Akut myeloid lösemili hastalarda remisyon indüksiyon kemoterapisi sonrası gelişen nötropenik dönemde enfeksiyon etkenlerinin dağılımı ve antibiyotik direnç durumu
Distrubition of infection factors and their antibiotic resistance status which occurs in neutropenic period after remission induction chemotherapy in patients with acute myeloid leukemia
  1. Tez No: 361408
  2. Yazar: MUZAFFER ERDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ KİKİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut myeloid lösemi, remisyon indüksiyon kemoterapisi, febril nötropeni, antibiyotik direnci, etken mikroorganizmalar, Acute myeloid leukemia remission induction chemotherapy, febrile neutropenia, antibiotic susceptibility, causative microorganisms
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Akut myeloid lösemili hastalarda remisyon indüksiyon kemoterapisi sonrası gelişen nötropenik dönemde enfeksiyon etkenlerinin dağılımı ve antibiyotik direnç durumu Akut miyeloid lösemi (AML) miyeloid, monositik, eritroid ve megakaryositik hematopoetik öncü hücrelerde olgunlaşmanın erken dönemde durakladığı heterojen ve klonal malign bir hastalıktır. Gerek kendi yapmış olduğu etkiden gerekse tedavi sonrası meydana gelen nötropenik süreçte ortaya çıkan enfeksiyonlar mortalite ve morbiditeyi önemli ölçüde arttırmaktadırlar. Nötropenisi olan hasta grubunun takip ve tedavilerinin yapıldığı kliniklerin olası enfeksiyon etkenlerinin türü, yaygınlığı ve antibiyotik direnç paternlerinin iyi bilinmesi ampirik tedavi yaklaşımlarında yol göstericidir. Biz bu çalışmada geriye dönük olarak 2009-2013 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji kliniğinde akut myeloid lösemi nedeniyle indüksiyon kemoterapisi verilmiş hastaların febril nötropenik dönemlerindeki enfeksiyon etkenlerinin dağılımını ve antibiyotik direnç profillerini belirlemeyi amaçladık. Bu çalışmada 2009-2013 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Kliniğinde akut miyeloid lösemi tanısı alarak remisyon indüksiyon kemoterapisi verilen hastalardaki nötropenik ateş döneminde, klinik ve mikrobiyolojik olarak enfeksiyon odakları, enfeksiyon etkenleri ve antibiyotik direnç profilleri retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmaya alınan 60 olgunun 33'ü (%55) erkek, 27'si (%45) kadındı. Hastaların yaş ortalaması 48,37±16,13 idi. Hastaların 41'i (%68,3) 55 yaş ve üstü, 19'u (%31,7) 55 yaş altı grupta yer aldı. Hastaların 30'unda (%50) bakteriyel üreme tespit edildi. 8'inde (%13,3) mantar enfeksiyonu tespit edildi. Mantar enfeksiyonlarının 4'ü (%6,65) Aspergillozis, 2'si (%3,325) Candidiyazis, 2'si (%3,325) ise Mukormikozis enfeksiyonu idi. Kültürde üretilebilen bakterilerin 20'si (%66,6) gram negatif çomak, 10'u (%33,3) ise gram pozitif kok idi. Gram negatif çomakların 5'i (%25) ESBL pozitif idi. 3 adet enterekoktan 1 tanesinde (%33,3) vankomisin rezistansı mevcutdu. Gram negatif üremelerin 3'ünde (%15) ise karbapenem rezistansı mevcut idi. Pozitif kültürlerin 12'si (%40) yara kültürü, 7'si (%23,3) idrar külürü, 5'i (%16,6) kan kültürü, 4'ü (%13,3) balgam kültürü, 2'si ise katater giriş yeri kültürü idi. En sık izole edilen bakteriler sırasıyla gram negatif çomaklardan E. Coli (%23,33) ve gram pozitif koklardan ise MRKNS (%16,66) izole edildi. Alınan kan kültürlerinin bir tanesinde trimetoprim sulfometaksazol ve kinolon duyarlılığı olan Stenotrophomonas Maltophilia üredi. Psödomonas üremelerinin hepsi E.coli üremelerinin ise 2 (%28) tanesi ESBL pozitif idi. Sonuç olarak etken mikrobiyal spektrumun, hastanemizde daha önceden yapılmış olan çalışmalarla kıyasladığımızda belirgin farklılık göstermediği görüldü. Çalışmanın yapıldığı dönem göz önüne alındığında daha önceki dönemlere göre antibiyotik direnç profili belirgin olarak