İstanbul' un diğer finans merkezleri ile karşılaştırılması
Comparison of İstanbul with other financial centres
- Tez No: 359878
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS SEVAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İstanbul Finans Merkezi, Uluslararası Finans Merkezleri, Ward Tekniği, Hiyerarşik Kümeleme Analizi, Istanbul Finance Centre, International Financial Centres, Ward Techniques, Hierarchical Cluster Analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Finans merkezi, fon arz ve talebinin buluştuğu finans kurumların yoğun olarak bulunduğu ve finansal gelişmenin göreceli olarak yüksek seviyede olduğu global bir şehirdir. Finans merkezinde yatırım bankacılığı, kurumsal finansman ve menkul kıymet ticareti gibi alanlarda finans şirketi ve finans alanındaki iş sayısı yüksek seviyededir. Günümüzde her ülke dünya ekonomisinden maksimum pay almaya çalışmaktadır ve bu yüzden birçok ülke ve şehir finans merkezi olmak için çaba sarf etmiştir ve sarf edecektir. Türkiye de bu pastadan pay almak istemektedir. Bu yüzden Devlet Planlama Teşkilatı tarafından İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanmıştır. İstanbul'un öncelikle bölgesel, nihai olarak da küresel finans merkezi olacağı vizyonuyla yola çıkılmıştır. Bu çalışmada İstanbul' un diğer finans merkezleri ve potansiyel finans merkezleri ile karşılaştırmalı analizi yapılmıştır. Bir finans merkezinde bulunması gereken özelliklere yer verilmiş. Bu özellikler, güçlü ekonomi ve güçlü finans sektörü, canlı iç piyasa, nitelikli iş gücü, yetkin bir düzenleyici ve hukuk sistemi, kültür ve dil zenginliği, politik istikrar, stratejik coğrafi konum, fiziksel altyapı, yaşam kalitesi, iş yapma maliyetidir. Bu özellikler finans merkezinin konumunu belirler. Bu özellikleri yansıtabilen değişkenler kullanılarak çalışmada hiyerarşik kümeleme analizi yapılmış ve Ward tekniği kullanılmıştır. Çalışma sonucunda merkezler 4 kümeye ayrılmıştır. İstanbul, Şanghay, São Paulo, Meksiko, Bombay, Moskova, Cakarta, Kahire ve Bogotá ile aynı kümede yer almıştır.
Özet (Çeviri)
A financial centre is defined as a global city where supply and demand for funds are met, where there are large numbers of financial institutions and , where there is a relatively high level of financial development. In the financial centres there are relatively more investment banking, corporate finance and security finance companies and hence availability of jobs is high. Nowadays, every country is trying to get the maximum share of the world economy, and so, many countries and cities has been making efforts to become a financial centre. Turkey also wants to get a share of this pie. Therefore, International Financial Centre Strategy and Action Plan has been prepared by the State Planning Organization. Istanbul is planned first to be a regional financial centre, then a global financial centre. In this study, comparative analysis of Istanbul with other financial centres has been done. Features that should be present in a financial centre are stated. These features are a strong economy and a strong financial sector, strong domestic market, skilled labor force, a competent regulatory and legal system, culture and language wealth, political stability, strategic geographical location, physical infrastructure, quality of life, cost of doing business. These features determine the position of the finance centre. Some of these features are the input for the hierarchical clustering technique and Ward's method. As a result of this study, financial centres are divided into four clusters. Istanbul is in the same cluster with Shanghai, Sao Paulo, Mexico City, Mumbai, Moscow, Jakarta, Cairo and Bogotá.