Kawasaki hastalığı geçirmiş çocukların ateroskleroza yatkınlıklarının değerlendirilmesi
Determination of the atherosclerotic tendency of children who had kawasaki disease previously
- Tez No: 360366
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF RUHİ ÖZYÜREK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kawasaki hastalığı, ateroskleroz, nabız dalga hızı, karotis intima media kalınlığı, homosistein
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Kawasaki hastalığı ilk kez 1967 yılında Japonya'da Tomisaku Kawasaki tarafından tarif edilmiş çocukluk çağının akut ve kendi kendini sınırlayan bir vaskülitidir. Tedavi edilmeyen hastalarda %15-25 oranında koroner arter anevrizması gelişmektedir. Koroner arterde tromboz ve miyokard infarktüsü ile ölüme neden olabilmektedir. Yapılan çalışmalar akut dönemde başlayan enflamasyonun ilerleyen zamanlarda ateroskleroza sebep olabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışmada damar etkilenimini gösterebilen farklı yöntemleri kullanarak kawasaki hastalığında ateroskleroza yatkınlığın olup olmadığının gösterilmesi amaçlandı. Çalışmaya yaş, kilo, boy ve cinsiyet bakımından aralarında fark olmayan 50 Kawasaki hastası ile 37 sağlıklı çocuktan oluşan toplam 87 olgu alındı. Kawasaki hastalarının 27'inde (%54) tanı anında koroner arter tutulumu bulunmaktaydı. Kawasaki hastalığı tanısı konulan 50 hastamızın 26'ı(%52) inkomplet Kawasaki, 24'ü (%48) ise tipik Kawasaki kriterlerine uymakta idi. Tüm olgulara 2D-Mmod ekokardiyografi çekildi, ossilometrik yöntemle PWV ve AIx değerlerine bakıldı ve kan analizleri yapıldı. Aterosklerozu gösteren parametrelerden CIM kalınlığı Kawasaki hastalığı geçirmiş olanlarda (ortalama 51,557+/-5,36) normal gruptan (46,23+/-3,54) istatistiksel olarak oldukça anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur (p=0,00). Stiffness indeksleri ve distensibilite değerleri her iki grup karşılaştırmasında istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. PWV ve AIx hasta grubunda normal gruba oranla daha yüksek tespit edilmiş olup aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Kawasaki hastalığı geçirmiş olanların trombosit seviyeleri 323160+/-78000/mm3; normal grubun ortalama değeri olan 294611+/-50597/mm3'ten istatistiksel olarak da anlamlı olan bir seviyede yüksek bulunmuştur. High sensitive CRP ortalama değerleri hastalık grubunda 2,88+/-5,27 olup sağlıklı gruptan(1,344+/-1,79) daha yüksek bulunmuştur. İstatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0,07). Hastalık grubunun ortalama homosistein seviyesi 7,56+/-3,07, sağlıklı grubun ortalama değerinden (5,35+/-2,36 ) daha yüksek tespit edilmiştir(p=0,001). HbA1c değerleri kawasaki grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu (5,97+/-0,422:5,74+/-0,351 p=0,023) Hasta grubu kendi içinde tipik ve atipik (inkomplet) Kawasaki hastaları olarak gruplandırılıp tüm çalışma parametreleri açısından karşılaştırıldıklarında aralarında istatistiksel açıdan bir fark olmadığı görüldü. Koroner arter tutulumu olanların sistolik ve diyastolik kan basınçlarının, CMIT, PWV ve AIx değerlerinin daha yüksek olduğu gözlendi ancak aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Koroner tutulumu olan grubun WBC ortalama değeri (8602,22+/-2654;6777,82+/-2304), trombosit miktarı (343407,41+/-84537,32;299391,30+/-63611,56), Homosistein seviyesi (8,468+/-2,99;6,606+/-2,94) koroner arter tutulumu olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Koroner tutulumlu olan grubun HDL değerleri ortalaması olmayan gruba göre anlamlı düşük bulundu. Sonuç olarak, Kawasaki hastalığı özellikle koroner arterleri tutan bir vaskülit olup hastaların ileriki hayatlarında kardiyovasküler risk oluşturabilir. Sebep olduğu bu vasküler değişiklikleri göstermede CIMT noninvazif ve pratik bir yöntemdir. Ossilometrik yöntemle PWV çalışmaları daha büyük serilerde çalışılmalıdır. Çocuklarda Kawasaki hastalığının etkilerini gösterebilmek adına daha önce bu yöntemin kullanıldığı bir çalışmaya literatürde rastlanılamamıştır. Ayrıca Kawasaki hastalığının erişkin döneme ulaşan bireylerde klinik ve subklinik olarak ne gibi etkileri olacağını daha iyi anlayabilmek için bu hastaların belirli aralıklarla takibi ve incelenmesi önemli ve doğru bir yaklaşım olacaktır.