5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda bilişim suçları
Turkish Penal Code numbered 5237 on cyber crimes
- Tez No: 359989
 - Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN SOYASLAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hukuk, Law
 - Anahtar Kelimeler: Bilgisayar, bilişim, suç, ceza, veri, kişisel veri, haberleşme, Computer, informatics, crime, penalty, data, private data, communications
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çankaya Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Usul Hukuku Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 158
Özet
Günümüzde teknoloji çok ilerlemiştir, bu ilerleme teknolojinin dalları diyebileceğimiz bilgisayar ve iletişimde de kendini göstermiş, tarihi süreç içerisinde çok daha ileri ve geniş kapsamlı sonuçlar ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Özellikle internetin yaygın olarak kullanılmaya başlanması eğitimden sağlığa, ticaretten sanayiye, kamu sektöründen özel sektöre varıncaya kadar, iş ve sosyal hayatımızda, aynı şekilde özel hayatımızdaki ilişkilerimizde yeni bir çığır açmıştır. Bu teknolojik gelişmelerin insanlar tarafından kullanılmaya başlanmasıyla toplumlara büyük yararlar sağlandığı gibi, beraberinde birtakım problemleri de getirdiği bilinmektedir. Bu problemlerin en büyüğü suç işlenmesinin kolaylaşması olmuştur. Çünkü İnsanlar suç işlerken teknolojik alanlardan yararlanma eğilimine girmeye başlamışlardır. Böylelikle teknolojinin bir nimeti olan bilişim sistemleri insanların hizmetine sunulunca kötü kullanımlarla beraber yeni suç tipleri olan 'bilişim suçları' ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu suçların yanında mevcut bazı suç tipleri de bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenmeye başlanmıştır. Çalışmamızda Türk hukukunda ilk kez 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile düzenlenen bilişim suçları incelenmiştir. Yüksek lisans tezi olarak hazırladığım bu çalışmada tez danışmanlığımı yapan, yardım ve desteklerini esirgemeyen, değerli görüş ve önerileri ile katkıda bulunup beni yönlendiren, saygıdeğer hocam Prof. Dr. Doğan SOYASLAN'a şükranlarımı sunarım.
Özet (Çeviri)
At the present time, the technology has progressed a lot. This progress has shwn its impacts on computing and communnication leading much further and comprehensive consequences in the historical process. Especially, the beginning of vast usage of the Internet has pioneered new paths in our relations in business, social and private life in the areas from education to health, from trade, to industry, from public sector to private sectors. İt is clearly known that starting to use these progresses provided a great benefit to society as well as it has caused certain problems. The biggest of these problems is that committing crimes has been easier. People have tended to make use of the technology while committing crimes. Hereby, the term“Cyber Crimes”has emerged after the abuse of information system which was submitted to the service of humanity as a part of technological developments. Alongside of this type of crime, other types of crimes have started to be commited with the use of İnformation Systems. In our study, Cyber Crimes have been examined which was orginezed by the Turkish Penal Code numbered 5237. I would like to thank to my dear advisor, Prof. Dr. Doğan SOSYASLAN who supervised my studies in my MA. Thesis; supported and helped in my research; guided and contributed to me with his valuable ideas and suggestions.