Zor havayolu simülasyonunda MCGRATH® X-BLADE, C-MAC® D-BLADE ve MCCOY laringoskopun macıntosh laringoskop ile karşılaştırılması
The comparison of MCGRATH® X-BLADE, C-MAC® D-BLADE and MCCOY laryngoscope with macintosh laryngoscope in a difficult airway simulation
- Tez No: 360324
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAŞAK BAYRAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Macintosh, McCoy, Storz C MAC® D-Blade, McGRATH®X-Blade, laryngoscopy, emergency service, intubation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş ve Amaç: Günümüzde zor havayolu için dizayn edilmiş çok sayıda bleyd entübasyon için kullanılmaktadır. Çalışmamızda bu yöntemlerin entübasyonu kolaylaştıracağı hipotezini değerlendirmek için zor havayolu simüle edilen mankende zor entübasyon uygulamaları için üretilmiş üç yöntemin (McCoy, McGRATH® X-Blade ve Storz® C-MAC D-Blade) klasik Macintosh laringoskopi ile entübasyon başarısı, süresine, elde edilen kord vokal görüntüsü ve uygulayıcı memnuniyetine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Zor havayolu simülasyonu için sert bir boyunluk ile servikal immobilizasyon sağlanan bir tam boy simülasyon mankeni standart bir acil servis sedyesine yerleştirildi. Macintosh bleyd, McCoy bleyd, Storz C MAC® D-Blade McGRATH® X-Blade randomize sırada kullanılarak, Vokal kordu görülmesi, tüpün korddan geçmesine, kaf şişirmesine kadar geçen süre ile ilk ventilasyonun başlama süreleri (endotrakeal tüpün yerleşimi doğrurulanarak) ile entübasyon başarısı, bleydlerin cormack lehane görüntüleri, uygulayıcılar açısından bleydlerin kolaylıkları değerlendirmeleri kayıt altına alındı. İstatiksel analiz için one- way anova ve t testi kullanıldı. p< 0,05 değeri anlamlı kabul edildi. Bulgular: Farklı kliniklerden 12 ay ve üzerinde acil tıp kliniğinde deneyimi olan (ortalama 31,8 ± 14,2 ay) toplam 34 acil tıp uzmanlık öğrencisi çalışmaya katıldı. Çalışmada toplam 136 entübasyon gerçekleştirildi, sadece birinde başarısızlık oldu. Vokal kordlar sırasıyla en hızlı D-Blade (9,3 ± 11,0 sn) ve X-Blade (10,8 ± 16,0 sn) ile görüldü, ilk ventilasyon en hızlı olarak sırasıyla X-Blade (21,4 ± 18,1 sn) ve D-Blade (23,4 ± 13,1 sn) ile yapıldı. Ancak laringoskoplar arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). D-Blade ile 31 (%91,2) uygulayıcı, X-Blade ile 25 (%73,5) entübasyonda Cormack Lehane 1. derece görünüm sağladı. Macintosh bleyd ile D-Blade arasında C-L görüntülemeleri açısından istatistiksel anlamlı fark saptandı (p: 0,008). Her dört laringoskopi yönteminin zorluk dereceleri arasında istatistiksel anlamlı fark saptandı (p=0,006).Uygulama zorluğu açısından cihazları değerlendirmesinde X-blade en kolay McCoy ise kullanımı en zor cihaz olarak değerlendirildi. Sonuç:En hızlı entübasyonlar sırasıyla X-Blade ve D-Blade ile gerçekleştirilmiş ancak tüm gruplar arasında entübasyon süreleri olan, vokal kordun görülme süresi, vokal kordun geçilmesine, ETT kaf şişirmesine ve ventilasyona kadar geçen süreleri açısından istatistiksel anlamlı fark görülmedi (p>0,05). Entübasyonda vokal kord görüntüsü açısından sırasıyla D-Blade ve X-Blade ile en iyi görüntü elde edilmiş olup uygulayıcılar X-Blade'i en kolay kullandıkları cihaz olarak tanımladı. ANAHTAR KELİMELER: Macintosh, McCoy, Storz C MAC® D-Blade, McGRATH® X-Blade, Laringoskopi, Acil Servis, Entübasyon
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Today, a large number of blades designed for difficult airway have been used for intubation. In our study, we aimed to evaluate the effect of three methods produced for difficult airway procedure (McCoy, McGRATH® X-Blade ve Storz® C-MAC D-Blade) on success and duration of intubation, the sight of vocal cords and satisfaction of operator compared with usual Macintosh laryngoscope in the difficult airway simulated mannequin to judge about the hypothesis that these methods simplify the intubation. METHOD: For the difficult airway simulation; a full-sized simulation mannequin- cervical immobilization maintained with a rigid cervical collar- was placed in an emergency room gurney. The success of intubation according to the duration until the sight of vocal cords, the tube pass through the cords, inflating the cuff and the onset of the first ventilation (verifying endotracheal tube placement), the Cormack-Lehane images of blades and the evaluation of operators about the ease of the blades were recorded by using Macintosh blade, McCoy blade, Storz® C-MAC D-Blade and McGRATH® X-Blade in a randomized order. One-way anova and t test were used for statistical analysis and p0.05). Cormack-Lehane grade 1 view was provided with D-Blade by 31 (%91.2) operators and with X-Blade by 25 (%73.5) operators. Statistically significant difference was found between Macintosh blade and D-Blade in terms of C-L images (p:0.008). Also there was a statistically significant difference between the degree of difficulty for each of the four laryngoscopy methods (p:0.006) In terms of difficulty in use, X-blade was evaluated the easiest and McCoy was considered the most difficult devices. CONCLUSION: The fastest intubations were performed with X-Blade and D-Blade, yet no statistically significant difference was found in all groups in terms of duration of intubation; the time until sight and passing through of vocal cords and inflating the ETT cuff (p>0.05). The best vocal cord image during intubation was provided with D-Blade and X-Blade. Operators defined X-Blade as the easiest device.