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY Kawasaki disease was first described by Tomisaku Kawasaki in 1967 in Japan as an acute and self limited vasculitis of childhood. If untreated, it can result in coronary aneurysms in 25% of patients. Coronary artery damage may develop thrombosis or stenotic lesions and myocardial infarction, sudden death may be seen as a resul of these. Previous studies have documented that the inflammation in the arteries in acute phase of disease may form the substrate for longer-term functional and structutal abnormalities and increase the risk of atherosclerosis. In this study we aimed to ases whether patients after Kawasaki disease have increased risc factors and abnormalities suggestive of early atherosclerosis. The study was composed of 50 patient with Kawasaki disease and 37 healty children with similar age, weight, sex and height to disease group. 27 (54%) patients had coronary artery involvement in the acute phase. According to the clinical findings 24(48%) patients were diagnosed as typical Kawasaki and 26 (52%) as incomplete Kawasaki. All subjects underwent 2D and Mmode echocardiography, PWV and AIx were examined by ossilometric method and blood samples were collected for biochemistric examination. CIMT which is one of the paramethers that shows atherosclerosis was significantly higher in Kawasaki group than normal group (51,557+/-5,36 vs 46,23+/-3,54; p=0,000). Stiffness indekses and distensibility values were not significantly different between groups. PWV and AIx results were higher in Kawasasaki disease but the difference were not significant. The blood sample analyses resulted as trombocyte (323160+/-78000/mm3 vs 294611+/-50597/mm3) , homosistein (7,56+/-3,07 vs 5,35+/-2,36 p=0,001 ) and HbA1c (5,97+/-0,422 vs 5,74+/-0,351 p=0,023) levels were significantly higher in Kawasaki group than normal ones. High sensitive CRP (2,88+/-5,27 vs 1,344+/-1,79; p=0,07) was also high in disease group but not significantly. Kawasaki disease group also divided as typical Kawasaki and incoplete Kawasaki subgroup and compared for all of the parameters. But there were no significant difference between them. The children who had coronary involvement had higher systolic and dyastolic blood pressures, CIMT, PWV and AIx values but the difference was not significant from the uninvolvement group. WBC (8602,22+/-2654 vs 6777,82+/-2304), trombocyte (343407,41+/-84537 vs 32;299391,30+/-63611,56), homocystein (8,468+/-2,99 vs 6,606+/-2,94) levels of coronary involvement group were significantly higher than others and also HDL levels were significantly low. Kawasaki disease is a vasculitis that affects coronary arteries and may couse cardiovascular sequelae in the affected patients. CIMT is a non invasive and an easy method for the examination of these changes in vessels. To analyse the effectivity of PWV by ossiomethric method in Kawasaki disease, the larger patient groups shoud be choosen. There was no study with the ossilometric method for PWV in Kawasaki disease previously. Patients with Kawasaki disease shoud be examined periodically to observe the clinical and subclinical outcomes in the future. Key worlds: Kawasaki disease, atherosclerosis, pulse wave velosity, carotidis intima media thickness, homocystein