AİHS ışığında adil yargılanma hakkı ve Türk idari yargısı
Light the ECHR, right the fair trial and the Turkish administrative juristiction
- Tez No: 359990
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM DURAN UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Avrupa İnsan Haklan Sözleşmesi, Avrupa İnsan Haklan Mahkemesi, Adil Yargılanma Hakkı, İdari Yargı, European Convention of Human Rights, European Court of Human Rights, The right to a fair trial, AdministrativeJurisdiction
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Uluslararası birçok belgede özellikle de AİHS'de yer alan ve temel insan haklarından olan adil yargılanma hakkı, idare, özel ve ceza hukukunun gelişmesi ve hukuk devletinin varlığı açısından çok önemli bir yere sahiptir. Adil yargılanma hakkı yargılamaya ilişkin kuralları belirlemektedir. İdari yargı alanında adil yargılanma hakkına ilişkin süreç, idarenin işlem veya eylem tesis etmesiyle başlayıp, yargı kararının tam ve eksiksiz uygulanmasına kadar devam etmektedir. Bu hakkın korunması AİHS ve AİHM kararlarıyla sağlanmaktadır. Sözleşmede yer alan diğer hakların ilgili devletlerce korunması ve uygulanması, adil yargılanma hakkının tam olarak uygulanması ile mümkün olabilmektedir. Bu tezde, idari yargı ile ilgili adil yargılanma hakkı kapsamında AİHM tarafından verilen kararlar incelenmiş, bu kararlar neticesinde idari yargı sistemindeki aksaklıklar tespit edilerek yapılan değişikliklerden bahsedilmiştir. Tezde ayrıca, hukukumuza 2010 Anayasa değişikliği ile giren Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvuru müessesesine de değinilerek adil yargılanma hakkı kapsamında Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu örnek kararlar incelenmiştir. Tez üç bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde uluslararası ve ulusal belgelerde yer alan adil yargılanma hakkının mahiyeti ve unsurları incelenmiştir. İkinci bölümde Türk idari yargı sistemine genel olarak değinilerek, Türk idari yargısının AİHS ile ilişkisi incelenerek AİHM kararlarının bağlayıcılığından bahsedilmiştir. Son bölümde ise, adil yargılanma hakkı açısından Türk idari yargısı anlatılarak, idari yargı sistemindeki aksaklıklar ve bu aksaklıklara ilişkin çözün önerilerinden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The right to a fair trial, which is basic human rights and participate in many international documents and especially in ECHR, is important to advance administrative, civil and ciriminal law and asset state of law. The right to a fair trial designates rule about judgments. Administrative scope of the right to a fair trial in the judicial field, starting with the installation process transactions or actions of the administration, judicial decisions and continues until the full and complete implementation. Protection of this right is provided by the ECHR and the ECtHR decision. Other rights enshrined in the Convention regarding the protection and implementation by governments, with the full implementation of the right to a fair trial is possible. In this thesis, related to administrative judicial decision given by the Court under the right to a fair trial we reexamined, as a result of this decision by the administrative changes made to identify shortcomings in the judicial system are mentioned. In the thesis, 2010 constitutional amendments that entered with the institution of individual applications to the Constitutional Court made reference to the right to a fair trial under the decision of the Constitutional Court, had given samples, were examined. Thesis is divided into three sections. The first section contained in the documents of international and national nature and elements of the right to a fair trial were examined. In the second part of Turkish administrative justice system generally studied, examined the relationship between the Turkish administrative jurisdiction of the Court bound by the decisions of the ECHR had been mentioned. In the last section, the right to a fair trial by explaining the terms of the Turkish administrative justice, administrative justice system to solve the problems and the recommendations are mentioned on this glitch.