Kronik hepatit B tanılı hastalarda karaciğer fibrozis düzeyinin öngörülmesinde noninvaziv testlerin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of noninvasive tests for prediction of liver fibrosis level in chronic hepatitis B patients
- Tez No: 607492
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN KÖSE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik Hepatit B, Karaciğer Fibrozisi, Karaciğer Biyopsisi, Noninvaziv testler, Chronic Hepatitis B, Liver Fibrosis, Liver Biopsy, Noninvasive tests
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
AMAÇ Kronik hepatit B (KHB) tanılı hastalarda karaciğer hastalığının derecesini belirlemek tedavi yaklaşımı için temel basamaktır. Karaciğer biyopsisi fibrozisi değerlendirmede altın standarttır. Ancak invaziv ve pahalı olması, işlem sırasında ciddi komplikasyonların gelişebilmesi biyopsinin dezavantajlarıdır. Bu nedenle araştırmacılar son yıllarda biyopsi yerine kullanılabilecek noninvaziv testler üzerine yoğunlaşmıştır. Bu çalışmada KHB hastalarında fibrozis düzeyininin öngörülmesinde noninvaziv testlerin etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. GEREÇ-YÖNTEM Kronik Hepatit B tanılı, tedavi naiv, Ağustos 2010-Ağustos 2017 tarihleri arasında Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde karaciğer biyopsisi yapılmış olan, 18 yaş ve üzeri 539 hasta çalışmaya alındı. Koenfeksiyonu ve komorbiditesi olan hastalar çalışmaya alınmadı. Karaciğer biyopsisiyle eş zamanlı alınan kan değerleri incelendi. Demografik veriler ve laboratuvar değişkenleri retrospektif olarak hasta dosyalarından tarandı. Karaciğer fibrozisini değerlendirmek için altın standart olarak Ishak skorlama sistemine göre değerlendirilmiş karaciğer biyopsisi kullanıldı. İstatiksel analiz SPSS 22.0 programı ile yapıldı. APRI, FIB-4, NLR, GPR, AAR, RPR, API, King's skoru, Fibro Q skoru ve MPV'nin 0.5). King's skoru ≥F2, ≥F4, ≥F5 tahmininde, GPR skoru ≥F3 tahmininde en iyi tanısal güce sahipti. Fibrozis evresi ilerledikçe testlerin fibrozis evresini daha iyi predikte ettiği görüldü. SONUÇ Sonuç olarak; değerlendirdiğimiz noninvaziv testlerin çoğu belirgin doğrulukla anlamlı fibrozisi ve sirozu öngörebilmektedir. Noninvaziv testlerin yardımıyla gereksiz biyopsilerin oranı azaltılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki; HBV hastalarının noninvaziv testlerle değerlendirilmesi için büyük ilerlemeler olsa da günümüzde karaciğer biyopsisi yerine kullanılabilecek mükemmel bir test henüz bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION Determining the degree of liver disease in patients with chronic hepatitis B (CHB) is the main step of treatment approach. Liver biopsy is the gold standard for the evaluation of fibrosis. However, the disadvantages of biopsy are that it's invasive, expensive and serious complications can develop during the procedure. Therefore, researchers have focused on noninvasive tests that can be used instead of biopsy in recent years. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of noninvasive tests in predicting fibrosis level in CHB patients. MATERIAL-METHOD A total of 539 treatment naiv patients aged 18 years or older with chronic hepatitis B who underwent liver biopsy at the Infectious Diseases and Clinical Microbiology Clinic of Tepecik Education and Research Hospital between August 2010 and August 2017 were included in the study. Patients with coinfections and comorbidities were excluded from the study. Blood values obtained simultaneously with liver biopsy were examined. Demographic data and laboratory values were retrospectively reviewed from patient files. Liver biopsy which was calculated according to Ishak scoring system used as the gold standard to evaluate liver fibrosis. SPSS 22.0 program was used for statistical analysis. APRI, FIB-4, NLR, GPR, AAR, RPR, API, King's score, Fibro Q score and MPV between groups 0.5). King's score had the highest diagnostic power for predicting ≥F2, ≥F4, ≥F5 and GPR had the highest diagnostic power for predicting ≥F3. The tests predicted the fibrosis stage better, as the fibrosis stage progressed. CONCLUSION As a result; most of the noninvasive tests that we evaluate can predict significant fibrosis and cirrhosis with significant accuracy. The rate of unnecessary biopsies can be reduced with the help of noninvasive tests. However, it should be noted that; although there has been great progress in the evaluation of HBV patients with noninvasive tests, there has no perfect test invented yet to replace liver biopsy.