Kronik bel ağrılı hastalarda kinezyo bantlama tedavisinin etkinliği
The effects of kinesio taping therapy in patients with chronic low back pain
  1. Tez No: 360313
  2. Yazar: ELİF EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM BİRCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik mekanik bel ağrısı, kinezyo bantlama, egzersiz, Chronic low back pain, kinesio taping, exercise
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kronik mekanik bel ağrılı hastalarda egzersiz tedavisine ek olarak uygulanan kinezyo bantlamanın ağrı, özürlülük, hareket açıklığı ve gövde kas enduransı üzerine etkilerini araştırmaktır. Materyal Metod: Çalışmamızda kronik mekanik bel ağrılı 60 hasta alınarak tedavi ve sham grubu olarak ikiye ayrıldı. Birinci gruptaki (Tedavi grubu) hastalara etkin teknikle kinezyo bant uygulaması yapıldı.İkinci gruptaki (Sham grubu) hastalara ise etkin olmayan teknikle sham (sahte) uygulama yapıldı. Üç günde bir değiştirilmek üzere toplam 3 defa uygulandı. Değerlendirmeler tedaviden önce, 9 günlük kinezyo bant uygulaması sonrasında (10.gün) ve tedavi bitiminden bir ay sonra yapıldı (40.gün). Ağrı şiddeti Vizuel Analog Skala (VAS) ile, lomber hareket açıklığı Modifiye Schober testi ile, gövde kaslarının izometrik enduransları McQuade Testi ile,disabilite Roland Morris Disabilite Anketi ile değerlendirildi. Değerlendirmeler hastanın hangi grupta olduğunu bilmeyen bir hekim tarafından yapıldı. Her iki gruba da 40 gün süreli olmak günde 2 kez ev egzersiz programı verildi. Bulgular: VAS ve Roland Morris Disabilite Anketi skorlarında her iki grupta da 10. ve 40. günde anlamlı düzelme gözlendi. Tedavi grubundaki düzelme sham grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha fazlaydı. Modifiye Schober ve McQuade test ölçümlerinde 10. ve 40. günde iki grupta da artış saptanırken, iki grup arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Kronik bel ağrısında kinezyo bantlamanın egzersiz ile kombine edilmesinin ağrı ve disabilite üzerine kısa dönemde olumlu etkilerinin olduğu görülmüştür. Lomber fleksiyon hareket açıklığı ve gövde kaslarının enduransı üzerine etkiler açısından plasebo uygulamaya üstün bulunmamıştır. Ucuz ve kolay uygulanabilen bir tedavi yöntemi olan kinezyo bantlama tedavisinin egzersiz programlarına eklenmesinin, ağrının azalmasına ve fonksiyonel durumun iyileşmesine yararı olabileceğinden uygun hastalarda kullanılabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study was to determine the effects of kinesio taping plus exercise on pain, disability, range of motion, and trunk muscle endurance in patients with chronic mechanical low back pain. Material and Methods: Sixty patients with chronic mechanical low back pain were included in the study and were randomized into two groups. Group 1 (treatment group) received a standardized kinesio tape application while Group 2 (sham group) received a sham kinesio tape application. The kinesio tape was applied three times by intervals of three days. Patients were evaluated before treatment, at the end of treatment (day 10), and one month after the end of treatment (day 40). Pain was evaluated by a 10cm Visual Analog Scale (VAS), lumbar range of motion by modified Schober test, isometric endurance of the trunk muscles by McQuade test, and disability by Roland Morris Disability Questionnaire. Evaluations were done by a physician blinded to patient's treatment allocation. Patients in both groups were also given home exercise program for 40 days. Results: There were significant improvements in VAS-pain and Roland Morris Disability Questionnaire scores at day 10 and day 40 in both groups. The improvements in the treatment group were significantly greater than the sham group. Modified Schober test and McQuade test improved significantly in both groups while there were no significant differences between the groups. Conclusion: Kinesio tape plus exercise reduces pain and disability in patients with chronic low back pain in the short term. The effects on lumbar flexion range of motion and trunk muscle endurance are not superior to placebo (sham) treatment. Kinesio taping, which is a simple and inexpensive treatment method, may be effectively used in addition to exercise program as it may further reduce pain and disability in patients with chronic low back pain.