Atriyal fibrilasyonlu hastalarda inspiratuar kas eğitiminin solunum fonksiyonları, fonksiyonel kapasite, yaşam kalitesi ve depresyon üzerine etkisi
Effects of inspiratory muscle training on pulmonary functions, functional capacity, quality of life and depression in patients with atrial fibrillation
- Tez No: 361536
- Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: atriyal fibrilasyon, inspiratuar kas eğitimi, solunum fonksiyonları, fonksiyonel kapasite, yaşam kalitesi, Atrial fibrillation, inspiratory muscle training, pulmonary function, functional capacity, quality of life
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Çalışmamızın amacı atriyal fibrilasyonlu hastalarda inspiratuar kas eğitiminin solunum fonksiyonları, fonksiyonel kapasite, yaşam kalitesi ve depresyon üzerine etkilerini araştırmaktı. İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü ritim polikliniğinde takipli olan atriyal fibrilasyonlu 33 hasta çalışmaya alındı. Hastalar randomize olarak 2 gruba ayrıldı. 17 hastaya (eğitim grubu) Threshold IMT® cihazı ile 3 ay boyunca inspiratuar kas eğitimi verildi. Eğitim, MIP'in %30'u şiddetle, haftada 7 gün, günde 2 kez 15'er dakika süreyle uygulandı. 16 hasta ise kontrol grubuna alındı ve sadece stadart medikal tedavilerine devam ettiler. Tüm hastalar çalışmanın başında ve sonunda değerlendirildi. Solunum fonksiyonları spirometre ile, solunum kas kuvvetleri ağız basıncı ölçüm cihazı ile, fonksiyonel kapasite 6 dakika yürüme testi ile, yaşam kalitesi SF-36 ve Minnesota Kalp Yetmezliği ile Yaşam anketleri ile ve depresyon düzeyi Beck Depresyon Anketi ile değerlendirildi. Çalışmanın sonunda eğitim grubunda solunum fonksiyonlarını gösteren MIP, MEP, FVC, FEV1, FEV1/FVC, FMF ve PEF değerlerinde ve fonksiyonel kapasiteyi gösteren 6 dakika yürüme mesafesinde anlamlı artış sağlandı (p0,05). Sonuç olarak, atriyal fibrilasyonlu hastalarda inspiratuar kas eğitimi ile solunum fonksiyonları, fonksiyonel kapasite, yaşam kalitesi ve depresyon durumunda iyileşmeler sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to investigate the effects of inpiratory muscle training on pulmonary functions, functional capacity, quality of life and depression in patients with atrial fibrillation. Thirty three patients with atrial fibrillation which have been followed by Istanbul University, Institute of Cardiology, outpatients's clinic of rhythm management were participated to study. Patients were randomly divided into two groups. Seventeen patients (training group) received inspiratory muscle training with Threshold IMT® device for three months. Training was applied for 7 days/week, twice-daily for 15 minutes with intensity at 30% of MIP. Sixteen patients were in control group and received standart medical treatment only. Patients were evaluated with spirometer for pulmonary functions; mouth pressure device for respiratory muscle strength; six-minute walk test for functional capacity; SF-36 and Minnesota Living with Heart Failure questionnaires for quality of life and Beck Depression Inventory for depression at the beginnig and at the end of the study. After the training, there was a significant improvement in MIP, MEP, FVC, FEV1, FEV1/FVC, FMF, PEF and six-minute walk distance values in training group (p0,05). In conclusion, inspiratory muscle training can improve pulmonary functions, functional capacity, quality of life and depression in patients with atrial fibrillation.