Kalp yetersizliği hastalarında kardiyak resenkronizasyon tedavisinin nabız dalga hızı üzerindeki akut dönem etkisi
Acute effects of cardiac resynchronization therapy on pulse wave velosity with heart failure patients
  1. Tez No: 360218
  2. Yazar: ELVİN HÜSREVZADE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUDRET AYTEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: kardiyak resenkronizasyon tedavisi, kalp yetersizliği, nabız dalga hızı, cardiac resynchronization therapy, heart failure, pulse wave velocity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Kalp yetersizliği, miyokard performansında bozulma ve nöroendokrin sistem aktivasyonu ile seyreden kompleks bir klinik sendromdur. Önceleri, kardiyak yüklenme veya hasarın kalp yetersizliğinden sorumlu olduğu düşünülürken son yıllarda yapılan çalışmalarda miyosit ve/veya kardiyak interstisiyumu etkileyen kompleks genetik, hormonal, inflamatuvar ve biyokimyasal değişikliklerin çok önemli rol oynadığı gösterilmiştir. Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (KRT), son yıllarda kalp yetersizliği hastalarında kullanılan, önemi giderek artan ve daha fazla hastanın yararlandığı bir yöntem olmuştur. Son dönemlerde, Nabız Dalga Hızı(NDH), non-invaziv, hızlı, pratik ve arteriograf cihazıyla osilometrik olarak ölçülebilen arteriyel sertlik parametresi olması nedeniyle ilgi odağı olmuştur. NDH'nın kardiyovasküler mortalite ve koroner arter hastalığı gelişimini klasik risk faktörlerinden bağımsız olarak daha etkin öngördüğü daha önce yapılan birtakım çalışmalarada gösterilmiştir. Çalışmamızda KRT'nin NDH üzerindeki akut etkileri araştırılmıştır. Arteriograf cihazıyla aynı zamanda Ortalama Kan Basıncı (OKB), Merkezi Sistolik Kan Basıncı (MSKB), Diyastolik Kan Basıncı (DKB), Merkezi Diyastolik Kan Basıncı (MDKB), Augmentasyon indeksi (Aix), Nabız Basıncı (NB), Kardiyak Debi (CO), Periferik Vasküler Direnç (PVD), Yansıtma Büyüklüğü (YB) gibi parametrelere de bakılmıştır. Parametreler KRT öncesi ve sonrası ilk 24 saatte ölçülerek değerlendirilmiştir. KRT sonrası, öncesine göre OKB, NB, MSKB, Aix, CO, PVD, YB ve NDH değerlerinde anlamlı değişiklikler görülmüştür [sırasıyla 97mmHg'a karşı 94mmHg, p=0,026; 45mmHg'a karşı 40mmHg, p=0,011; 110mmHg'a karşı 104mmHg, p=0,002; 22.5'e karşı 28,09, p=0,001; 3,9lt/dk'a karşı 4,1lt/dk, p=0,003; 1.3'e karşı 1.2, p=0,015; 61.08'e karşı 53.36, p=0,001; 8,07m/sn'e karşı 7,69m/sn, p=0,001]. DKB ve MDKB parametreleri değerlerinde ise anlamlı değişiklik izlenmemiştir. Sonuç olarak KRT'nin, akut dönemde NDH değerlerinde anlamlı azalma sağlayarak hemodinamik olarak iyileşmeye yol açtığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Heart failure is a complex clinical syndrome characterized by impaired myocardial performance and neuroendocrine system activation. Heart failure, appears to result not only from cardiac overload or injury but also from a complex interplay among genetic, neurohormonal, inflammatory, and biochemical changes acting on cardiac myocytes, the cardiac interstitium, or both. Cardiac Resynchronization Therapy (CRT), has been used as a method of great importance and benefit in much of patients with heart failure, in recent years. However, pulse wave velocity (PWV), an arterial stiffness parameter that is measured non-invasively, fastly and oscillometrically by Arteriograph appliance, has earned much more attention recently. The preditctive value of PWV on cardiovascular mortality and coronary artery disease beyond classical risk factors, has been showed in previous trials. In the present study, we investigated the acute effects of CRT on PWV parameter. Mean Blood Pressure (MBP), Central Systolic Blood Pressure (CSBP), Diastolic Blood Pressure (DBP), Central Diastolic Blood Pressure (CDBP), Augmentation Index (Aix), Pulse Pressure (PP), Cardiac Output (CO), Peripheric Vascular Impedance (PVI) and Reflection Size (RS) parameters were also assessed by Arteriograph appliance beyond PWV. These paramaters were measured before and during the first 24 hours after CRT implantation. Levels of MBP, PP, CSBP, Aix, CO, PVI, RS and PWV have been significantly changed after CRT implantation [97mmHg vs 94mmHg, p=0.026; 45mmHg vs 40mmHg, p=0.011; 110mmHg vs 104mmHg, p=0.002; 22.5 vs 28,09, p=0.001; 3,9lt/min vs 4,1lt/min, p=0.003; 1.3 vs 1.2 p=0.015; 61.08 vs 53.36, p=0.001; 8,07m/s vs 7,69m/s, p=0.001, respectively]. However, in the levels of DBP and MDBP, there have not been noticed significant changes. In conclusion, CRT has led to hemodynamically improvement in acute period by significant decrease in PWV levels.