Design of canalet irrigation systems by discrete differential dynamic programming
- Tez No: 2685
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA SEVÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sulama, Kanalet, Proje yöntemi, Optimizasyon. iv
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET KANALET SİSTEMLİ SULAMA ŞEBEKELERİNİN DİFERANSİYEL DİNAMİK PROGRAMLAMA YÖNTEMİ İLE TASARIMI ESİN, Ufuk Yüksek Lisans Tezi,İnş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Süha Sevük Ocak 1988, 55 Sayfa Kanal et yan eliptik, betonarme bir kanal elemanıdır. Kanaletin.kullanımı ilk olarak Fransada düşünülmüş, ileriki yıllardada başta İtalya olmak üzere bazı ülkelerde ve Türkiyede kullanılmaya başlanmıştır. Kanal et kullanımının benimsenmesi ndeki başlıca unsurlar hızlı ve kaliteli yapım, düşük istimlak alam, kolay işletim ve bakım gerektirmesi di r. Bu tezde, kanaletli sulama şebekelerin maliyetlerini“Diferansiyel Dinamik Programlama”yöntemi ile optimize eden bir algoritma önerilmektedir. Program PC tipi bilgisayarlar için Fortran 77 programlama dili ile yazılmış, hertürlü kanal et şebekelerini ana ve yedek kollan ile birlikte çözebilecek şekilde geliştirilmiştir. Mevcut ve projelendirilmiş bir şebeke yukarıda bahsedilen yazılım yardımıyla çözülmüş ve diferansiyel dinamik programlama metodu ile yüzde otuzlara varan tasarruf sağladığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF CANALET IRRIGATION SYSTEMS BY DISCRETE DIFFERENTIAL DYNAMIC PROGRAMMING ESI N, Ufuk M.S. in Civil Eng. Supervisor : Prof.Dr. Süha Sevük January 1988, 55 pages Canal et is a semi -elliptical prefabricated reinforced concrete channel. Use of canal ets in irrigation networks originated in France.later became popular in Italy and Turkey due to high quality and speed of construction »minimum right -of way,ease of operation and maintenance. In this study a“Discrete Differential Dynamic Programming”algorithm is presented for the minimum cost capacity design of canal et irrigation systems. The algorithm is programmed in FORTRAN 77 language and can be applied to any tree-type irrigation network with the help of a personal computer. An existing irrigation network which has been recently designed by conventional methods is re-designed by the proposed algorithm. It has been found that a cost saving of 30% could have been achived by the use of Discrete Differential Dynamic Programming Algorithm. Key words : Irrigation.Canalet.Design procedure.Optimization. m