Renkli zirkonya diş bloklarının üretimi ve karakterizasyonu
The production and characterization of dental colored zirconia blocks
  1. Tez No: 360785
  2. Yazar: BÜŞRA GÜNHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRAY KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Seramik Mühendisliği, Dentistry, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: renkli zirkonya blok, 3Y-TZP, zirkonya destek, karakterizasyon, colored zirconia block, 3Y-TZP, zirconia framework, characterization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
RENKLİ ZİRKONYA DİŞ BLOKLARININ ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU Büşra GÜNHAN Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2014 Tez Danışmanı: Doç. Dr. Güray KAYA ÖZET Yakın geçmişte metal destekli protez malzemelerine olan ilginin azalmasıyla ön plana çıkan zirkonya (3Y-TZP) destek sistemleri, üstün mekanik özellikleri ve mükemmel biyolojik uyumluluğunun yanı sıra beyaz renge ve tatminkar ışık geçirgenliği özelliklerine sahip olmaları nedeniyle günümüzde oldukça yaygın bir kullanıma sahiptir. Zirkonya blokların diş formunda işlenmesi sonucu elde edilen destekler hastanın diş rengi ile uyumlu olması ve yüksek estetik beklentileri karşılaması amacıyla çeşitli renklendirme solüsyonları yardımıyla renklendirilmektedir. Bu renklendirme işlemi, zaman kaybı ve ekstra maliyete neden olmakta ve malzemenin mekanik özeliklerini olumsuz yönde etkileyerek protezin hasta ağzındaki ömrünü kısaltmaktadır. Bu çalışmada, söz konusu olumsuzları elimine edecek, malzemenin beklenen performansından ödün vermeden arzu edilen estetik sonuçlara ulaşılmasını kolaylaştıracak kendinden renkli zirkonya desteklerin üretimi ve karakterizasyonu, ISO 6872, Dental Ceramics standartları doğrultusunda gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE PRODUCTION AND CHARACTERIZATION OF DENTAL COLORED ZIRCONIA BLOCKS Büşra GÜNHAN Ceramics Engineering, M.S. Thesis, 2014 Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Güray KAYA SUMMARY Zirconia (3Y-TZP) frameworks that distinguished and came to the forefront due to the decreased interest on metal-based prostheses materials recently, have a very common usage with superior mechanical properties and excellent biological compatibility, as well as being white and having satisfactory light transmissions nowadays. Zirconia frameworks that are obtained as a result of being proceed from zirconia blocks into the form of teeth , are colored with various coloring solutions to be compatible with patient's teeth colors as well as aiming to meet patient's high aesthetic requirements. This coloring process, causes loss of time, extra costs and shortens prosthese's life by affecting material's mechanical properties negatively. During this study, the production and characterization of self-colored zirconia frameworks that aimed to eliminate the negativity mentioned above in the paragraph and simplify reaching to the desired aesthetic results without compromising on expected performance of material, have been performed in accordance with ISO 6872, Dental Ceramics Standards.