Melatoninin tek akciğer ventilasyonuna bağlı akciğer hasarı üzerine koruyucu rolü
The protective role of melatonin on lung injury due to one lung ventilation
- Tez No: 360263
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER CUMHUR SİVRİKOZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Tek akciğer ventilasyonu, melatonin, MDA, TNF-α, SOD, alveoler konjesyon, polimorf nüveli lökosit infiltrasyonu, lenfosit infiltrasyonu, One lung ventilation, melatonin, MDA, TNF-α, SOD, Alveolar congestion, polymorphonuclear leukocytes infiltration, lymphocyte infiltration, intra alveolar hemorrhage
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Durceylan. E. Melatoninin tek akciğer ventilasyonuna bağlı akciğer hasarı üzerine koruyucu rolü. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2014. Bu çalışmanın amacı, sıçanlarda tek akciğer ventilasyonu sonrasında oluşan akciğer hasarı üzerine melatoninin koruyucu rolünü araştırmaktır. Çalışma için 20 adet Sprague ¬Dawley cinsi sıçan randomize olarak, eşit sayıda (n=10) iki gruba ayrıldı. Kontrol grubuna 60 dakika süreyle tek akciğer ventilasyonu (TAV) devamında 30 dakika süreyle çift akciğer ventilasyonu (ÇAV) uygulandı. Melatonin grubundaki sıçanlara deneye başlamadan 10 dakika önce 10 mg/kg dozunda intraperitoneal melatonin verildi ve aynı ventilasyon protokolü uygulandı. Kontrol ve çalışma gruplarından TAV ve ÇAV sonunda biyokimyasal analiz ve histopatolojik inceleme için akciğerden doku örnekleri alındı. Biyokimyasal analizde doku superoksid dismutaz (SOD), malondialdehit (MDA) ve tümör nekroz faktör alfa (TNF-α) düzeyleri ölçüldü. Histopatolojik incelemede dokular hemotoksilen eosin ile boyandı ve akciğerlerde oluşan hasar alveolar konjesyon, intraalveoler kanama, lökosit ve lenfosit infiltrasyonu varlığı ve miktarına göre skorlandı. TAV ve ÇAV sonunda çalışma grubu MDA ve TNF-α düzeylerinde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşüş olduğu görüldü. Yine çalışma grubunda, SOD düzeylerinde ÇAV sonunda yükselme izlendi, bu yükselme özellikle TAV sonunda istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Histopatolojik incelemede melatonin verilen grupta oluşan doku hasarının daha az olduğu gözlendi. Sonuç olarak mevcut bu bulgular ışığında melatoninin TAV sonrasında oluşan akciğer hasarına karşı dokuyu koruyucu rolü vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Durceylan E. The protective role of melatonin on lung injury due to one lung ventilation. Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine Department of Thoracic Surgery Specialization Thesis, Eskisehir, 2014. The aim of this study was to invastigate the protective effect of melatonin on lung injury after one lung ventilation in rats. 20 Sprague Dawley rats were randomly divided into two groups in equal numbers, for the study (n=10). In control group we performed one lung ventilation for 60 minutes, following 30 minutes double lung ventilation. In melatonin group same ventilation procedure was performed, additionally 10 mg/kg intraperitoneal melatonin was administered 10 minutes before the start of the experiment. Tissue samples of the lung from control and study group were taken for biochemical analyse and histopathological evaluation at the end of one and double lung ventilation. Superoxide dismutase (SOD), malondialdehyde (MDA) and Tumor Necrosis Factor Alpha (TNF-α) levels were determined biochemically. Tissue samples were stained with hematoxylin-eosin for histopathological evaluation and were scored acording to the alveolar congestion, polymorphonuclear leukocytes infiltration, lymphocyte infiltration and intra alveolar hemorrhage amount. At the end of one and double lung ventilation, statistically significant decrease in MDA and TNF-α levels were seen in the study group. Also SOD values were increased in the study group at the end of double lung ventilation and the increase in SOD levels were statistically significant at the end of one lung ventilation. In histopathological evaluation, tissue injury in melatonin group was observed lesser than control group. With all these findings melatonin has a protective role on lung injury after one lung ventilation.