Türk kamu yönetiminde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının etkinliği: TRB1 bölgesinde bir araştırma
Effectiveness of the social assistance and solidarity foundations in the Turkish public administration: A research in TRB1 zone
  1. Tez No: 347462
  2. Yazar: AHMET TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. S. MUSTAFA ÖNEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Kamu Yönetimi, Sosyal Politika, Sosyal Devlet, Yoksulluk, Sosyal Yardım, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Etkinlik, TRB1 Bölgesi, Turkish Public Administration, Social Policy, Social State, Poverty, Social Assistance, Social Assistance and Solidarity Foundation, Effectiveness, TRB1 Zone
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 358
Özet
Yoksulluk ve gelir adaletsizliği, insanlığın en eski sorunlarından biridir. Yoksulluğun temelinde bölüşümün adilane yapılmaması yatmaktadır. Günümüzde artan gelir farklılıklarına ve yetersizliklerine rağmen, çözüm olarak ileri sunulan yöntem ve uygulamalar, yoksulluk sorununu çözmede etkili ve kalıcı olmaktan uzak görülmektedir. Yoksulluk sorunu için devletler çeşitli politikalar geliştirmekte ve buna dönük örgütsel yapılar oluşturmaktadır. Yoksullukla mücadelede kurumlar, yaşanan yoksulluğa karşı kısmi çözüm getirseler de, uyguladıkları tedbir ve yöntemlerin yoksulluğun temel nedenlerini kalıcı bir şekilde ortadan kaldırmaya yetmedikleri anlaşılmaktadır. Bu araştırmada, Türkiye?de devletin yoksullukla mücadelesinde önemli bir görev üstlenmiş olan `?Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV)??nın faaliyetleri ve bunun etkinliği incelenmiştir. Özellikle 2000?li yıllardan sonra hizmet alanları artan bu vakıfların, Türkiye?de yoksullukla mücadelede önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu vakıfların yaptıkları hizmetlerin etkinliğini ve yoksulluğun bertaraf edilmesinde üstelenmiş oldukları görevleri başarma düzeyleri, TRB1 İstatistiki Bölgesi?nde bulunan il merkezi SYDV?lerden sosyal yardım hizmetlerini alan aileler ve bu hizmeti sunan mülki idare amirleri, vakıf mütevelli heyet üyeleri, vakıf personeli ve muhtarlara yönelik olarak anket uygulanmıştır. Araştırmacı tarafından gerçekleştirilen bu anket ile SYDV?ler tarafından yürütülen sosyal yardımların yoksullukla mücadelede etkin olmadıkları yönünde bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Poverty and income injustice is one of the earlist problem of humanity. Injustice income sharing lies in the basis of poverty. Despite rising income diverstiy and inability, nowadays, methods and apllications presented as a solution seems to be far from being effective and parmenent solution for the poverty problem. States have developed of policies for poverty problem and established organizations forms this aim, it is a understood institiuons for fighting poverty even if, they present partial settlement aganist existing poverty, are not able to remove basic causes of povert permanently with their appliant measures and methods. In this thesis, it is studied Social Assistance and Solidarity Foundation (SAAF) which undertake an important mission at fighting poverty in Turkey. Particularly after 2000's with widing service scopes, this foundation play a keep part in fighting poverty. A research was apllied, village and district headman, foundation personells, members of trustee board of foundation, administrater of public administration in province who is responsible for this service and families who have taken social benefits SAAF in centre of province in zone of TRB1 about effectiveness of services, levels of achieving duty undertaken for eliminariting poverty of services presented by this foundation. By this research, it was founded that social benefits presented by SAAF are not efficiency