Ürotelyal neoplazilerde P16, P21, P27, C-ERBB-2,E-cadherin ekspresyonları
The expressions of P16, P21, P27, C-ERBB-2, E-cadherin in urothelial neoplasms
  1. Tez No: 361407
  2. Yazar: ZAFER TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Ürotelyal tümör, p16, p21, p27, c-erbB-2, e-cadherin, immünreaktivite, Urothelial tumour, p16, p21, p27, c-erbB-2, e-cadherin, immunreactivity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Mesanenin ürotelyal tümörlerinde en önemli prognostik parametreler patolojik evre ve histolojik derecedir. Çalışmamızda mesanenin ürotelyal tümörlerinde p16, p21, p27, c-erbB-2 ve e-cadherin'in immünhistokimyasal yöntemle ekspresyonları araştırılmış, klinikopatolojik parametreler ile ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmaya 2009-2014 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Ana Bilim Dalında mesane ürotelyal tümör tanısı almış, tümü mesane transüretral rezeksiyon materyali olarak gönderilmiş, arşivde klinikopatolojik bilgileri, parafin blokları ve hematoksilen-eozin (H&E) boyalı kesitleri bulunan 84 olgu dahil edildi. Patolojik materyallere immünohistokimyasal yöntemle p16, p21, p27, c-erbB-2 ve e-cadherin boyama işlemi yapıldı. p16, p21, p27 için nükleer boyanma, c-erbB-2 ve e-cadherin için stoplazmik membran boyanması pozitif kabul edildi. p16 nükleer immünreaktivitesi 24 vakada (%28.6) %10'un üzerinde, 60 vakada (%71.4) %10'un altında, p21 nükleer immünreaktivitesi 28 vakada (%33.3) %5'in üzerinde, 56 vakada (%66.7) %5'in altında, p27 nükleer immünreaktivitesi 49 vakada (%58.3) %5'in üzerinde, 35 vakada (%41.7) %5'in altında, c-erbB-2 immünreaktivitesi 42 vakada negatif, 15 vakada (%17.9) 1 pozitif, 15 vakada (%17.9) 2 pozitif, 12 vakada (%14.3) 3 pozitif, e-cadherin immünreaktivitesi 12 vakada (%14.3) %90'ın üzerinde, 72 vakada (%85.7) %90'ın altında izlendi. Ürotelyal tümör olgularında invazyon derinliği arttıkça lenfovasküler invazyon varlığının arttığı ve invaziv tümörlerde non-invazivlere oranla lenfovasküler invazyonun daha fazla olduğu görüldü. p16 ekspresyon kaybı ve p21, p27, c-erbB2 ekspresyon artışıyla histolojik derece arasında anlamlı bir ilişki tesbit edildi. İnvazyon derinliği arttıkça p21 ve c-erbB-2 ekspresyonlarının arttığı gözlendi. Lenfovasküler invazyon izlenen olgularda c-erbB-2 ekspresyonunun arttığı izlendi. Tümör çapı arttıkça c-erbB-2 ekspresyonunun arttığı tesbit edildi. Mesane tümörlerinde prognozun önceden belirlenebilmesi için birçok parametre kullanılmaktadır. Sonuç olarak p16, p21 ve p27 immünreaktivitelerinin mesane tümörlerinin klinikopatolojik açıdan davranışını öngörmek için yardımcı olabileceği, özellikle c-erbB-2 overekspresyonunun kötü prognostik parametre olarak kullanılabileceği, e-cadherin'in prognostik önemi için ise daha fazla sayıda olgunun ele alındığı çalışmalara ihtiyaç duyulduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The most important prognostic parameters in are the pathological stage and histological grade. It was aimed in our study to investigate the expression of p16, p21, p27, c-erbB-2 and e-cadherin in urothelial tumours of urinary bladder and its relationship with clinicopathological parameters using an immunhistochemical method. Totally 84 cases, who were diagnosed with urothelial tumours of urinary bladder by the Pathology Department of Atatürk University Medicine Faculty between 2009 and 2014; sent to be urinary bladder transurethral resection material; had clinicopathological data in the archive and paraffin blocks and hematoxylin eosin (H&E) stained sections, were included in the study. p16, p21, p27, c-erbB-2 and e-cadherin staining was applied to pathologic materials using an immunhistochemical method. Nuclear staining was accepted to be positive for p16, p21, p27 while cytoplasmic membrane staining was for c-erbB-2 and e-cadherin. p16 nuclear immunreactivity was found to be above and below 10% in 24 (28.6%) and 60 (71.4%) cases, respectively while p21 nuclear immunreactivity was above and below 5% in 28 (33.3%) and 56 (66.7%) cases, respectively and p27 nuclear immunreactivity was above and below 5% in 49 (58.3%) and 35 (41.7%) cases, respectively. c-erbB-2 immunreactivity was found to be negative in 42 cases and 1 positive in 15 cases (17.9%), 2 positive in 15 cases (17.9%), 3 positive in 12 cases (14.3%) while e-cadherin immunreactivity was above and below 90% in 12 (14.3%) and 72 cases (85.7%), respectively. It was seen that in urothelial tumour cases, as the invasion depth increased the rate of lymphovascular invasion increased and lymphovascular invasion was higher in invasive tumours compared to non-invasive ones. A statistically significant relationship was found to exist between p16 expression loss and the increase in p21, p27, c-erbB2 expression and histologic grade. It was also observed that as the invasion depth increased expression of p21 and c-erbB-2 also increased. It was seen that in the cases with lymphovascular invasion, c-erbB-2 expression increased. It was also found that as the diameter of tumour increased c-erbB-2 expression also increased. Several parameters can be used to predetermine the prognosis in the tumours of urinary bladder. As a consequence, it is thought that p16, p21 and p27 immunreactivities may help foresee the behaviour of tumours in urinary bladder clinicopathologically, especially c-erbB-2 overexpression can be used as adverse prognostic parameter and studies with larger number of cases should be conducted for the prognostic significance of e-cadherin are needed.