Erken 11 - 13+6 (hafta -gün) gebelik haftasında hemoglobinopatisi olan gebelerin fetuslarında duktus venosus doppler bulguları
Ductus venosus doppler results in fetuses of pregnants with hemoglobinopathy in early 11 - 13+6 (week -day)pregnancy date
  1. Tez No: 360268
  2. Yazar: ATİLLA KARATEKE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK BENK ŞİLFELER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Hemoglobinopati, Duktus Venosus Doppler, Ultrasonografi, Hemoglobinopathies, Ductus venosus doppler, Ultrasonography
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Bulunduğumuz Akdeniz yöresinin en sık görülen hastalığı olan hemoglobinopatiler, hastada gebelik durumunda daha yakından takip edilmesi gereken bir hastalık grubudur. Çalışmamızda hemoglobinopatisi olan gebelerin, anemiden dolayı herhangi bir fetal etkilenme olup olmadığını araştırmak amacıyla 11 ? 13+6(hafta ?gün) gebe populasyonunda, duktus venosus doppler değerlendirilmesi ve gebelik sonuçlarına etkisini incelemek istedik. Yöntem: Hastanemiz obstetri polikliniğinde değerlendirilen, hemoglobinopatisi olan 100 gebe ve kontrol grubu olarak da herhangi bir hematojen hastalığı olmayan, eritrositleri normal olarak değerlendirilen sağlıklı olan 100 gebe olmak üzere toplamda 200 gebe çalışmaya alınmıştır. 200 gebenin tamamına ultrasonografi (USG) yapıldı ve duktus venosus doppler(DVD) akımları incelendi. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Hemoglobinopatisi olan grupta hemoglobin(hb) ortalama 10.19 ± 0.90 olarak bulundu. İki grup arasında hb değerleri bakımından anlamlı fark bulundu. Doppler parametrelerinden Vmax, Vmin, S/D ve ters `a` dalgası ile hemoglobinopatili fetuslar arasında anlamlı ilişki saptandı. Vmax, Vmin, ve S/D parametreleri hemoglobinopatili grupta daha yüksek bulundu(sırasıyla ortalama değerler, 31,3 ± 1.66, 8,90 ± 0.81, 2,97 ± 0.49). Özellikle orak hücre anemili fetuslarda ters `a` dalgası, fetusların tamamında saptandı. PI, RI, HR açısından ise gruplar arasında anlamlı ilişki saptanamadı. Sonuçlar: Duktus venosus doppleri hemoglobinopatili fetusun tanısında ve prognozunda yardımcı olabilecek bir non-invaziv yöntemdir. İleriki yıllarda kullanımı artması beklenen doppler uygulamasının tanı koymanın ötesinde daha çok prognozu öngörmede kullanılması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim:. Hemoglobinopathies in our mediterranean region is the most common disease, are a group of disorders that needs to follow more closely in case of pregnancy. In our study pregnant women with hemoglobinopathies, we wanted to investigate the evaluation of the ductus venosus doppler and effects on the pregnancy outcomes, in population of 11- 13+6 (week - day)pregnant women to investigate any fetal influnce due to the fetal anemia Methods:. In our obstetrics outclinic, total 200 pregnant women who admitted to for pregnancy examination with 100 pregnant women with hemoglobinopathies and 100 healthy pregnant women were included to our study. Ultrasonography (USG) was performed to 200 pregnant women and the ductus venosus doppler (DVD) flows were evaluated. The results were statistically analyzed. Results: Hemoglobin was found average 10.19 ± 0.90 in the group of hemoglobinopathies. In terms of hb values between the two groups were significantly different. There was significantly relationship between Vmax, Vmin, S/D and reverse 'a' wave with fetuses with hemoglobinopathies. Vmax, Vmin and S/D parameters were higher in the group of hemoglobinopathies (respectively mean value, 31,3 ± 1.66, 8,90 ± 0.81, 2,97 ± 0.49). Reverse 'a' wave was detected especially in all fetuses with sickle cell anemia. There was no significantly relationship between the groups in terms of PI, RI and HR. Conclusion:. Ductus venosus doppler is a non-invasive method that may help for the diagnosis and prognosis fetus with hemoglobinopaties. In the coming years, application of doppler is expected to use for predicting the prognosis more than diagnosis