Ergenlerde bipolar bozukluk ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile birlikte olan dürtüselliğin karşılaştırılması
Compari̇son of impulsivity with bipilar disorder and attention deficit and hyperactivity disorder in adolescent
- Tez No: 360323
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA NESLİHAN EMİROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Dürtüsellik, saldırganlık, DEHB, ergen, Impulsivity, aggression, ADHD, adolescent
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Bipolar Bozukluk (BB) tanısı olan ve ötimik dönemde olan ergenleri, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanısı olan ergenler ve sağlıklı kontrollerle dürtüselliklerinin karşılaştırılmasıdır. Bu değerlendirmeye ek olarak bu gruplardaki saldırganlık düzeylerinin de karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Çalışma olgu kontrol çalışması olarak planlanmıştır. Araştırmanın BB olgu grubu 20 ergenden, DEHB grubu 30 ergenden ve kontrol grubu 30 ergenden oluşmuştur. Çalışmayı kabul eden olgu ve ebeveynleri bilgilendirilmiş gönüllü olur formunu imzaladıktan sonra; Sosyodemografik Veri Toplama Formu, Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu (ÇDŞG-ŞY), Çocuklar için Depresyon Derecelendirme Ölçeği (ÇDDÖ), Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ), Çocuklar için Genel Değerlendirme Ölçeği (ÇGDÖ), Klinik Global İzlenim Ölçeğihastalık şiddeti (KGİÖ-HŞ) klinisyen tarafından değerlendirilmiştir. Ergenlere BDÖ-11-KF ve Saldırganlık ölçeği verilerek klinisyen eşliğinde doldurması sağlanmıştır. Veriler olgularla görüşmeden hemen sonra toplanmıştır. Veriler t-testi, ANOVA, ki-kare, Mann Whitney-U testi ve Pearson ve Spearman's Korelasyon Analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan BB olgu grubunun yaş ortalaması 15,80±1,28, katılanların %45'i (n:9) kız, %55'i (n:11) erkek; DEHB olgu grubunun yaş ortalaması 15,13±1,25, katılanların %20'si (n:6) kız, %80'i (n:24) erkek; kontrol grubunun yaş ortalaması 15,26±1,33, %33,33'u (n:10) kız, %66,66'sı (n:20)i erkek olarak saptanmıştır. BB ve DEHB olgu gruplarının BDÖ- 11-KF motor dürtüsellik alt ölçek puanı ve toplam dürtüsellik alt ölçek puanı açısından anlamlı yüksek; BB grubunun BDÖ-11-KF plan yapmama alt ölçek puanı, motor dürtüsellik alt ölçek puanı ve toplam dürtüsellik alt ölçek puanı DEHB grubuna göre anlamlı yüksek; ÇGDÖ puanı ile BDÖ-11-KF toplam alt ölçek puanı arasında anlamlı negatif korelasyon; ÇDDÖ puanı ile BDÖ-11-KF toplam alt ölçek puanı arasında anlamlı pozitif korelasyon; saldırganlık ve dürtüsellik arasında anlamlı pozitif korelasyon; BB ve DEHB grubunun saldırganlık ölçek puanı kontrol grubuna göre anlamlı daha yüksek; ÇGDÖ puanı ile saldırganlık ölçek puanı arasında anlamlı negatif korelasyon; ÇDDÖ puanı ile saldırganlık ölçek puanı arasında anlamlı pozitif korelasyon saptanmıştır. Tartışma: Bulgularımız BB tanılı ergenlerin ötimik dönemde bile olsalar sağlıklı kontrollere göre daha dürtüsel ve saldırgan olduklarını, dürtüselliğin ve saldırganlığın BB hastalarında epizodlar arası dönemde de devam ettiğini göstermektedir. Ayrıca DEHB hastalarının da sağlıklı kontrollere göre daha dürtüsel ve saldırgan olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study, Bipolar Disorder (BD) who have been diagnosed and in euthymic adolescents with Attention Deficit and Hyperactivity Disorder(ADHD) diagnosis which is a comparison of adolescents and healthy controls impulsivity. In addition to this assessment, it is also compared levels of aggression in groups. Method: The study was planned as a case-control study. The research of BB study group has occurred from 20 adolescents, ADHD group has occurred from 30 adolescents and a control group has consisted of 30 adolescents. After consent form is signed to inform the study subjects and the parents who accept studying; Socio-demographic Data Collection Form, Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School Age Children Present and Life-time (K-SADS-PL), Children's Depression Rating Scale (CDRS), Young Mania Rating Scale (YMRS), Children's Global Assesment Scale CGAS, Clinical Global Impression- Severity (CGI-S) were evaluated by a clinician. BIS-11-SF and Aggression Scale is given to adolescents and is provided to fill up in company with the clinician. Data were collected immediately after interviews with patients. Data t-test, ANOVA, chi-square, Mann-Whitney- U test and Pearson's and Spearman's correlation analysis were used. Findings: It is identified that the mean age of patients participating in the study BD 15.80 ± 1.28, %45 of respondents (n: 9) were female, %55 (n: 11) were male; the mean age of ADHD study group was 15.13 ± 1.25, % 20 of respondents (n: 6) were female, %80(n :24) were male; the mean age of control group is 15.26 ± 1.33, % 33.33 of respondents (n: 10) were girls and %66.66 of respondents (n = 20) were males. BIS-11-SF motor impulsivity subscale scores and in terms of total impulsivity subscales of BB and ADHD group cases is significantly higher; BIS-11-SF do not plan subscale scores, motor impulsivity subscale scores and total impulsivity subscale scores of BB group is significantly higher than the ADHD group; a significant negative correlation between CGAS points and BIS-11-SF total subscale scores; a significant positive correlation between CGAS points and BIS-11-SF total subscale scores; significant positive correlation between aggression and impulsivity; aggression scale score of BD and ADHD group is significantly higher than the control group; a significant negative correlation between CGAS score and scale scores of aggression, a significant positive correlation between CGAS score and scale scores of aggression is determined. Discussion: Our findings shows that even if BD diagnosed adolescents are in euthymic period, they are more impulsive and aggressive according to compared to healthy controls, impulsivity and aggression during the period between episodes in BD patients continued. In addition, it is showed that the ADHD patients are more impulsive and aggressive according to the healthy controls.