Paint Brush programında çizilmiş eğrilerin koordinatlarını bulan bilgisayar programı
  1. Tez No: 36102
  2. Yazar: DURSUN CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ÇALIKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Coordinate definition, Graphic processing, TIF format, Data saving. Branch
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
PAINT PRUSH PROGRAMINDA CIZILMÎS ESRİLERİN KOORDİNATLARINI BULAN B1LB1SAYAR PROGRAMI (Yüksek Lisans Tezi) DURSUN CEYLAN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EYLÜL 1995 dZ Bu çalışmada Paint Brush programında çizilmiş veya sayfa tarayıcılarla okutularak kaydedilen eğrilerin koordinatlarını belirleyen bir program birimi gerçekleştirilmiştir. Bu program ile eğri bilgileri sayısal laştır ı Imıştır. Sayısal laştırı lan eğri bilgilerinin bilgisayarlarda işlenmesi mümkün olacaktır. Gerçekleştirilen bu program bir alt program l olarak çalışabilecek şekilde hazırlanmıştır. Programlama dili olarak Turbo Pascal programlama dili kullanılmıştır. Bu program, Paint Brush programı ile“Sıkıştırılmamış Format”seçeneği ile saklanmış, TIF uzantılı dosyaları okuyabilmektedir. Program üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde program tarafından sıkıştırılmamış-Formatla saklanmış dosyalar okutularak bir diziye kaydedilir. İkinci bölümde dizideki veriler islenerek noktaların koordinat bilgileri belirlenmektedir. üçüncü bölümde ise grafiklerin ekrana belirlenen koordinatlarda basılması veya noktaların koordinat bilgilerinin ekranda belirlenme işlemidir. Bu çalışma arazi topogra-fik yapısını belirten haritaların " koordinat bilgilerinin islenmesinde kullanılabileceği düşünülerek hazırlanmıştır. Anahtar -kelimeler : Koordinat belirleme, Grafik isleme, TIF formatı, Veri saklama Ana Bilimdalı Kodu : 225.09.011' Sayfa sayısı : 71 Tez yöneticisi : Prof. Dr. Doğan ÇALIKOGLU
Özet (Çeviri)
A COMPUTER PROGRAM OF DETERMINING COORDINATES OF CURVES DRAWN IN THE PAINT-BRUSH PROGRAM ( M. Be. Thesis ) DURSUN CEYLAN GAZI UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES SEPTEMBER 1995 ABSTRACT The coordinetas of the curves that is drawn in the Paint Brush program or scanned by a page scanner are determined by a computer program. This study can also be called as a unit program. Using this unit program data of the curves have been processed and converted into digital -Form so as to process them in computer. This implemented study has been prepared to be able to work as a sub-program. Turbo-Pascal has been used as a computer programminglanguage in the study. The unit program can read the files that are kept in uncompressed format in Paint Brush with extension TIF. There are three parts that mathc up the program; First, files kept in uncompressed form are read and then sent into an array. Second, by way of processing the data in the array, the coordinates of the points are determined. As for the third port, diagrams are plotted onto the screen and the coordinates of the points in the array are determined. The research was thought to meet the requirements of topographic data processing of the field maps at the beginning.