Kireç karıştırılmış kömür yakılan sobaların yanma ve emisyon davranışının deneysel incelenmesi
- Tez No: 36091
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DURMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Stove, lime, thermal performance, emission
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
KİREÇ KARIŞTIRILMIŞ KÖMÜR YAKILAN SOBALARIN YANMA VE EMİSYON DAVRANIŞININ DENEYSEL İNCELENMESİ Yüksek Lisans Tezi Sezai ERO?LU GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KASIM 1995 ÖZ Bu çalışmada, ülkemizde yaygın olarak kullanılan kovalı tip bir sobada, kireç karıştırılmış kömür yakılarak soba yanma ve emisyon davranışı deneysel olarak incelenmiştir. Çalışmada kireç çapı ve Ca/S oranı değiştirilerek kireç yönünden ısıl performans ve emisyonla ilgili uygun yanma koşulları belirlenmiştir. Kireçle ilgili uygun yanma koşulları sabit tutularak değişik soba ve kömür türleriyle de deneyler yapılmıştır. Kireçli ve kireçsiz olarak yapılan deneyler S02 emisyonu ve soba ısıl performansı yönünden değerlendirilmiştir. Değişik kömür türleri ile yapılan deneylerde kirecin kükürt tutma oranları tespit edilmiştir. Kömüre kireç ilavesiyle kömür kükürdünün % 34-49'unun yanma odasında tutulabildiği görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Soba, Kireç, Isıl performans, emisyon Bilim Kodu : 625.04.04 Sayfa Adedi : 105 Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Ali DURMAZ
Özet (Çeviri)
EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF COMBUSTION AND EMISSION BEHAVIOUR OF STOVES FIRED WITH COAL MIXED WITH LIME (M.Sc. Thesis) Sezai ERO?LU GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY NOWEMBER 1995 ABSTRACT In this study, the combustion and emission behaviour of a conventional bucked type stove used for residential heating has been investigated experimentally by firing it with coal mixed with lime. Appropriate combustion conditions related to thermal performance and emissions have been determined by changing lime particle sizes and Ca/S ratio. Using these determined appropriate particle size and Ca/S ratio, tests have been also carried out on different stoves with different coals. The tests which have been conducted with and without lime have been evaluated from the performance and emission points of view. Using results of tests concluded with different coals, the effect of lime for sulfur capture has< been evaluated. It is conducted that by mixing lime with coal, 34-49 % of coal sulfur can be captured in combustion chamber.