Akut gastroenterit tedavisinde probiyotiklerin etkinliği
Efficiency of probiotics for management of acute gastroenteritis
  1. Tez No: 360293
  2. Yazar: SEYRAN BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ ZAFER KURUGÖL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: akut gastroenterit, probiyotikler, Bifidobacterium lactis, Saccharomyces boulardii, inülin, acute gastroenteritis, probiotics, Bifidobacterium lactis, Saccharomyces boulardii, inulin
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Akut gastroenterit tedavisinde, rehidratasyonun sağlanması yanında probiyotikler de son yıllarda gittikçe artan bir kullanım sahası bulmuştur. Antibiyotik ishali ve akut gastroenteritlerde Saccharomyces boulardii ve Lactobacillus GG gibi probiyotiklerin kullanımı için kanıt düzeyi 1a'dır. Ancak akut gastroenteritlerde diğer probiyotik ve simbiyotiklerin kullanımı ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Uzmanlar akut gastroenteritli hastalarda çeşitli probiyotiklerin etkilerini karşılaştıran çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulamaktadır. Bizim çalışmamızda da geniş bir hasta grubunda 4 farklı probiyotik preparatı karşılaştırılmıştır. Çalışmanın Amacı: Bu prospektif, randomize, plasebo kontrollü çalışmada farklı probiyotiklerin ishal tedavisinde etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışamanın Gereç ve Yöntemi: Bu çift kör, plasebo kontrollü çalışma, yaşları 6 ay ile 18 yaş arası değişen 191 hastayla (102 erkek, 89 kız hasta) yapıldı. Akut gastroenterit nedeniyle hastaneye başvuran hastalar muayene edilip bilgileri kaydedildi. Hastalara bilgisayar ortamında numaralandırılmış, görünüşleri aynı olan ilaçlar 5 gün süresince verildi. İstatistiksel değerlendirme aşamasında ilaçların kodları ve herbir hastaya hangi probiyotiğin verildiği öğrenildi. Birinci gruba (32 hasta) Saccharomyces boulardii, ikinci gruba (50 hasta) Bifidobacterium lactis + inülin, üçüncü gruba (41 hasta) Lactobacillus acidophilus + Lactobacillus rhamnosus + Bifidobacterium bifidum + Enterococus faeceum + Bifidobacterium longum + fruktooligosakkarit + laktuloz, vitamin A + vitamin B1-2 + vitamin C + vitamin E preparatı, dördüncü gruba (38 hasta) Bifidobacterium lactis ve beşinci gruba (30 hasta) da plasebo verildiği görüldü. İshal süresi ve günlük gaita sayısı açısından tedavi grupları kendi aralarında ve plasebo ile karşılaştırıldı. Bulgular: Probiyotik alan grupta ishal süresi (90.9 22.8 saat) plasebo alan gruba (100.8 ±20.3 saat) göre daha kısa bulundu (p=0.028). Probiyotik grupları tek tek değerlendirildiğinde, Bifidobacterium lactis + inülin grubunda ishal süresi plaseboya göre 14.4 saat, Bifidobacterium lactis grubunda 13.7 saat, simbiyotik grupta ise 9.5 saat kısa olduğu saptandı. Saccharomyces boulardii verilen grupta ishal süresi (102 27.3 saat) plasebo grubu (100.8 20.3 saat) ile karşılaştıırıldığında anlamlı fark bulunmadı (p=0.128). Bifidobacterium lactis ve Bifidobacterium lactis + inülin gruplarında ishal sürelerinin (sırasıyla 86.4 18.8 saat, 87.1 22.6 saat) Saccharomyces boulardii grubuna 55 (102 27.3 saat) göre anlamlı olarak kısa olduğu saptandı. Tedavinin 3. gününde Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium lactis + inülin ve Lactobacillus acidophilus + Lactobacillus rhamnosus + Bifidobacterium bifidum + Enterococus faeceum + Bifidobacterium longum + fruktooligosakkarit – simbiyotik karışımı alan hastalarda günlük gaita sayısı plasebo grubuna göre anlamlı olarak az bulundu (p=0.000, p=0.003, p=0.001). Tedavinin 3. gününde Bifidobacterium lactis + inülin alan hastaların Saccharomyces boulardii grubuna göre daha az gaita yaptığı saptandı (p=0.038). Tedavinin 4. günüden itibaren Saccharomyces boulardii dahil tüm probiyotik gruplarında gaita sayısının plasebo grubuna göre anlamlı olarak az olduğu görüldü. Sonuç: Bu çalışma, probiyotik kullanımı ile ishal süresinin kısaldığını bir kez daha vurgulamıştır. Bifidobacterium lactis + inülin karışımının, Saccharomyces