Lityum klorür ve 3 metiladenin'in insan spermatozoonları üzerine etkilerinin incelenmesi
Analysis of lithium chloride and 3 methyladenine effects on human spermatozoa
- Tez No: 361538
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN BİLİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, inspiratuar kas eğitimi, solunum fonksiyonları, fonksiyonel kapasite, yaşam kalitesi, Atriyal fibrilasyon, inspiratuar kas eğitimi, solunum fonksiyonları, fonksiyonel kapasite, yaşam kalitesi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Olgun bir spermatozoonun yumurta hücresi içerisine girmesiyle döllenme gerçekleşir. Bu olay için kaliteli bir spermatozoon ve bir olgun yumurta gereklidir (1). Eğer doğal yollardan döllenme sağlanamıyorsa, hastaların Yardımcı Üreme Teknikleri (YÜT) kapsamında uygulanan tedavi yöntemleri ile çocuk sahibi olmaları sağlanabilmektedir. Eskiden sadece kadın odaklı olduğu düsünülen infertilite nedeninin son çalışmalarda yarıdan fazla oranda erkek faktörüne bağlı olduğu gösterilmiştir (2). Erkek infertilitesi ile ilgili yapılan çalışmalarda, infertilitenin çözümlenmesinde özellikle semen kalitesi (4) yanında diğer temel sperm parametrelerinin önemli olduğu vurgulanmaktadır (3). Bu değerlendirmelerden spermatozoon sayısı, motilitesi, morfolojisi ve canlılığı (1) hastaların yardımcı üreme tekniklerine yönlendirilmesinde (3) ve uygulanacak tekniğin seçiminde etkili olmaktadır. Kısaca tüp bebek olarak bilinen in vitro fertilizasyon (IVF), intra sitoplazmik sperm injeksiyon (ICSI) ve intra uterin inseminasyon (IUI) tekniklerinde spermatozoon hareketliliği ve canlılığının önemi yapılan çalışmalarda vurgulanmıştır. Ayrıca pentoksifilin, trombosit aktive edici faktör ve teofilin gibi maddelerin sinyal yolakları üzerinden spermetazoaların motilitesine etki ettiği gösterilmiştir (134,135). Planladığımız bu çalışmada 22 normozoospermi örneğinin her biri 4'e bölünerek, kontrol , Lityum Klorür (LiCl) , 3 Metiladenin ve LiCl + 3 Metiladenin kombinasyonu şeklinde gruplar oluşturuldu. Maddeler ortamdaki son konsantrasyonu 10 mikromolar olacak düzeyde bölünen semen sıvısına eklendi ve bir saat boyunca inkübasyona bırakıldı. Daha sonra swim up yöntemi ile hareketli spermatozoonlar semen sıvısından ayrıştırıldı. İmmünohistokimyasal boyama yöntemi ile fosfatidilinositol 3 kinaz sınıf 3 (PI3K-C3) ailesinin tek üyesi olan vacuolar protein sorting 34 (Vps34) varlığı spermatozoonlarda gösterildi. Uyguladığımız maddelerin swim up sonrası elde edilen hareketli spermatozoon sayısına etki etmediği, flow sitometri değerlendirmesi sonucunda ölü hücre yüzdesini azaltmasının istatistiksel olarak anlamsız bulunsada tıbbi açıdan anlamlı olduğu, elektron mikroskobu incelememiz sonucunda da herhangi bir zararlı etkisinin olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Fertilization is performed by a mature spermatozoon penetrating in the oocyte. Sperm quality and mature egg for this phenomen is required. If the fertilization cannot be obtained by naturals, the patients will be cured assissted reproductive tehniques. Infertility that had been thought as the cause of female focused reason, the last researches show that more than fifty percent is due to male. In the researches that has been done, the solution is emphasized mainly by the semen quality and the other sperm parameters. Spermatozoo number, motility, morphology and vitality are effective for the directory assisted reproductive technique. The imprtance of the spermatozoa motility and vitality have been emphasized in the IVF, ICSI, and IUI for assissted reproductive tehniques. Besides all counted above, addition of chemicals like pentoxyphilin, trombocyte activated factor and teophylin affect the motility of the spermatozoa via signal pathways. In this study that we planned, 22 normozoospermie samples were divided into 4 groups, according to containing sperm wash medium alone, lithium chloride (LiCl), 3 Methyladenine (3 MA) and LiCl +3MA combination.Substances were added into each semen samples by regulating the last concentration to 10 µM and incubated for 1 hour. Later on motile spermatozoa were distinguished from semen by swim up method. Presence of the only member of phosphadylinositol 3 kinase class 3 family, vacuolar protein sorting 34 (Vps34), was shown in spermatozoa by immunohistochemical staining method. As a result of the substances we applied on semen samples after swim up method, no effect on motil spermatozoa number was recorded. Evaluation of flow cytometric analysis has shown no significant differences on percentage of death cells. In statistical tests, though it has significant effect for medical aspects. And examination of ultrastructure has shown no harmful effect of this substances.