Küçüklerin evlat edinilmesi
Adopti̇on of mi̇nors
  1. Tez No: 359984
  2. Yazar: ONUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE ÖZTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Evlat edinme, Koşullar, Hüküm ve Sonuçlar, Adoption, Prerequisites, Effects and Consequences
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı; küçüklerin evlat edinilmesi müessesesini yasalarımız ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararları çerçevesinde ele alarak incelemek ve küçüklerin evlat edinilmesiyle ergin ve kısıtlıların evlat edinilmesini karşılaştırmaktır. Bu çalışma kapsamında; genel olarak evlat edinme, küçüklerin evlat edinilmesinin şartları ve küçüklerin evlat edinilmesinin hüküm ve sonuçları üzerinde durulmuştur. Evlat edinme, soybağının kurulması yollarından birisidir. Bunun yanında evlilik, tanıma ve babalık hükmü gibi yollarla da soybağı ilişkisi kurulabilmektedir. Evlat edinmenin diğerlerinden farkı; kurulan soybağının kan bağına değil, mahkeme kararına dayanması ve yapay soy bağı olmasıdır. Eski zamanlardan beri, çeşitli hukuk sistemlerince kabul olunmuş ve özel düzenlemelere tâbi tutulmuş evlât edinme müessesesi, Türk Hukukuna ilk olarak, 743 sayılı eski Türk Medeni Kanunu ile girmiştir. Bu müessese, 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu ile yeniden düzenlenmiştir. Üzerinde çalışmış olduğum küçüklerin evlat edinilmesi müessesesinin en önemli amacı korunmaya muhtaç çocukları korumak ve aile ortamında yetişmelerini sağlamaktır. Zira evlat edinmenin en önemli ve olmazsa olmaz şartı evlat edinilen küçüğün yararına olmasıdır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu bunun dışında da birçok şart aramıştır ve bu şartlar tez içerisinde detaylı bir şekilde izah edilmiştir. Bunun yanında ayrıca evlat edinme gerçekleştikten sonra ortaya çıkan hüküm ve sonuçlarda anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to study adoption of minors within the framework of our laws and the decisions of the European Court of Human Rights and to compare adoption of minors with the adoption of adults and disabled children. Within the scope of this study, the adoption, the adoption of minors, the requirements for the adoption of minors and the effects and consequences of the adoption of minors are the topics which were generally focused on. Adoption is one of the way to establish paternity. In addition, a paternity relationship may also be established through such ways that marriage, acknowledgment and judicial declaration of paternity. What makes adoption different from the others is that the paternity established is not based upon blood-relation but upon a court decision and it constitutes an artifactual paternity. The concept of adoption which has been accepted by various legal systems and has been subjected to specific regulations since ancient times was first involved in the Turkish Law with the old Turkish Civil Code No. 743. This concept was restructured by the Turkish Civil Code No. 4721. The most important goal of the concept of adoption of minors on which I conducted this study is to protect children in need of protection and enable them to grow up in a family environment. For as much as, the most important and indispensable prerequisite for adoption is that the adoption is for the benefit of the minor adopted. Turkish Civil Code No. 4721 stipulates several other prerequisites and these prerequisite are explained in detail within the context of this thesis.