İdari yolsuzluğun mücadelesinde idari denetim rolü ( Irak-Musul örneği)
The role of administrative supervision on the struggle of admisnistrative corruption(The example of Iraq Mosul)
- Tez No: 360011
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İdari Yolsuzluk, İdari Denetim, Yapısal Eşitlik Modellemesi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
İdari yolsuzluk kalkınma, adalet, büyüme ve eşitlik projelerini tehdit eden, kamu görevinin saygınlığını ve toplumun aradığı idari kazanımları zedeleyen tehlikeli bir olgudur. Genel olarak bir görevi kötüye kullanma olarak bilinen idari yolsuzluk kavramı günümüzde büyük bir öneme sahiptir. İdari yolsuzluk üzerinde etkili olması beklenen idari denetim de aynı derece de önem taşımaktadır.“İdari Yolsuzluk Mücadelesinde İdari Denetimin Rolü”başlıklı çalışmanın temel odak noktası, bir yandan Irak'taki idari denetim konusunu, öte yandan bunun idari yolsuzlukla mücadeledeki rolünü açıklamaya çalışmaktır. İdari yolsuzluğun çalışanların performansı üzerindeki etkilerinin denetim altına alınmasının temel önemi, denetim birimleri kurumlarının idari yolsuzlukla mücadelesine destek amaçlı bir güvenlik gerekliliği olmasıdır. Bu araştırma, idari yolsuzluk kavramını, türlerini ve idari yolsuzluğun temel unsurları ile bunların nedenlerini ve dolayısıyla ilgili kavramları, atılması gereken adımları, yolsuzluğun türleri, üslupları, araçları ve mevcut sorunların aşılması için gerekli hususları ve idari yolsuzlukla mücadeledeki rollerini ele almaktadır. Üç bölümde incelenen çalışmanın ilk bölümünde idari yolsuzluk kavramı, ikinci bölümde idari denetim kavramı üzerinde durulmuş ve üçüncü bölümde ise yapılan uygulama araştırmasına yer verilmiştir. İdari denetim kavramı üzerine Irak'ın Musul şehrindeki yedi kamu dairesinde 489 memur ile yapılan anket çalışması SPSS.18 ve LISREL 8.0 programlarıyla analiz edilmiş, ayrıca anket doğruluk testi yapılmış ve dolayısıyla idari yolsuzluk ve idari denetim hakkındaki bu sorular, istatiksel tekniklerle(korelasyon, regresyon, varyans, ki-kare ve lisrel yapısal eşitlik modellemesi) incelenmiştir. Böylelikle idari yolsuzluk ile idari denetim arasındaki bağlantı ve etkinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Nitekim elde edilen sonuçlardan da anlaşılabileceği gibi idari yolsuzluk ile idari denetim arasında açık bir bağlantı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Administrative corruption is an hazardous event that threatens the project of progress, justice, development, reliability of public tasks and administrative acquisition which the societies seek. The concept of administrative corruption, which is known in general as abusing given tasks, has a great importance today. Administrative supervision (control of discipline), has also the same amount of importance that is expected to be effective on administrative corruption. The focus of the study, entitled as“The Role of Administrative Supervision on The Struggle of Administrative Corruption”is to explaining on the one hand the issue of administrative supervision in Iraq, on the other hand the role of it on the struggle of administrative corruption. The main importance of harnessing adverse effects of administrative corruption on employees' performance is coming from the security requirement for the aim of being supportive to struggle of administrative supervision organizations units. This study handles the concept of administrative corruption, its kinds fundamental factors with the reasons and so with it related concepts and deals with steps to be taken, corruption kinds and models, means and the role of them to struggling for administrative corruption. Finally, this article aims to discuss required conditions to manage with these problems. This study is comprised of three sections. In first section the concept of administrative corruption concept and in second section administrative supervision concept are focused. In third section related applied research is placed. The questionnaire research, which is performed with 482 public institutions officials in Mosul city in Iraq, has been analyzed with SPSS.18 and LİSREL 8.0 programs and also accuracy of questionnaire test has been made and thus these questions about administrative corruption and supervision, has been investigated with statistical techniques ( correlation, regression, variance, chi- square, lisrel structural equality modeling). In this way, it is aimed to find out connection and impact between administrative corruption and supervision. As a matter of fact, it can be seen from the results that there is a clear link between administrative corruption and supervision.