The impact of corporate governance on the performance of listed companies: The comparison of Nigeria and Turkey
Kurumsal yönetimin borsada işlem gören şirketlerin performansına etkisi: Nijerya ve Türkiye karşılaştırması
- Tez No: 359983
- Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. İRGE ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Yönetim Kurulları, Finansal Performans, Corporate Governance, Board of Directors, Financial Performance
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmada, Nijerya Menkul Kıymetler Borsası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (Borsa İstanbul) işlem gören şirketlerin kurumsal yönetim ölçümlerinin şirket performansları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, Nijerya Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören 94 şirket ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören 120 şirket olmak üzere, toplam 214 Nijerya ve Türk şirketi oluşturmaktadır. Kurumsal yönetim ile ilgili, yönetim kurulunun büyüklüğü, bağımsız üyelerin yönetim kurullarında yer alması, yönetim kurullarının cinsiyet farklılığı, icra başkanı ikiliği, yönetim kurulu komiteleri ve sahiplik yapısı değişkenleri ile finansal performans arasındaki ilişkinin anlaşılması için doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Nijerya şirketleri ile Türk şirketlerinin kurumsal yönetim mekanizmalarının mevcudiyet ve kapsamları arasındaki farkın analiz edilmesi için t-testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, kurumsal yönetim komitesi ile şirketlerin finansal performansları arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, yönetim kurullarında yer alan bağımsız kadın üyeler ile şirketlerin finansal performansı arasında negatif bir ilişki mevcuttur. Araştırma kapsamındaki diğer tüm değişkenler ile finansal performans arasında pozitif ancak zayıf ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca, ölçümlerin uygulaması Nijerya ile Türkiye arasında farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research analyzes the impact of corporate governance dimensions on the financial performance of corporations listed in Nigerian Stock Exchange and Istanbul Stock Exchange (Borsa Istanbul). The research used the total sample of 214 Nigerian and Turkish corporations, 94 corporations were sampled from Nigerian Stock Exchange listed corporations and 120 corporations were sampled from Istanbul Stock Exchange. Linear regression analysis was used to analyze the relationships between corporate governance internal mechanisms which constitute of board size, board independence, board gender diversity, CEO duality, board committees and ownership concentration, with financial performance. T-test was used to analyze the existence and the extent of significant differences between the mechanisms used in the Nigerian listed corporations and Turkish listed corporations. The findings indicate that there is a statistically significant positive relationship between corporate governance committee and financial performance of corporations. Additionally, the presence of female independent directors has a negative but minor relationship with the financial performance of corporations. All other mechanisms used in this research have a positive but weak relationship with the financial performance of the corporations. Besides, at country level it is found that the application of the mechanisms differed between Nigeria and Turkey.