Tohumluk (Giresun-Espiye) yöresi sarıçam orman ekosistemlerinin verimliliğine etki eden bazı yetişme ortamı faktörlerinin araştırılması
Investigate of some factors affecting the growth (productivity) of scots pine (pinus sylvestris) forest ecosystems in tohumluk (Espi̇ye-Gi̇resun) region
  1. Tez No: 360801
  2. Yazar: HALİL ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sarıçam, verimlilik, konum etmenleri, Scots pine, site index, specific spatial factors
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmada, Giresun Orman Bölge Müdürlüğü, Espiye Orman İşletme Müdürlüğü, Tohumluk Orman İşletme Şefliği sınırları içerisinde yer alan saf Sarıçam meşcerelerinin gelişimini etkileyen ekolojik etmenler araştırılmıştır. Bu amaçla, bakı, ağaç, türü, ve yükselti dikkate alınarak seçme örnekleme yöntemiyle 87 adet örnek alan alınmıştır. Sarıçamın verimliliğinin belirlenmesinde araştırma alanı için geliştirilen yaş-üst boy grafikleri ile regresyon formüllerinden yararlanılmıştır. Böylelikle Sarıçamın Tohumluk Orman İşletme Şefliği sınırları dahilindeki yayılışı için verimlilik (Bonitet Endeksi) sınıfları belirlenmiştir. Yapılan istatistiksel analizlere göre, bazı özel konum etmenlerinin verimliliğe göre nasıl değiştiği ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been investigated that ecological factors under influence the development of pure Scots Pine (Pinus sylvestris) stands with in boundaries of Tohumluk Management District in Espiye Forest Management Enterprise in Giresun State Forest Administration. In order to do this study, the 87 sample plots were selected. In the area of research, It were utilized a regression formula with age-top height graphics developed to determine the effectiveness of Scots pine. Thus, the efficiency of Scots pine (site index) classes were determined. According to the statistical analysis, by the efficiency of some specific spatial factors, how the change has been revealed.