X-ışınları tozkırınımı ile azitromisin'in kristal yapısının araştırılması
Investigation to azi̇thromyci̇n crystal structures by X-rays powder diffraction
- Tez No: 360629
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEVİM TÜRKTEKİN ÇELİKESİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: X-Işınları, kristal yapı, toz kırınım metodu, X-Rays, crystal structure, powder diffraction
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
X-IŞINLARI TOZKIRINIMI İLE AZİTROMİSİN'İN KRİSTAL YAPISININ ARAŞTIRILMASI Hatice Kübra AKDEMİR Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ocak 2014 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Sevim TÜRKTEKİN ÇELİKESİR ÖZET Bazı antibiyotik ilaçların etken maddesi olan Azitromisin'in kristal yapısı, X-ışını toz kırınım yöntemi ile incelendi. X-ışını toz difraksiyonu deseni, Erciyes Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde bulunan Bruker AxsD8 Advence model X-ışınları toz difraksiyon cihazı ve CuKα radyasyonu kullanılarak, 40kV gerilim ve 40mA akım ile 0,02%sn tarama hızı ile elde edildi. Difraksiyon açıları (2θ), iki komşu ve paralel atom düzlemleri arasındaki mesafe (dhkl) ve piklerin bağıl şiddetleri (I) belirlendi. Numunenin toz kırınım deseni verilerinden yararlanarak analitik yöntem ve TREOR90 bilgisayar programı kullanılarak numunenin kristal sistemi ve latis parametreleri tespit edildi. Analitik yöntem sonucunda numunemizin kristal sistemi ortorombik ve birim hücre parametreleri a=14,8244Å, b=16,8009Å, c=18,1561Å olarak tespit edildi. TREOR90 bilgisayar programıyla ise kristal sistemi ortorombik ve birim hücre parametreleri a=17,9745 (±0,009697) Å, b=16,9306 (±0,011496) Å, c=14,8835 (±0,014144) Å olarak elde edildi. Analitik işlem sonucu ortorombik kristal sistemine göre 44 pik indislenirken 3 pik indislenememiştir. İndislenemeyen piklerin numunemiz içindeki safsızlıktan ya da background'dan kaynaklanan ışımalar olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION TO AZİTHROMYCİN CRYSTAL STRUCTURES BY X-RAYS POWDER DIFFRACTION Hatice Kübra Akdemir Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, December 2014 Supervisor: Assist. Prof. Dr. Sevim TÜRKTEKİN ABSTRACT Crystal structure of Azitromis inactive ingredient of some antibiotic drugs is examined by X-Ray powder diffraction method. Powder diffraction pattern is maintained, 40kV voltage, 40mA currentand 0,02%sn scaning speed by using Bruker AxsD8 Advance Model XRD diffractometer and CuKα radiation that is Technology Research and Implementation Center in Erciyes Univercity. Diffraction angles (2θ), distance between two adjacent, paralel atomic planes (dhkl) and relative strengths of peaks (I) are determined. Crystal structure and lattice parameters are defined through analtical method and TREOR90 computer program by using to powder diffraction design of the sample. As a result of analytical method our sample's crystal systemis orth orhombic and unit cell parameters are determined as a=14,8244Å, b=16,8009Å, c=18,1561Å. Crystal system orthorhombic and unitcell parameters are determined as a=17,9746 (±0,009687) Å, b=16,9306 (±0,011496) Å, c=14,8835 (±0,014144) Å by TREOR90 computer program. It is decided that TREOR90 computer program and analytical method are compatible. We were able to index our sample according to orthorhombic crystal structure by 44 date with the result of analytical process. There were 3 peaks apart from these. Those peaks were the line that didn't give result for our sample. We concluded that those lines could be radiations that result from the background of sample or from the impurities in the sample.