farklıydı. Özellikle kinolon direncinde belirgin artış saptandı. ESBL pozitif bakterilerin oranında belirgin artış gözlenirken daha önceki dönemlerde görülmeyen karbapenem direnci de bu çalışmada değişen oranlarda özellikle proteus ve psödomonas suşlarında gözlendi. Bu çalışmanın sonuçları hastane enfeksiyonu sürveyansının önemini ortaya koyan çalışmaları desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Distrubition of infection factors and their antibiotic resistance status which occurs in neutropenic period after remission induction chemotherapy in patients with acute myeloid leukemia Acute myeloblastic leukemia (AML) is a malignant disease that maturation of myeloid, monocyte, erythroid and megakaryocytic hematopoietic precursors pauses in the early stages in this disease. Both the effect of itself and effect of chemotherapy cause neutropenia and mortality and morbidity increase significantly because of infections in this neutropenic period. To know possible types of infectious agents, prevalence of them and patterns of antibiotic resistance in clinics which follow and treat neutropenic patients is a guide for empirical treatment. In this study, we retrospectively aimed to determine the distrubition of microorganisms and their antibiotic resistance profiles in febril neutropenic patients whom were given induction chemotherapy for acute myeloid leukemia in Atatürk University Faculty of Medicine in hematology clinic between 2009-2013 In this study, neutropenic fever episodes, focus of clinic and microbiologic infection, infectious agents and antibiotic resistance profiles were evaluated retrospectively in patients whom were given induction chemotherapy for acute myeloid leukemia in Atatürk University Faculty of Medicine in hematology clinic between 2009-2013. There were 60 patients in the study. 33 of them (55%) were male and 27 of them (45%) were female. The mean age of patients was 48,37 ± 16,13. 41 patients (68.3%) were 55 years old or older, and 19 patients (31.7%) under the age of 55. In 30 patients (50%) bacterial growth was detected. In 8 patients (13.3%) fungal infection was detected. 4 of fungal infections (6,65%) were Aspergillosis, 2 of them (3.325%) were candidiasis, and 2 of them (3.325%) were mucormycosis infection. 20 of bacteria (66,6%) that can be produced in cultures were gram negative rod an 10 of them (33,3%) were gram pozitive cocci. 5 of gram-negative rods (25%) were ESBL positive. There were 3 enterococci and there was vancomycin resistance in one of them (33,3%). There was carbapenem resistance in 3 of gram-negative bacteria (15%). 12 of pozitive cultures (40%) were wound cultures, 7 of them (23.3%) were urine cultures, 5 of them (16.6%) were blood cultures, 4 of them (13.3%) were sputum cultures, and 2 of them (6,6%) were catheter entry site cultures. The most frequently isolated bacteria from gram-negative organisms was E. coli (23.33%), and most frequently isolated bacteria from gram-pozive organisms was MRCNS (16.66%). In one blood culture trimethoprim-sulfamethoxazole and quinolone sensitive Stenotrophomonas maltophilia was produced. All pseudomonas types and two of E. Coli (28%) were ESBL pozitive. Finally, there was no difference in microbial spectrum between this study and old studies which were made in our hospital. Antibiotic resistance profiles showed changes in recent years. In particular, a significant increase in quinolone resistance was detected. ESBL-producing bacteria isolated more then before in recent years. In the same way there was no resistance to carbapenem previous years butin this study we detected carbapenem resistance especially in proteus and pseudomonas types. The results of this study emphasize the importance of surveillance for hospital infections.