Migrenli hastaların beslenme durumları ile antropometrik ölçümlerinin belirlenmesi
Patients with migraine determination of nutritional status and anthropometric measurements
- Tez No: 359816
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MENDANE SAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: migren, baş ağrısı, beslenme, tetikleyen besinler, antropometrik ölçümler, Migraine, headache, nutrition, trigger foods, anthropometric measurement
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışma migren hastalarının beslenme durumu ile antropometrik ölçümlerinin ve kan biyokimyasal bulguları arasındaki ilişkiyi incelemek amacı ile yapılmıştır. Çalışma Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Polikliniği'ne Mart 2013–Haziran 2013 tarihleri arasında başvuran 18-66 yıl arası 60 (51 kadın, 9 erkek) migren hastalığı olan birey üzerinde yapılmıştır. Bireylerin kişisel özellikleri, genel sağlık bilgileri ve beslenme alışkanlıkları sorgulanmıştır. Bireylerin antropometrik ölçümleri alınmış, bazı biyokimyasal parametreleri analiz edilmiş ve fiziksel aktivite durumları belirlenmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin %40.0'ı sigara, %21.7'si alkol kullanmaktadır. Bireylerin %66.7'si 3 ana öğün tüketmektedir. Çalışmaya katılan bireylerin %31.7'si hafif şişman, %18.3'ü şişmandır. Çalışmaya katılan bireylerin yaş, BKİ, vücut ağırlığı, boy, bel çevresi, kalça çevresi ve bel kalça oranı ortalaması sırasıyla 39.2±11.79 yıl, 25.73±5.31 kg/m2, 68.53±14.16 kg, 163±0.06 cm, 85.87±13.46 cm, 102.9±12.36 cm ve 0.83±0.08 olarak belirlenmiştir. Çalışmaya katılan migren hastalarının %78.3'ü (n=47) auralı migren, %21.7'si (n=13) aurasız migren türüne sahiptir. Auralı hastalarda aurasız hastalara göre kalça çevresi ortalaması daha fazladır (p0.05). Atak dönemlerinde bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı ve görme bozukluğu auralı hastalarda aurasız hastalara göre %95 güven aralığında istatistiksel açıdan anlamlı derece yüksek tespit edilmiştir (p0.05). Domates tüketim miktarları aurasız hastalarda 133.3±96.82 g, auralı hastalarda ortalama 86±32.3 g olarak belirlenmiştir. Aurasız hastaların auralı hastalara oranla tükettikleri domates miktarının daha fazla olduğu istatistiksel açıdan %95 güven aralığında anlamlı bulunmuştur (p0.05). Sonuç olarak auralı ve aurasız migrende stres, hava değişikliği ve güçlü kokular en önemli tetikleyici faktördür. Obez bireylerde migren sıklığı ve migren türleri arasında fark görülmese de yüksek olduğu bilinmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the relation between daily dietary with anthropometric measurements, biochemical parameters and nutrional habits. The study was planned on 60 (51 female, 9 male) who were conducted on individuals with migraine disease between 18-66 years to Ankara Numune Education and Research Hospital Outpatient Clinic between March 2013-June 2013. A questionnaire was administered to participants including personal characteristic, general health information and nutritional habits. Anthropometric measurements, biochemical parameters and physical activity levels of the participants were also determined. The nutritional status of individuals was determined by food-frequency questionnaire, the frequency of consumption of foods that trigger migraines. 40% of individuals who participated in the study reported smoking, 21.7% alcohol. Of individuals and 66.7% of 3 main meals are consumed. Individuals participating in the study 31.7% slightly overweight, 18.3% are obese. In the study of individuals age, BMI, body weight, height, waist circumference, hip circumference and waist-hip ratio average order 39.2±11.79 years, 25.73±5.31 kg/m2, 68.53±14.16 kg, 163±0.06 cm, 85.87±13.6 cm , 102.9±12.36 cm and 0.83±0.08, respectively. Of migraine patients participated in the study, 78.3% (n=47) had migraine with aura, 21.7% (n=3) have type migraine without aura. In patients compared to patients with aura without aura average hip circumference is greater (p0.05). During acute attack of nausea, dizziness, headaches and visual impairment in patients with migraine with aura compared to patients without aura statistically significant at the 95% confidence intervals were determined very high (p0.05). In our study, tea, chocolate and tomatoes in individuals consuming compared to individuals who do not consume more than is seen in the number of attacks. The tomatoes consumption 133.3±96.82 g patients without aura, migraine with aura is determined as a mean of 86±32.3 g. Of patients compared to patients without aura, migraine with aura is more than the amount they consume tomatoes in statistical terms is significant at 95% confidence interval (p 0.05). As a result of stress in migraine with and without aura, the weather changes and strong odors are the most important precipitating factor. Obese individuals migraine and migraine frequency difference between is known to be high though not seen.