Okul yöneticilerinin beden eğitimi dersine ilişkin tutumlarının bazı değişkenlere göre incelenmesi
A examination of school administrators attitudes towards to physcial education according to certain variables
  1. Tez No: 359817
  2. Yazar: VAROL TUTAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBUBEKİR AKSAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Dersi, Tutum, Okul Yöneticileri, Spor, Physical Education Lesson, Attitude, School Administrators, Sport
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırmanın amacı Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda görev yapan okul yöneticilerinin beden eğitimi dersine ilişkin tutumlarını bazı değişkenlere göre incelemek ve elde edilen verilere dayanılarak okul yöneticilerinin tutumlarını tespit etmek, ortaya çıkan sonuçlar ışığında olası çözüm önerileri getirmektir. Araştırma modeli olarak nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin aynı zamanda kullanıldığı karma yöntem kullanılmıştır. Araştırma yöntemleri, nicel araştırma yöntemlerinden betimsel yöntem benimsenirken, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni benimsenmiştir. Araştırma grubunu, nicel araştırmalar için Malatya ili merkez okullarda görev yapan 360 okul yöneticisi, nitel araştırmalar için maksimum çeşitlilik örneklemesine göre Malatya ili merkez okullarda görev yapan 20 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak nicel veri toplamada araştırmacı tarafından geliştirilen“Okul Yöneticileri Beden Eğitim Dersi Tutum Ölçeği (OYBEDTÖ)”kullanılırken, nitel veri toplamada, araştırmacı tarafından geliştirilen 10 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veri analizlerinde nitel veriler için içerik analizi yapılmışken nicel veriler için Kruskal Wallis H testi ve Mann Whitney U testi yapılmış ve anlamlılık düzeyi olarak α=0,05 seçilmiştir. Araştırmada“Okul Yöneticileri Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği (OYBEDTÖ)”araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Ölçeğin Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) sonuçlarına göre ölçeğin tek boyutlu olduğu anlaşılmıştır. Araştırmanın nicel bulgularında okul yöneticilerinin beden eğitimi dersine ilişkin tutumlarının, cinsiyetlerine, yaşlarına, öğrenim durumlarına, meslek hizmet yıllarına, yöneticilik hizmet yıllarına, yöneticilik atanma durumlarına, okuldaki yöneticilik görev türüne, görev yaptığı okul türlerine, okuldaki öğrenci sayılarına, beden eğitimi öğretmeninin bulunup bulunmama durumuna, spor yapıp yapmama durumuna, mevut kapalı spor salonu olup olmama durumuna ve okullar arası sportif başarı durumuna ilişkin puanları arasında istatistiksel anlamda fark bulunmamıştır (p>0,05). Araştırmanın nitel bulguları ise okul yöneticilerinin beden eğitimi dersinin okuldaki yeri, beden eğitimi dersi ders dışı etkinliklerinin okuldaki yeri ve beden eğitimi dersinin örtük etkisi ile ilgili olmak üzere üç ana tema altında toplanmıştır. Sonuç olarak okul yöneticilerinin beden eğitimi dersine olan tutumlarının olumlu olduğu tespit edilmiş ancak olumsuz tutumları olan okul yöneticilerinin de bulunduğu görülmüştür. Olumlu olan okul yöneticilerinin, beden eğitimi dersinin en önemli derslerden biri olduğunu, beden eğitimi dersinin öğrencinin soysal, duygusal, fiziksel, zihinsel gelişimine önemli katkılar yaptığını belirtmişlerdir. Bunun yanında beden eğitimi dersine karşı olumlu tutum içerisinde olan okul yöneticilerinin ise dersin öğretmeninden kaynaklı bir takım olumsuz tutum içine büründükleri gözlenmiştir. Ayrıca beden eğitimi dersine karşı olumsuz olan diğer okul yöneticilerinin de olumsuz tutumlarının nedeni okulda ses ve gürültü olmasını istemeyen yöneticiler oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the attitude of school administrators, working at National ministerial schools, toward physical education in terms of some variables and identify attitude of school administrators based on datas obtained, offer possible solutions in the light of generated outcomes. As a research model, combined method in which qualitative and quantitative methods was used simultaneously was applied. While depictive method was adopted from quantitive research methods in research methods, case study pattern was adopted from qualitative research methods. For quantitive researches, 360 school administrators working at central schools and for qualitative researches according to maximum variety sampling, 20 school administrators working at central schools in Malatya consisted of research group was developed. As a data collection tool,“School administrators Physical Education Lesson Attitude Scale”developed by a researcher was used at quantitive data collection, but Interview form was used which is consisted of eleven questions half structured at qualitative data collection. Content analysis was carried out for qualitative datas at data analyses: on the other hand, Kruskal Wallis H test and Mann Whitney U test was carried out and a=0,05 was chosen as a meaningfulness level for quantitive datas. In this research“School administrators Physical Education Lesson Attitude Scale”was developed. According to the results of explicative factor analysis of scale and confirmative factor analysis, the scale was found to be single dimensional. In quantitive finding of research, it wasn't found any difference between points at statistical meaning concerning school administrators age, educational background, employment years, management employment years, management appointment states, type of management duty at school, their branches, type of school they work,the number of students at school,present physical education teacher state, whether they do sport or not, present roofed sport hall and success state among schools (p>0,05). Qualitative finding of research was gathered under three main concepts concerning the situation of physical education teacher and school administrators,situation of physical education spare time activities at school ve implicit effect of physical education lesson. As a result, it was found that attitude of school administrators were positive toward physical education lesson but also it was seen that there were school administrators who had negative opinions. The school administrators who have positive opinions stated that physical education lesson is one of the most important lesson and makes important contributions to student's socail, emotional, physical,mental development. In addition to this, it was observed that school administrators who are in positive attitude toward physical education are in several negative attitudes because of the teacher. It was also found why school administrators in negative attitude don't want physical education lesson is that they don't want noise and pother at school.