlanan yuvarlak çekme numuneleri ve korozyon ortamı olarak sentetik deniz suyu kullanılmış olup sürekli ve aralıklı daldırma yöntemleri uygulanmıştır. Gerilimli korozyonda kısa sürede veri toplanmasını sağlayan -5 sabit hızda çekme deneyleri yapılmış ve çekme hızları 3.7x10 /sn. ile 1.8xl0~ /sn. arasında değiştirilmiştir. Alaşımın gerilimli korozyon davranışı kesit alan daralması, boyun bölgesine kadar gereken enerji, boyun bölgesindeki birim uzama, ve kırılmaya kadar gerekli enerji değerlerinin uygulanan gerin im hızları ile değişimi açısından incelenmiştir. Ayrıca kırılma yüzeyleri tarama elektron mikroskopu (SEM) ile incelenerek sonuçlar desteklenmiştir. 'VI-Test sonuçlan sürekli ve aralıklı daldırmanın 7050 alaşımı nın gerilimli korozyon davranışında belirgin bir fark yaratmadığını ortaya koymuştur, incelenen her üç doğrultu için de farklı çekme hızlarında değerlendirilen parametrelerde bir düşüş gözlenmiştir. Bu da gerilimli korozyon eğilimi olarak açıklanmış olup, S yönünün diğer yönlere kıyasla daha zayıf olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSTANT STRAIN RATE STRESS CORROSION TESTING OF 7050 ALUMINUM ALLOY MASADEH, Sami M.Sc. in Metallurgical Engineering Supervisor : Assist. Prof.Dr. Filiz Sanoğlu March 1988, 9 8 pages In this study, Stress Corrosion Cracking (SCC) behavior of 7050-T73651 was investigated. This high strength aluminum alloy was developed especially for the aircraft industry. Constant strain rate tests, which are used to obtain data in short time, was applied in this study. The tests were conducted by using round specimens machined in longitudinal (L), long transverse (T), and short transverse (S) directions. Substitute ocean water was used as the corrosive environment. The tests were carried out in the total and the alternate immersion modes. -5 Seven different strain rates ranging from 3.7x10 /sec to _6 1.8x10 /sec were used for three directions and two immersion modes. %RA, absorbed energy up to necking, absorbed energy up to fracture and necking strain were used for the analysis of the effect of strain rates to the SCC behavior. Moreover, the fracture surfaces were studied by the Scanning Electron Microscope (SEM). ?TV-The test results showed that the behavior of the alloy in the total and the alternate immersion cases were close to each other. -5 Properties in L direction showed a drop in the strain rate range 1.5x10 to 1.8x10" s which was explained to be due to SCC. T direction did not show any significant change with strain rate range. S direction was the direction that had been less affected by the solution. Key words; SCC, Constant strain rate, Total immersion, Alternate immersion, 705Q Al alloy. -v-