Eliptik delikli alüminyum levhaların kompozit yama ile tamir edilmesinin gerilme davranışına etkisinin deneysel ve sayısal araştırılması
Experimental and numerical investigation of effect on stress behavior aluminum plates with elliptical hole repaired by composite patches
  1. Tez No: 360959
  2. Yazar: RAŞİT KORAY ERGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ŞİŞMAN, YRD. DOÇ. DR. HAMİT ADİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gerilme Dağılımları, Hasar Yükleri, Kompozit Yama, Çift Taraflı Bindirme Bağlantıları, Yapıştırıcılar, Stress Distributions, Failure Loads, Composite Patch, Double-Sided Lap Joints, Adhesives
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Bu çalışmada, eliptik delikli AA-5083 alüminyum levhalar ve cam elyaf takviyeli kompozit yamalardan, DP460 yapıştırıcı malzemesi kullanılarak çift taraflı bindirme bağlantıları oluşturulmuş. Çekme yüküne maruz bırakılarak hasar yükleri ve gerilme davranışları, deneysel ve nümerik olarak incelenmiştir. Nümerik analizler için ANSYS 12.0 programı kullanılmıştır. Her numune için hasar yükleri bulunmuş ve AA-5083 (esas malzeme) ve DP460 (yapıştırıcı malzeme) üzerindeki kritik hatlar belirlenerek, σx , σy , σz, σeqv , τxy , τxz gerilme dağılımları incelenmiştir. Nümerik hasar yükleri ile deneysel hasar yükleri karşılaştırılmış ve %92 oranında yakınsama gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, double-sided lap joints have been performed from AA-5083 aluminum plates wıth elliptical hole and glass fiber reinforced composite patches by using DP460 adhesive material. Under tension loads stress behaviors and failure loads have been investigated experimental and numerical. ANSYS 12.0 have been used for numerical analysis. Failure loads have been found for each specimen and σx , σy , σz, σeqv , τxy , τxz stress distributions have been investigated by defining the critical lines on AA-5083 aluminum plates and DP460 adhesive material. Numerical failure loads and experimental failure loads have been compared and 92 percent convergence have been observed.