Kanser hastalarında ağrının yaşam kalitesi üzerine olan etkileri
The effects of pain on quality of life in cancer patients
- Tez No: 360392
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE KARSLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Yaşam Kalitesi, Kanser, Pain, Quality Of Life, Cancer
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
KANSER HASTALARINDA AĞRININ YAŞAM KALİTESİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ Her geçen yıl dünyada kanserli hasta sayısı artmaktadır. Yarısı gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere her yıl 9 milyon hastaya yeni kanser tanısı konmaktadır. Kanser tedavisinde; yeni cerrahi tekniklerin gelişmesi, yeni ilaç terapilerinin kullanımı ve diğer yeni tedavi rejimlerinin uygulanması sayesinde sağkalım süresinde artma ve mortalitede azalma gözlenmektedir. Bu nedenle kanser hastalarında yaşam kalitesi kavramı giderek daha önemli bir hal almaktadır. Ağrı, kanser ile ilişkili en sık karşılaşılan semptomdur. Çalışmalar kanser hastalarının tanı aldıkları zamanda %14-100, aktif tedavi sırasında ise %50-70 oranında, ileri evrede ise %60-90 oranında şiddetli derecede ağrı duyduğunu göstermektedir. Bu çalışmada kanser hastalarının yaşam kalitesini etkileyen faktörleri, bu faktörlerin ve ağrının kanser hastalarının yaşam kalitesi üzerine etkilerini araştırdık. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Servisinde tedavi gören 175 hasta çalışmaya alındı. Short Form 36 ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Algoloji Bölümü'nde kullanılan kitapçık kullanıldı. Bizim çalışmamızda ele alınan hastaların %98.9'unun ağrısı mevcutken, %1.1'inin ağrısının olmadığı gördük. Hastaların VAS skor gruplamasına bağlı değerlendirilmesine bakıldığında; ağrının hastaların tüm yaşam kalitesi skorlarını olumsuz yönde etkilediği gördük. Halsizlik, bulantı, kusma, uykusuzluk, terleme gibi diğer faktörleri incelediğimizde ve yaşam kalitesi skorlarını bu bulguların olmadığı kanser hastaları ile karşılaştırdığımızda tüm bu faktörlerin duygusal durum hariç yaşam kalitesi üzerine olumsuz etkisi olduğunu gördük.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF PAIN ON QUALITY OF LIFE IN CANCER PATIENTS The patients who has cancer increase in all over the world. Each year, 9 million patients who live in developing countries are newly diagnosed as a cancer. The development of new surgical techniques, the use of new drugs and other therapies in cancer treatment increase survival and decrease mortality in cancer patients. So quality of life of cancer patients is becoming increasingly important. The pain is most the common cancer-related symptom. Studies are shown the rate of cancer patients who have severe pain at diagnose time, during active treatment and advanced stage 14-100%, 50-70%, 60-90% respectively. In this study, the factors affecting the quality of life of cancer patients, the effects of these factors and pain on the quality of life of cancer patients were investigated. 175 patients who was treated in Akdeniz University Medicine Faculty Hospital Oncology Department were included. Short Form 36 and booklet which is used in Algology department of Akdeniz University Medicine Faculty Anesthesiology and Reanimation Department. In our study, the rate of patients who have pain and who have no pain 98.9% and 1.1% respectively. When we looked at the VAS score group of patients, we saw the pain affects negatively on quality of life scores. When we evaluate the factors like weakness, nausea, vomiting, insomnia, sweating and when we compare the patients who have these symptoms and no symptoms like this; we found that all of these symptoms have negative impact on quality of life.