Gıda güvenliğinin Türk tarım politikalarındaki yeri ve Türk tarımına etkisi
In place of food safety within Turkish agricultural policies and effect on Turkish agriculture
- Tez No: 359884
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ŞANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gıda Güvenliği, Tarım, Türkiye, Food safety, Agriculture, Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Günümüz dünyasında gerek ulusal gerek uluslararası boyutta gıda güvenliğine yönelik çalışmalar hız kazanmıştır. Tarım sektörü ve tarım politikaları açısından gıda güvenliğinin yeri ve önemi giderek artmaktadır. Bu çalışmada gıda güvenliği Türk Tarım politikalarının gelişim süreci içinde incelenmiştir. Ancak gıda güvenliği çok geniş alanı kapsayan bir konu olduğundan sadece tarımsal üretim bazında incelenmiş olup; veterinerlik, balıkçılık, ormancılık ve su gibi alanlar dışarıda bırakılmıştır. Ayrıca belli bir spesifik ürün incelemesi yapılmayıp, genel bir çerçevede değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada materyal ve yöntem olarak yurtiçi ve yurtdışında sözkonusu alanda yapılmış çalışmalardan yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world both national and international food safety measures gathered pace. The place and importance of food safety is gaining importance in agriculture sector and agricultural policies. In this study the development phase of food safety within. Turkish agriculture policies is examined. However, food security is quite a broad issue, thus only agricultural production phase is taken into consideration and fields like veterinary, fishery, forestry and waterworks are excluded. Besides instead of focusing on a specific product, it is aimed to make studies from on general perspective. In terms of material and method, related domestic and international studies are utilized.