Tiroid nodüllerinin benign ve malign ayırıcı tanısında sonoelastografinin etkinliğinin araştırılması
The efficiency of US-elastography in the differentiation of benign and malignant thyroid nodules
- Tez No: 360367
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLGÜN KAVUKÇU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ultrasonografi, elastografi, tiroid, Ultrasonography, elastography, thyroid
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET TİROİD NODÜLLERİNİN BENİGN VE MALİGN AYIRICI TANISINDA SONOELASTOGRAFİNİN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI AMAÇ: Çalışmamızın amacı tiroid nodüllerinin benign-malign ayırıcı tanısında US elastografinin etkinliğinin araştırılmasıdır. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırmaya 52 olgudaki 60 tiroid nodülü dahil edildi. Olguların yaşları 21-75 arasında değişiyordu (ortalama 46,4). 40 olgu kadın, 12 olgu erkekti. Tüm olgular Siemens Acuson S2000 ultrason cihazı kullanılarak B mod Ultrason ve elastografi ile değerlendirildi. Elastografi incelemeleri aksiyal ve longitudinal planlarda gerçekleştirildi. Elastogramlar beş basamaklı skorlama sistemine gore skorlandı. Nodül/Sternokleidomastoid kası ve tiroid dokusu/nodül gerinim oranları üçer kez ölçüldü ve her nodül için ortalama gerinim oranları hesaplandı. Tüm görüntüler dijital olarak arşivlendi. Tüm olguların sitolojik ve histopatolojik tanısı elde edildi. Elastisite skorları : Skor 1: Tamamı elastik nodül. Skor 2: Çizili alanda %30'u geçmeyen miktarda sert“kırmızı”kodlu alan var. Skor 3: Çizili alanda sert“kırmızı”kodlu alanın tüm nodül alanına oranı %30-%70 arasında. Skor 4: Çizili alanda“kırmızı”kodlu alan > %70. Skor 5: Çizili alanın tümünde sert“kırmızı”kodlama ve çevre yumuşak dokulara taşma var. Ayrıca nodüller boyut, ekojenite, kontur özellikleri, halo ve mikrokalsifikasyon varlığı açısından değerlendirildi. Elastografi görüntüleri patolojik tanıyı bilmeyen iki radyolog tarafından ayrı ayrı değerlendirildi, uyumsuzluk durumunda nodülün skoru iki radyoloğun ortak kararı ile belirlendi.Tüm nodüllerin elastografi skorları ve ortalama gerinim oranları sitolojik ve histopatolojik tanı ile karşılaştırıldı. BULGULAR: Tüm olguların 43'ü benign, 17'si maligndi. Benign nodüllerin 15'i kolloid nodüldü.Üç olguda tiroidit zemininde gelişmiş nodül saptandı. 25 benign nodülün tanısı İİAB ile konuldu.Tüm malign nodüllerin 14'ü papiller ca, 2'si medüller ca ve 1'i folliküler ca idi. Hipoekojenite,mikrokalsifikasyon ve halo yokluğu ile malignite arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Kontur düzensizliği ve yüksek elastisite skoru (skor 4,5) ile malignite arasında istatistiksel anlamlı ilişiki saptanmadı. Transvers planda skor 4 ve 5'in malignite için duyarlılığı %75,özgüllüğü %32,5, doğruluğu %44,6 idi. Longitudinal planda skor 4 ve 5'in malignite için duyarlılığı %64,7, özgüllüğü %62,8, doğruluğu %63,3 idi. Nodül/ SKM gerinim oranı ortalama değeri benign nodüller için 1,19±1,30 malign nodüller için 1,07±1,10 idi. Tiroid/nodül gerinim oranı ortalama değeri benign nodüller için 1,69±0,88, malign nodüller için 2,35±1,57 idi. Gerinim oranının diagnostik ROC eğrisi analizi önemsiz bulundu. Ayrım için bir eşik değer belirlenemedi. Nodül ekojenitesi doğruluğu en yüksek olan özellikti. SONUÇ: Tiroid nodüllerinin benign-malign ayrımında US-elastografinin tanısal performansı suboptimaldir. Renk haritasına gerinim oranının eklenmesi ek bilgi sağlamamaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFICIENCY OF US-ELASTOGRAPHY IN THE DIFFERENTIATION OF BENIGN AND MALIGNANT THYROID NODULES PURPOSE: The aim of this study was to evaluate the efficiency of US-elastography in the differential diagnosis of thyroid nodules. MATERIALS AND METHODS: Fifty two patients with 60 thyroid nodules were included in this study. Their ages were between 21-75 years (mean 46,4). 40 of them were female and 12 of them were male. All patients were evaluated with B-mode ultrasonography and elastography by using Siemens Acuson S2000 ultrasound equipment. The elastography examinations were performed both in the axial and the transvers plane. The elastograms were scored with a five-degree elastography score system. Nodule-to-sternocleidomastoid and thyroid tissue-to-nodule strain ratios were measured three times and mean strain ratio values were calculated for all nodules. All images were recorded digitally. Cytological / histopathologic diagnosis was obtained for all cases. The elasticity scores of the lesions were: Score 1: Elasticity in entire nodule, Score 2: Mainly elastic nodule with presence of inelastic (red) areas not more than 30%, Score 3: Presence of inelastic (blue) areas between 30% and 70%, Score 4: Predominantly inelastic nodule with presence of inelastic (red) areas more than 70%, Score 5: Inelasticity in the nodule and the periphery. Also the nodules were evaluated by the means of size, echogenity, border, presence of halo and microcalcifications. Elastographic images were scored by two blinded radiologists separately and in case of discordant scores, a final score was determined in consensus. Elasticity scores and mean strain ratios of all nodules were compared with the cytological or histopathological diagnosis. RESULTS: Forty three of all cases were benign and seventeen were malignant. Fifteen of all benign nodules were colloid nodules. Three patients had nodules superimposed on hyroiditis. In twenty five benign nodules, the diagnosis was achieved with fine needle aspiration biopsy. Fourteen of all malignant nodules were papillary carcinoma, two were medullary carcinoma and one was follicular carcicoma. Hypoechogenicity, microcalcifications and absence of halo were statistically related with malignancy. İrregular margins and a high elasticity score (score 4,5) were not statistically related with malignancy. In the transverse plane, the sensitivity of Score 4 and 5 elasticity was %75, specificity was %32,5 and accuracy was %44,6. In the longitudinal plane , the sensitivity of Score 4 and 5 elasticity was %64,7, specificity was %62,8 and accuracy was %63,3. The mean nodule to sternocleidomastoid strain ratio was 1,19±1,30 for benign nodules, 1,07±1,10for malignant nodules. The mean thyroid tissue to nodule strain ratio was 1,69±0,88 for benign nodules, 2,35±1,57 for malignant nodules. The diagnostic performance of strain ratio for differentiating benign and malign nodules was found insignificant with receiver operator characteristic curve analysis. We could not determine a cut-off point of the strain ratio. Nodule echogenity had the highest accuracy among all nodule characteristics. CONCLUSION: Diagnostic performance of US-elastography in the differentiation of benign and malign thyroid nodules is suboptimal and adding strain ratio to colour mapping does not provide additional information.