Tip 2 diyabetes mellitus tanılı hastalarda HDL (Yüksek molekül ağırlıklı lipoprotein) aktivitesinin değerlendirilmesi
The evaluation of HDL (High density lipoprotein) activity in patients with type 2 diabetes mellitus
  1. Tez No: 360314
  2. Yazar: SİNEM BURCU KOCAER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FIRAT BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diabetes mellitus, HDL kolesterol, paraoksonaz, LCAT, Type 2 diabetes mellitus, HDL cholesterol, paraoxonase, LCAT
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: HDL (yüksek molekül ağırlıklı lipoprotein) düşüklüğü ile ateroskleroz arasında bir ilişki mevcuttur. PON-1 (paraoksonaz-1) ve LCAT (lesitin kolesterol açil transferaz) enzim aktiviteleri HDL kolesterol aktvitesini göstermektedir. Araştırmamızda tip 2 diyabetik hastalarda HbA1c düzeyi ile LCAT ve PON-1 arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmamız vaka kontrollü bir araştırma olarak planlandı. 01/11/12 - 30/06/13 tarihleri arasında DEÜTF Hastanesi Endokrinoloji Polikliniği'ne başvuran 39 tip 2 diabetes mellitus tanılı birey ve benzer yaş aralığındaki ve benzer demografik özelliklere sahip 41 nondiyabetik birey olarak iki farklı hasta grubu çalışmaya alındı. Araştırma grubundan en az sekiz saatlik açlık süresi sonrasında serumda açlık kan şekeri, hs-CRP, kreatinin, ALT, trigliserid, HDL, LDL, total kolesterol, HbA1c, PON, LCAT tetkikleri çalışıldı. Diyabetik 3 hasta serum örneğinin yetersiz olması nedeniyle çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Çalışmaya 36 (%46,7) diyabetik, 41 (%53,3) nondiyabetik kontrol grubundan birey alındı. Diyabetik bireyler yaş ortalaması 53.47 ± 7.9, 18 erkek (%50), 18 kadın (%50), kontrol grubu yaş ortalaması 51.24 ± 5.6, 20 erkek (%48,7), 21 kadından (%51,3) oluşmaktaydı. LCAT aktivitesi nondiyabetik bireylerde daha yüksek saptandı ancak iki grup arasında LCAT aktivitesi acısından istatistiksel fark saptanmadı (DM: 70.65 ± 58.6, sağlıklı kontrol grubu: 85.27 ± 78.59, p=0,35). PON aktivitesi ise aritmetik olarak diyabetik hastalarda daha yüksek saptandı ancak iki grup arasında istatistiksel fark saptanmadı (DM: 75.48 ±49.16, nondiyabetik kontrol grubu: 64.45 ± 39.49, p=0.28). Yapılan korelasyon analizinde HbA1C ile hem PON hem de LCAT aktivitesi arasında bir ilişki saptanmadı. Yaş ile LCAT aktivitesi arasında anlamlı ters yönde bir ilişki vardı (r=-0,24, p=0,03).Sonuç: Araştırmamızda diyabetik hastalar ile nondiyabetik kişilerin PON ve LCAT enzim aktivitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Ayrıca HbA1c düzeyi ile PON ve LCAT enzim aktivitesi arasında bir ilişki saptanmadı. Bu farklı sonuçların sebebi araştırma yapılan grupların diyabet süresinin farklı olması, araştırmalarda hastaların subklinik vasküler olaylarının tam olarak tanımlanmamış olması veya grupların etnik ve genetik farklılıklarından kaynaklanıyor olabilir. Bu konuda daha kapsamlı ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: There is a relationship between HDL (high density lipoprotein) levels and atherosclerosis. The enzyme activities of PON-1 (paraoxonase-1) and LCAT (Lecithin-cholesterol acyltransferase) show the activity of HDL cholesterol. In this study our aim was to investigate the relationship between HbA1c level and LCAT and PON-1 in type 2 diabetic patients. METHOD: Our study was designed as case-control research. Thirtynine individuals who admitted Dokuz Eylul University School of Medicine Endocrinology outpatient clinic between the dates of 01/11/12 - 30/06/13 with a diagnosis of type 2 diabetes mellitus and 41 nondiabetic individuals who had a similar age range and similar demographic characteristics were enrolled in two different groups of patients. After a fasting period of at least eight hours fasting blood glucose, hs-CRP, creatinine, ALT, triglyceride, HDL, LDL, total cholesterol, HbA1c, PON, LCAT tests were studied from the serum samples of research groups. FINDINGS: 36 (46.7%) individuals as diabetic group and 41 (53.3%) individuals as nondiabetic control group were included in the study. The mean age of diabetics was 53.47 ± 07.09, 18 of them were male (50%) and 18 women (50%); the mean age of the control group was 51.24 ± 06.05, 20 of the individuals were male (48.7%), 21 of them were women (51.3%). LCAT activity was higher in nondiabetic individuals , but no statistically difference was found between the two groups for LCAT activity (DM: 70.65 ± 58.6, nondiabetic control group: 85.27 ± 78.59, p = 0.35). PON activity was higher in the diabetic patients as the arithmetic mean but there was no statistically difference between the two groups (DM: 75.48 ± 49.16, nondiabetic control group: 64.45 ± 39.49, p = 0.28). Correlation analysis showed no association between HbA1C neither PON nor LCAT activity. There was an inverse correlation between the age and the LCAT activity (r = -0.24, p = 0.03). RESULTS: Our findings suggested that there was no statistical difference between PON and LCAT enzyme activity in diabetic patients and nondiabetic subjects. Furthermore, there was no relationship between HbA1c levels and PON and LCAT enzyme activities. The reason of these different results might be derived from different duration of diabetes in the study group, subclinical vascular events in patients that have not been completely defined in studies or ethnic and genetic differences in the study groups. Therefore further comprehensive studies are needed in this regard.