boulardii'ye göre ishal süresini anlamlı şekilde kısalttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The use of probiotics has been suggested in the treatment of acute gastroenteritis (AGE) in addition to early rehydration. In acute gastroenteritis and in antibiotic associated diarrhea, there is evidence for efficacy of some strains of Lactobacillus GG and for Saccharomyces boulardii. However researches about the effect of other probiotics and symbiotics in acute gastroenteritis are still progressing. The authors emphasize the necessity of researching the effects of varied probiotics on acute gastroenteritis patients. Our study evaluated the use of 4 different probiotics in the large patient group Aim: The aim of this prospective, randomized, placebo controlled study is to compare the clinical effectiveness of the probiotics in children who had been diagnosed acute gastroenteritis. Materials and Methods: This double – blind, placebo controlled, randomized clinical trial was performed with 191 children (102 male, 89 female) aged between 6 months and 18 years old. Patients with acute gastroenteritis were examined and their data were recorded. The drugs which were randomized with the help of computer-generated random number were given to the patients for five days. At the statistical level the codes of the drugs and probiotic types which were given to the each patient were learned. The first group (32 patients) was given Saccharomyces boulardii, the second group (50 patients) was given Bifidobacterium lactis + inulin, the third group (41 patients) was given Lactobacillus acidophilus + Lactobacillus rhamnosus + Bifidobacterium bifidum + Enterococcus faecium + Bifidobacterium longum + lactulose + fructooligosaccharides + vitamin A + vitamin B1- 2 + vitamin C + vitamin E- preparation, the fourth group (38 patients) was given Bifidobacterium lactis and the fifth group (30 patients) was given placebo. Patients were compared with the duration of diarrhea and the number of stools. Results: The mean duration time of diarrhea for probiotic group (90.9 22.8 hours) was significantly shorter than placebo group's (100.8 20.3 hours, p=0.028). The mean duration time of diarrhea for Bifidobacterium lactis + inulin group was 14.4 hours, Bifidobacterium lactis group's was 13.7 and symbiotic group's was 9.5 hours shorter than placebo group. There was not significant difference between Saccharomyces boulardii group (102 27.3 hours) and placebo group (100.8 20.3 hours) in terms of the mean 57 duration time of diarrhea (p=0.128). The mean duration time of diarrhea in groups supplemented with Bifidobacterium lactis and Bifidobacterium lactis + inulin was significantly shorter than Saccharomyces boulardii' (The mean duration time of diarrhea for each group in order of 86.4 18.8 hours, 87.1 22.6 hours and 102 27.3 hours). On the 3rd day of the theraphy, it was determined that stool numbers of the patients who were given Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium lactis + inulin and Lactobacillus acidophilus + Lactobacillus rhamnosus + Bifidobacterium bifidum + Enterococus faeceum + Bifidobacterium longum + fruktooligosakkarit - symbiotic were significantly less than placebo group's stool number (p=0.000, p=0.003, p=0.001). On the 3rd day of the theraphy, it was determined that the patients' stool frequency who were given Bifidobacterium lactis + inulin significantly decreased than Saccharomyces boulardii group (p=0.038). On the 4th day of therapy it was detected that the stool frequency decreased than placebo because of the probiotics including Saccharomyces boulardii. Conclusion: This study showed a reduction in diarrhea duration by approximately 10 h in children with acute diarrhea with the probiotics. The mean duration time of diarrhea in group supplemented with Bifidobacterium lactis + inulin mixture is significantly shorter than the mean duration time of diarrhea in group supplemented with Saccharomyces boulardii.